• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Długo nie pociągnie, zje go dzierżawa , mało kto da za potrawę 50 zł ( +-). Można stoper włączyć... (10)

    i odliczać czas zamknięcia :( ile to już lokali się pootwierało z pompą...pół roku do roku...i zamkniete. W jej miejsce nowa...a potem znowu coś innego.
    Taka prawda smutna

    • 21 25

    • W Gdańsku jest wiele drogich restauracji i znakomicie funkcjonują. (2)

      Niektóre potrawy kosztują tam znacznie więcej niż 50zł. Chętni są.

      • 8 4

      • (1)

        wiecej się pozamykało przez ostatnie 3-4 lata, niż otworzyło. Już widzę te tłumy jadące na N-te piętro aby dostac szczypte brokułów , kawałek drobiu w sosie ze złota za jedyne 69zeta

        • 9 6

        • Tłumów nie będzie

          To nie bar mleczny na Stągiewnej

          • 2 1

    • Raczej da radę

      Zakładam, ze skoro będzie współtworzył to dzierżawa go ominie... Raczej bedzie udziałowcem woekszego przedsięwzięcia

      • 4 2

    • wiesz misiu nie każdy robi w sądzie za 2000 miesięcznie ; są tacy którzy bez bólu położą kilka tysi za dobry obiad (2)

      • 6 13

      • Na pewno tacy jak ty.

        • 10 0

      • I ile takich osób jest w Trójmieście?

        • 3 1

    • Prawda ha ha

      • 0 0

    • człowieku

      On nie jest marnym dorobkiewiczem ,nie musi tak jak Ja i Ty,On chce i to stworzy stać Go na to ,to nie jest następny kebab albo pizza .

      • 2 1

    • To nie bar dla korposzczurków

      • 5 0

  • Jest jeszcze możliwość rezerwacji stolika na 2019? (3)

    • 18 1

    • Stolików będzie pełno, nie martw się, dostaniesz pomidorową na skąłdnikach takich, że cena bedzie jedyne 29pln

      • 2 1

    • (1)

      miejsc będzie dużo...bardzo dużo! ponoć krem z brokułów ma kosztować 29 pln

      • 3 0

      • Już się nie mogę doczekać!

        • 0 0

  • Niom niom

    Chętnie odwiedzę.

    • 6 3

  • jesli zacznie zdobywac gwiazdki to bedzie dobra (4)

    reklama dla Gdańska.
    ps. Nie epatujcie frustracja, restauracje z gwiazdkami przyciagaja turystow (turystyka kulinarna).

    • 31 8

    • (3)

      Taka turystyka to żadem interes dla miasta.
      Ta cała ich kasa czyli jakieś 99% nie zostanie w Gdańsku ale wyfrunie do miejsc gdzie hotelarze czy knajpiarze mają zarejestrowane firmy z czego połowa w rajach podatkowych, natomiast na zwykłego podatnika mieszkającego w mieście spadną wszystkie koszta obsługi pośredniej.
      Niechętnie się o tym mówi ale już w takiej Hiszpanii zaczynają robić regulacje prawne by ukrócić ten proceder.

      • 3 3

      • nie masz pojęcia o marketingu i reklamie (2)

        te miasta w których są uznane restauracje, są automatycznie zauważane jako ciekawe miejsca turystyczne (turystyka to nie tylko janusz z parawanem na plaży)

        • 4 2

        • (1)

          Ci nie Janusze zostawiają mnóstwo kasy ale w sieciach hotelowych z rajów podatkowych, za to ci z parawanem zostawiają kasę w miejscach swego pobytu.
          Masz blade pojęcie o ekonomii w branży turystycznej.

          • 2 1

          • kolejny analfabeta pisowski - czytaj ze zrozumieniem, a potem pisz swoje wypociny

            • 1 1

  • (3)

    Super, zarabiając 1650 starczy na szatnię?

    • 28 0

    • Starczy - i na napiwek też i na krem z zielonego groszku

      • 5 0

    • (1)

      serio ktos zarabia jeszczy 1650 zl ? chlopie juz dawno powinienes rzucic papierami. szanuj sie..

      • 13 4

      • ale ja akurat lubie swoją pracę,jest spokojna i miła przyjazna atmosfera a nie pogoń szczurów...

        • 0 1

  • (5)

    Restauracja ok. Ale gdzie tam zaparkować?

    • 28 2

    • na

      29

      • 8 0

    • Na trawniku vis a vis.

      • 12 0

    • Najlepiej na dachu...

      • 4 0

    • W OBC jest chyba z 2000 miejsc parkingowych

      Raczej wystarczy. Chyba, że idziesz zjeść w knajpie z gwiazdką, a na parkingu za 5 zł chcesz przyciąć. To co innego.

      • 8 1

    • Szukaj dziury w całym

      Po 17 parkingi są darmowe :) a na kolacje raczej wcześniej się nie wybierzesz. Pominę fakt że do takich restauracji nie chodzi się po to żeby nie pić alkoholu - winą są nieodłącznym elementem kolacji - szczególnie degustacyjnych!

      • 2 0

  • Będzie co zjęść ?

    Będo pyzy z mięsem i kopytka, kapusta n krótko i schabowy? Czy lśnienie nocy pod płaszczykiem pianki kordeliowej ?

    • 9 0

  • Rosół (2)

    Za 70zl

    • 17 0

    • z kurczaków z hodowli klatkowej karmionych antybiotykami i żyjących w stresie.... (1)

      • 4 0

      • No i dobrze od razu sie oszczędza na wydatkach w aptece

        • 3 0

  • (2)

    I tak do Maxx Pizzy na zaspie nic nie ma podjazdu :D

    • 18 4

    • Chyba MaxPicza rozjechana. Bo na pewno nie ma tam dobrej pizzy.

      • 4 0

    • ..

      I do kebaba na Wrzeszczu. Ciekawe kiedy pierwsza gwiazdka.

      • 3 1

  • Szkoda Lobstera

    Cała robota w d....

    • 9 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja