wiadomości - Aktualności

stat

Święto Konwalii po raz drugi w Gdańsku

Mimo zmiennej pogody, doskonałe nastroje dopisywały. W końcu to święto radości!
Mimo zmiennej pogody, doskonałe nastroje dopisywały. W końcu to święto radości! fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl

Obchody francuskiego Święta Konwalii (fr. la fete du muguet) wpisały się na dobre w kalendarz wydarzeń restauracji Brasserie Verres en Veres w Gdańsku. Przed pierwszą niedzielą maja we Francji konwaliami zdobiono okna i drzwi domów oraz wręczano je osobom, które darzy się sympatią.



- Dzięki obchodom Święta Konwalii chcemy pokazać mieszkańcom Trójmiasta oraz turystom, że mamy w Gdańsku prawdziwą kuchnię francuską. Przyjezdni zazwyczaj szukają w okolicy smaków regionalnych i z nich znalezieniem raczej nie mają problemu, a my wychodzimy do nich z francuskimi daniami, które są również wyśmienite, a jednak znacznie mniej popularne. 1 maja to we Francji piękny i radosny dzień, postanowiliśmy zaczerpnąć z tej tradycji i bawić się również tutaj - opowiada Agnieszka Szmit, manager restauracji.

Czy lubisz kuchnię francuską?

tak, przepadam za nią

19%

tak, ale rzadko jem francuskie dania

29%

nie, to nie moje smaki

27%

nie wiem, jeszcze nie próbowałam(em)

25%
Skąd pochodzi tradycja obdarowywania się konwaliami? W 1561 roku król Karol IX został obdarowany "na szczęście" gałązką konwalii przed podróżą w regionie Drôme. Ten gest tak bardzo mu się spodobał, że nakazał, aby 1 maja obdarowywać tymi kwiatami wszystkie damy dworu.

- Ze względu na specyficzny układ kwiatków na łodydze konwalia jest nazywana "drabiną do nieba", symbolizuje zatem również szczęście. Kwiat odkrył na nowo Christian Dior, który dzieciństwo spędził wśród kwiatów w ogrodzie marki. Jego pierwsza suknia została wykrojona właśnie w kształcie kwiatu konwalii. W późniejszym czasie ten motyw wielokrotnie przewijał się w świecie mody. Co więcej, Dior uwielbiał delikatne wino alzackie, którego można u nas dziś skosztować, choć normalnie jest ono sprzedawane na butelki - dodaje Agnieszka Szmit.

Obchody święta w Brasserie Verres en Vers rozpoczęły się w piątek o godz. 12. Przez kolejne sześć godzin, goście mogli próbować dań z nowej karty, słuchać muzyki na żywo i podziwiać... suknię wyszywaną konwaliami.

- Modelka przeszła w niej trzykrotnie po ul. Długiej. Odbył się u nas pokaz gotowania na żywo, podczas którego można było spróbować dań z naszej karty. Niektórzy pracownicy restauracji mówili dziś po francusku, co dodało obchodom wyjątkowego charakteru - relacjonuje Agnieszka Szmit.

Podczas live cooking można było zobaczyć, w jaki sposób i z jakich produktów powstają niektóre dania z nowej karty oraz na bieżąco ich smakować.

Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni i Agnieszka Szmit, manager restauracji, podczas live cooking.
Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni i Agnieszka Szmit, manager restauracji, podczas live cooking. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
- Serwowaliśmy antrykot w dwóch wersjach, pasztet z wątróbki kaczej na kanapkach, grasicę z duszonym rabarbarem, sałatkę z młodych buraków z serem pleśniowym i orzechami macadamia, mus czekoladowy z chilli i różowym pieprzem. Z nowej karty szczególnie polecam pierś z kaczki z sosem gruszkowym, serową brioszką i karmelizowanymi owocami. Dania powstają u nas w oparciu o slow food i tradycyjne receptury, nie jestem fanem eksperymentowania w kuchni - zachwalał Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji.

1 maja to w Brasserie Verres en Vers nie tylko Święto Konwalii, ale również otwarcie sezonu tarasowego.

Mimo zmiennej pogody, frekwencja dopisała, a przechodnie byli żywo zainteresowani obchodami święta oraz wyśmienitą kuchnią restauracji. Szkoda, że wydarzenie celebrowane jest raz w roku, bo panująca na nim radosna atmosfera, udzieliła się każdemu.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Relacja z pierwszej edycji wydarzenia - Święto Konwalii, czyli Dior, radość i ślimaki

Opinie (19) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia