• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święta w restauracji: luksus dla każdego?

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu. W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu.

Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.



Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście


Co myślisz o spędzeniu Świąt w restauracji?

Kolacja wigilijna, świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt albo pobyt z rodziną w hotelu przez całe Święta - to rozwiązania, które wybiera coraz więcej osób. Przygotowanie potraw zajmuje sporo czasu, a nie wszyscy mogą pozwolić sobie na urlop przed świętami. Wiąże się to również ze zmęczeniem, zwłaszcza jeśli przygotowaniem zajmuje się jedna osoba.

Przeczytaj także: Ile kosztuje rodzinna Wigilia?

Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.

- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
Przeczytaj także: Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta

Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań. Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań.

Święta w trójmiejskich restauracjach



W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.

Tomasz Koprowski opracował wigilijne menu w restauracji Art DecoHotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.

Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni, Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.

Restauracja Mercato, z Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.

Przeczytaj także: Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe

Codziennie, od 22 do 26 grudniaHotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.

Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji Verres en Vers, znajdującej się w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.

Restauracja Pasjami zaprasza na świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.

Na kolację wigilijną zaprasza hotel Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.

W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.


  • Restauracje starają się, aby stworzyć świąteczny klimat nie tylko za pomocą smacznych dań

Miejsca

Zobacz także

Opinie (112) 7 zablokowanych

  • to zdjęcie z drewnianym żołnierzykiem to moje dawne liceum , drzwi od sali do historii

    • 3 1

  • Nienawidzę świąt od czasu gdy moja mam nie żyje , nic mi się nie chce

    • 12 2

  • Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.

    ponoć to menu wigilijne - a pasztetu nie będzie? Byłoby tak Nowocześnie

    • 7 10

  • Mój kraj robi się chory , chory !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Swięta w lokalu ,powiedzcie to ludziom starszym im to się w głowie nie mieści a w ogóle jaki szanujący się lokal pracuje w wigilię czy swięta , imprezy zakładowe organizuje się wcześniej a jeżeli w wigilję to do 15 jest fajrant i wszystko , kiedy ta rodzina ma się spotkać jak nawet w wigilię nie ma dla siebie czasu to jaka jest ta rodzina ? śwęta w ośrodkach wczasowych,w lokalach - co to ma wspólngo z naszą tradycją, rodzeństwo pamiętam na święta zjeżdżało się zawsze do rodziców, do rodziców jak ich zabrakło nie motywacji by się spotkać razem ,wszyscy, spało się gdzie popadnie na podłodze, dzieci małe na połączonych krzesłach byle razem - to są święta , takich świąt wszystkim życzę - rodzinnych !

    • 31 17

  • (4)

    Polska 2032. Wigilia. Większość polskich rodzin siedzi w knajpach przy zagranicznych daniach.

    • 21 8

    • Ty siedz w domu przy kapuście, kto ci broni???

      • 6 6

    • (1)

      Polska 2040. 100% populacji stanowią hipsterzy, bezglutenowcy, smogowcy i szczepionkowcy.

      • 8 5

      • Polska 2055, nie obchodzimy świat bo jest to passe.

        • 6 1

    • i jedzom hamburgery,pizze i takie tam inne

      prawdziwe rodzinne święta

      • 2 0

  • Pozostaje pytanie co na to pracownicy tych obiektów?

    Nornalnie restauracja bylaby zamknięta więc pracownicy mogą spędzić święta z rodzinami.
    A co teraz? Czy oni się na to godzą czy nie mają wyjścia?

    • 13 1

  • „Barszcz grzybowy”.... poważnie?!? 2 w 1?!?

    Przegięcie

    • 9 1

  • Nie przepadam za kucharzeniem tydzień przed świętami ale wspólne przygotowania do świąt to coś więcej niż zwykle sprzątanie czy gotowanie.
    Nie uważam że spędzanie Wigilii w restauracji to luksus. Dziękuję postoję

    • 12 2

  • 190 złotych za odgrzewane jedzenie??? (5)

    W hotelu Sopot szukają frajerów?

    • 6 2

    • a ty co z Hotelu Haffner ? (2)

      się zazdrości : ) :)

      • 0 3

      • Smoczyca prezesowej????

        • 2 0

      • Zazdrosny???W H H mamy Szefa kuchni

        • 1 0

    • Frajerów??

      Skąd niewolników do pracy biorą???

      • 1 0

    • nie pojdę

      za skromnie

      • 0 0

  • I dobrze że młodzi ludzie chcą zmienić tą chorą tradycję! Komu potrzebne stanie godzinami przy garach, bo tradycja karze aby stoły sie uginały od jedzenia... potem większoć tego jedzenia ląduje na śmietniku bo ile można zjeśc????

    • 7 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja