• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świąteczny catering deluxe. Znane potrawy w ciekawym wydaniu

Alicja Olkowska
4 grudnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Czerwony barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W tym roku możemy je zamówić w rzadko spotykanej wersji, np. z szyjkami rakowymi wg propozycji restauracji Fino Noir. Czerwony barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W tym roku możemy je zamówić w rzadko spotykanej wersji, np. z szyjkami rakowymi wg propozycji restauracji Fino Noir.

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia zdecydowanie będą się różnić od tych, jakie znamy sprzed lat. Pandemiczne obostrzenia wpłynęły niemal na wszystkie sfery naszego życia, także te rodzinne. W tym roku przy wigilijnym stole zasiąść będzie mogło poza domownikami (niezależnie od ich liczby) dodatkowo pięć osób. Nie znaczy to jednak, że będziemy musieli zrezygnować z tego, co dla wielu jest jednym z symboli świąt, czyli pysznego jedzenia. Dodatkowo teraz zamówienie go z restauracji ma jeszcze jeden ważny aspekt: przyczynia się do ratowania gastronomii, która od miesięcy znajduje się w ciężkiej sytuacji.



Catering świąteczny do domu - dużo ofert


W tym roku święta spędzę:

Obecnie możemy przebierać w ofertach cateringów świątecznych - z każdym dniem jest ich coraz więcej. Najczęściej widzimy w nich smaczne popularne wigilijne dania, m.in. pierogi, zupy i mięsa, ale też wędzone ryby i słodkości.

Postanowiliśmy poszukać menu idealnego nie tylko na elegancką świąteczną kolację, ale też oryginalnego i niecodziennego. W tym tekście znajdziecie zatem potrawy polskie, choć nie tylko - będzie też sporo kulinarnych niespodzianek. To inspiracja dla tych, którzy nawet podczas tradycyjnych świąt lubią zaszaleć i skosztować czegoś nietypowego.

Biały Królik



- Boże Narodzenie 2020 będzie miało na pewno inny wymiar. Niezmiennie natomiast to czas, który chcemy spędzić z bliskimi, ciesząc się wspólnym towarzystwem i dobrą kuchnią. Wierzymy, że każde przyjęcie świąteczne, nawet to kameralne, spędzone w domowym zaciszu może być pełne uroku, elegancji i smaku. Proponujemy uświetnić ten szczególny wigilijny dzień chlebami oraz daniami na wynos prosto z kuchni Białego Królika - czytamy na stronie restauracji.
Co znajdziemy w menu orłowskiej restauracji? M.in. kaczkę pieczoną w całości, policzki z dzika w sosie własnymgotowanego królika z sosem smardzowym. Są też uszka z cielęciną, zawijaniec z prawdziwkami i tradycyjne zupy. Dostępny jest również zestaw dla trzech osób składający się z dwunastu dań. Ciekawostką są też autorskie roślinne przetwory szefa kuchni, Marcina Popielarza oraz chleby własnego wypieku.

Catering na święta? To coraz popularniejsze rozwiązanie



Zamówienia przyjmowane są do 22 grudnia, zaś odbiór możliwy będzie na miejscu 24 grudnia między godz. 8 a 15. Wszystkie informacje i pełne menu znajdziecie tutaj.

W tym roku Sztuczka Bistro, oprócz znanych i lubianych świątecznych dań, postawiła na coś ekstra: polędwicę wołową Wellington. To tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Mięso, otoczone warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekane jest w cieście francuskim. W tym roku Sztuczka Bistro, oprócz znanych i lubianych świątecznych dań, postawiła na coś ekstra: polędwicę wołową Wellington. To tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Mięso, otoczone warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekane jest w cieście francuskim.

Restauracja Filharmonia



Z bogatego menu gdańskiej restauracji (zobacz całość), w którym znajdziemy także typowe wigilijne pozycje, takie jak zupa rybna czy pierogi z kapustą i grzybami, wybraliśmy kilka potraw, które zwróciły naszą uwagę. To m.in. golonka po bawarsku pieczona w starogdańskim piwie, gęsi pipek, czyli gulasz ze smażonych żołądków gęsich, halibut w sosie winogronowympeklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami. Całe menu inspirowane jest nie tylko kuchnią polską i lokalną, ale także kaszubską, śląską oraz... azjatycką (co widać choćby po krewetkach w koktajlu z wakame chili i limonki).

Zamówienia przyjmowane są do 21 grudnia w godz, 11-19:30. Dowóz lub odbiór potraw: 23.12 w godz. 17-20 i 24.12 w godz. 10-14.

Petit Paris



- Szanowni Goście, jak co roku przygotowaliśmy dla was ofertę świąteczną cateringową. Zamówienia prosimy składać telefonicznie (58-341-94-49) lub drogą mailową catering@petitparis.pl Zamówienia przyjmujemy do 20 grudnia 2020, odbiór własny 23 grudnia 2020 od godz. 12 do 20 - czytamy w komunikacie sopockiej restauracji.
Petit Paris słynie z wykwintnej kuchni z francuskim twistem. Nie powinny nas zatem dziwić takie dania jak quiche lorraine, czyli gorąca tarta francuska, ratatouille czy terrina z foie gras z kaczki. Są też ostrygi. Ci, którzy jednak w święta szukają tradycyjnych polskich dań, także znajdą coś dla siebie. Np. kaczkę faszerowaną po staropolsku z musem jabłkowym, sałatkę jarzynową z jajkami przepiórki, kulebiaka z łososiem czy dorsza po grecku.

Całe świąteczne menu w Petit Paris znajdziecie tutaj.

Świąteczne jedzenie jest ważne, ale i tak najcenniejsze są chwile z bliskimi. Świąteczne jedzenie jest ważne, ale i tak najcenniejsze są chwile z bliskimi.

Restauracja Grand Cru



- Pozwól, że pomożemy ci zorganizować święta, podaruj sobie trochę odpoczynku. Zamów u nas potrawy świąteczne na swój bożonarodzeniowy stół. Szef kuchni Restauracji Grand Cru proponuje do wyboru tradycyjne, smaczne dania, których nie może zabraknąć na twojej Wigilii - poleca się gdańska restauracja.
Tutaj również w menu sporo kojarzących się z polskimi świętami potraw, jednak szef kuchni postanowił spełnić oczekiwania tych smakoszy, którzy oczekują od wigilijnej kolacji czegoś więcej. Stąd obecność takich rarytasów jak rostbef wołowy sous vide z francuską musztardą i rozmarynem, filety gęsie duszone w miodzie i ciemnym piwie czy pstrąg nadziewany szyjkami rakowymi.

Zamówienia można składać do 18 grudnia. Odbiór osobisty. Wszystkie informacje znajdziecie tutaj.

Restauracja Malika



Gdyński lokal zachęca do zamawiania swojego świątecznego cateringu w przewrotny sposób:

- Zapraszamy do skorzystania z oferty naszego garmażu świątecznego - nie twierdzimy, że zrobimy najlepsze pierogi lub grzybową lepszą od twojej ulubionej. Zrobimy to po prostu po naszemu, ze szczyptą orientu, z najlepszych składników - przecież tam, skąd wywodzi się Boże Narodzenie, też jadano inaczej.
Faktycznie, świąteczne menu w Malice różni się od tego, jakie dominuje w trójmiejskich restauracjach, jednak ma szansę znaleźć swoich amatorów. Ciekawie zapowiadają się m.in. orientalna zupa rybna na wywarze z ośmiornicy z łososiem, kulebiak Maliki z orientalną wołowiną - sambusek, pierożki koka, z ciasta filo z pieczonym łososiem i kiszoną cytryną oraz śledź marynowany orientalnie. Ci, którzy wolą znane świąteczne smaki, powinni zwrócić uwagę na kulebika w chrupiącym, maślanym serkowym cieście, z tradycyjnym farszem z kapustą i borowikami lub kremowy pasztet z kaczki.

Zamówienia przyjmowane są do 19 grudnia, odbiór lub dowóz 23 grudnia, a wszystkie informacje znajdziecie tutaj.

  • Świąteczny catering od restauracji Malika.
  • Świąteczny catering od restauracji Malika.
  • Świąteczne menu Bistro Sztuczka.
  • Świąteczna oferta restauracji Fino Noir.

Sztuczka Bistro



W tym roku Sztuczka Bistro, oprócz popularnych świątecznych dań, postawiła na coś ekstra: opcję "Wellington". Polędwica Wellington (z ang. beef Wellington) to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Mięso, otoczone warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekane jest w cieście francuskim. W sopockiej restauracji postanowiono przyrządzić to danie aż na trzy sposoby, w tym jeden bardzo nieypowy, bo... bezmięsny: klasyczny mięsny (polędwica wołowa, grzyby, ciasto francuskie), rybny (filet z łososia zapiekany z grzybami i szpinakiem) oraz wegański (pieczone marynowane buraki w wegańskim cieście z  grzybami i szpinakiem). Intrygująco zapowiada się również parfait z kurzych wątróbek z galaretką z Porto. Całe menu dostępne tutaj (Sztuczka Bistro) oraz tutaj (Sztuczka w Gdyni).

Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia. Odbiór lub dowóz odbędzie się 23.12 w godz. 12-18.

Fino Noir



- Bardzo chcielibyśmy się już z wami spotkać na naszej sali... Pomyśleliśmy jednak, że skoro Mahomet nie może do góry, to góra przyjdzie do Mahometa. I tak oto powstała nasza oferta świąteczna. Mamy opcje klasyczne, ale także te zupełnie nieoczywiste - wegetariańskie i roślinne - informuje Fino Noir.
Co więc smacznego i oryginalnego czeka na nas w menu? Są np. barszcz czerwony z szyjkami rakowymi, zupa gulaszowa z jelenia czy bigos z boczkiem z mangalicy. Są też steki z kalafiora po grecku i pierogi z gęsiną.

Zamówienia można składać mailowo wigiliafino@gmail.com oraz w jednej z trzech restauracji z nazwą Fino: Osteria Fino, Fino oraz Fino Noir. Możliwy jest dowóz oraz odbiór osobisty.

Miejsca

Opinie (30) 8 zablokowanych

  • Polędwica wołowa Wellington na sposób rybny i wegański ????? (4)

    "W tym roku Sztuczka Bistro, oprócz znanych i lubianych świątecznych dań, postawiła na coś ekstra: polędwicę wołową Wellington. To tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Mięso, otoczone warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekane jest w cieście francuskim. W sopockiej restauracji postanowiono przyrządzić ją aż na trzy sposoby: mięsny, rybny i wegański." Hm..., polędwica wołowa na sposób wegański, hmmmm..., wegański dla mnie oznacza bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, a tam polędwica wołowa. No ktoś zwariował.

    • 42 1

    • Lepiej ? (1)

      Wegański
      Pieczone marynowane buraki w wegańskim cieście z grzybami i szpinakiem, wegański sos demi glace -

      • 1 0

      • Chyba Cię znam.

        • 0 0

    • Czytaj ze zrozumieniem albo lepiej wyjdź poza ramy schematycznego myślenia.

      • 0 0

    • Nie przeżywaj tak bo wrzodów dostaniesz.

      • 1 9

  • Borowiki z patelni

    Chaton brulle i tiramisu ale to już w gabinecie!

    • 2 0

  • Wszystko wyglada smacznie

    • 7 3

  • takie premium można zrobić w domu (3)

    z super dobrych, naturalnych składników. Trzeba tylko chcieć. I to wszystko za 1/2 ceny. No ale de luxe to jest w Lidlu...

    • 25 10

    • (1)

      jezus maria, no to chciej i sobie zrób, ktoś ci zabrania?

      • 11 11

      • Przestań strzepić ryj!

        Zejdź z ceną albo zamknij biznes. Idź do uczciwej pracy na umowie zleceniu albo na czarno.

        • 1 5

    • Masz rację.

      • 5 0

  • Kto się ostatnio śmiał z zupy po 32 zł za 0,9l? (2)

    Tutaj mamy 75 zł za litr ;-) Zjadłbym sobie do tego bigos deluxe i steki z kalafiora premium.

    • 59 2

    • Śmiech przez lokalne łzy od pana Franciszka z dębogórza

      Do teraz przecieram oczy ze zdumienia bo przykro patrzeć ze jednak nie każdy może sobie pozwolić w tym smutnym roku na wazę zupki i pare symbolicznych potraw 50 gramowych No ale cóż tam bidoki hohoho opowiem wam jak mi smakowało wszystkiego kraftowego misiaczki XD

      • 0 7

    • Ja

      Się nie śmiałem. Pytałem tylko. Każdy może sprzedawać w takiej cenie jaką uważa za stosowną, a klient może w tej cenie kupować. Uważam, że te ceny są ciut za wysokie (dotyczy przede wszystkim pomidorowej).

      • 8 0

  • 28 zł za 10 pierogów, szczególnie pochodzących z kuchni jednego z najlepszych kucharzy w Polsce, nie jest wygórowaną ceną.

    • 10 15

  • Dlaczego reklamujecie wybrane restauracje (3)

    Znam wiele innych w trójmieście które robią bardzo dobre i orginalne potrawy. W obecnej sytuacji jest to nie fer

    • 12 11

    • Bo mieli ochotę na restauracje De lux? Co nie zmienia faktu, że może za kilka dni pojawi się artykuł o daniach świątecznych oferowanych przez bary ?

      • 9 1

    • trojmiasto.pl

      Portal ogólnie żyje bardzo mocno ze sponsoringu, fair było by dodać że artykuł sponsorowany, albo że ma na celu promocje ulubionych lokali ekipy trojmiasto.pl.
      Moi drodzy jest dużo tańszych i lepszych lokali polecam poszukać.
      Wesołych!

      • 9 9

    • bo nie wszystkie dostarczają darmowy catering do redakcji

      • 14 11

  • Odgrzewane mięso (2)

    Rozumiem garmaż, wędliny na zimno, czy zupy i desery. To można zamówić i będzie bardzo dobre - nie straci walorów. Znacznie uprości przygotowania świąteczne. Ale danie główne odgrzewane mi się nie widzi - bo jak smakuje taka pieczona kaczka ponownie podgrzana? Odpowiem: Nie tak jak po pieczeniu. Pewnie, lepiej tak niż w ogóle, jak ktoś nie ma czasu albo chęci, rozumiem.

    • 16 2

    • kaczka

      kaczka hmmm...to Ci akurat nie wyszło.

      • 1 0

    • Tak samo smakuje!

      Bardzo proszę nie wybrzydzać!

      • 1 3

  • mmmmm pysznosci pysznosci (3)

    ciekawe co jest w wegańskiej wersji poledwicy wellington zamiast miesa....chleb? baklazan? gruby kawal tofu?

    • 14 9

    • Pellet drzewny albo jakiś kawałek kłody. Albo farsz z liści zamiast wołowiny. O chlebie proszę zapomnieć, to przecież gluten!!!

      • 3 1

    • Krwistej polędwicy wołowej nie zastąpi

      soja, soczewica, ciecierzyca czy jakiś fakefarsz. Może być tylko dodatkiem.

      • 4 0

    • Zaraz tofu,

      makulatura z toaletowym.

      • 9 1

  • Gdy myślałeś ze catering jest drogi

    Hohoho wyglada na to ze muszę złożyć kolejne zamówienia poprzedni artykuł wydawał się być o drogich zupkach nic bardziej mylnego XD jeszcze większa okazja by do kraftować rzemieślnicze święta mój wynajęty jako szofer w tym roku sw Mikołaj ze Skierniewic dostanie dodatkowy kursik XD hohoho

    • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja