W dniach 27 i 28 czerwca 2015 na sopockim molo między godziną 11:00 a 19:00 odbędzie się trzecia edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski: "Slow Fest Sopot" zwany do tego roku "Sopot od kuchni". Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego.
Zdjęcia
Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu
ryby bałtyckie, atlantyckie i słodkowodne oraz truskawka kaszubska
będą serwowali degustacyjne przekąski dla wszystkich gości. Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu karnetu składającego się z 5 kuponów (1 kupon = 1 danie). Koszt każdego kuponu wynosi 5 zł. Karnety będzie można kupić w Biurze Festiwalu na molo. Wstęp na molo jest płatny zgodnie z obowiązującym cennikiem.
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacji festiwalowych wspaniałych kucharzy. Każdy z szefów kuchni przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty. Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia.
Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się:
dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza
dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie
dania egzotyczne
dania wegańskie i wegetariańskie
zupy
różnorodne wypieki, słodycze, desery
soki, napoje, wody
firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik"
wiele unikatowych produktów z regionu
Przy stole pojawią się również drobni producenci zdrowej żywności.
Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke - Slow Food Pomorze, producenci Agencja Niechta Niechta oraz Akademia Kulinarna Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty dwadzieścia osiem lat temu przez Slow Food proces - modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.
Pierwsza i druga edycja Festiwalu okazała się sporym sukcesem i wzbudziła bardzo pozytywne emocje wśród kilkunastu tysięcy osób, które odwiedziły molo oraz ogromne zainteresowanie mediów z Polski i zagranicy.
Została również nagrodzona przez MTG jako "Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013". W tym roku festiwal został wpisany do światowego kalendarza festiwali Slow Food co jest ogromnym wyróżnieniem.
Tegoroczna edycja festiwalu pokrywa się w miejscu i czasie z festiwalem "Dwa Teatry", które skupia elitę polskich reżyserów, aktorów, artystów. Niektórzy z nich będą z nami gotować przy stole.
W tym roku festiwalowi towarzyszyć będzie wiele atrakcji: wykłady, pokazy kulinarne, warsztaty.
Zapraszamy do stołu.
Organizator: Slow Food Pomorze
Produkcja: Agencja Niechta Niechta, Akademia Kulinarna Fumenti
Partnerzy: Urząd Miasta Sopot, Slow Food International, PROT, Hotel Sheraton, Pomorskie Culinary Prestige, Kąpielisko Morskie Sopot, Alma
www.sopotodkuchni.com
www.slowfestsopot.com