- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (15 opinii)
- 2 Lotnisko Gdańsk świętowało 50. urodziny (192 opinie)
- 3 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
Sommelier wie, jakie wino lubisz
Każda butelka kryje w sobie jakąś historię. Aromat wina zdradza, w jakim klimacie i w jakiej szerokości geograficznej były uprawiane szczepy winogron, z których je zrobiono. Z bukietu odczytać można m.in. w jakiej beczce wino leżakowało. Przed sommelierem wina nie kryją żadnych tajemnic, a jego praca jest owszem, bardzo przyjemna, ale i wymagająca.
Nadszedł dobry czas dla sommelierów, których wciąż mamy w Polsce niewielu. Są zatem na wagę złota. - Branża winiarska jest w Polsce bardzo mała, aktualnie istnieje tylko jedno stowarzyszenie zrzeszające sommelierów i jest to Stowarzyszenie Sommelierów Polskich - mówi Maciej Zblewski, sommelier w hotelu Hilton Gdańsk. Jak sam przyznaje, aktualnie nie czuje potrzeby dołączenia do stowarzyszenia, choć złożono mu taką propozycję. Niemniej, na liście członków SSP znajdziemy kilka trójmiejskich postaci, są to m.in.: Paweł Zduniak (Sheraton), Dawid Sojka (Stena Line), czy Tomasz Kalenik.
Kim de facto jest sommelier i czy każdy może nim zostać? W najprostszej definicji, sommelier jest znawcą win. - Sommelier jest osobą, która obsługuje gości w lokalu gastronomicznym, z uwzględnieniem doradztwa przy wyborze win, jego serwisie oraz łączeniu dań z winami, jak i z alkoholami. Na obowiązki takiej osoby składają się: wybór win do oferty, ich przechowywanie, tworzenie kart, sprzedaż, oraz szkolenia personelu dot. win i jego serwisu. Jest odpowiedzialny za wprowadzanie i wyszukiwanie nowości pojawiających się na rynku winiarskim, posiadając przy tym umiejętności degustatorskie - zdradza Paweł Zduniak, sommelier w hotelu Sheraton Sopot.
Kilku przedstawicieli pomorskiej branży winiarskiej zgodnie stwierdziło, jakoby nazwa ta była nadużywana, gdyż nie każdy, kto zna się na winach, może się mianować sommelierem. Mamy w Trójmieście wielu ekspertów, którzy posiadają imponującą wiedzę dotyczącą win, a jednak nie są sommelierami. Co zatem należy zrobić, aby móc dumnie nazwać się sommelierem i pracować w branży winiarskiej jako ekspert? Czy wystarczy lubić wino i się na nim znać? Niestety, pasja nie wystarczy. Wbrew pozorom, wiedza o winie jest niezwykle obszerna i musi zostać poparta odpowiednim certyfikatem.
- Jako sommelier pracuję od 2 lat. Zawodu uczyłem się zdobywając praktykę w hotelu Sheraton Sopot, w międzyczasie przystępowałem do zawodów Mistrzostw Polski Sommelierów, gdzie poprzez rekomendację członków zostałem przyjęty do Stowarzyszenia - opowiada Paweł Zduniak. - Nauka może odbywać się tak, jak w moim przypadku, czyli poprzez szkolenia w miejscu pracy. Sommelier powinien zdobywać wiedzę poprzez uczestnictwo w szkoleniach, również tych weekendowych, jednak nie zwalnia go z ciągłego doskonalenia swoich umiejętności poprzez uczestnictwo w targach, degustacjach czy spotkaniach branżowych - dodaje.
Warto pamiętać, że różnego rodzaju kursy sommelierskie są uzupełnieniem wiedzy, a nie jej kompendium. W Trójmieście możemy skorzystać m.in. z oferty Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa, która cyklicznie organizuje 2-dniowy (16-godzinny) kurs sommelierski, po ukończeniu którego absolwent otrzymuje certyfikat sygnowany przez firmę ARS VINIUM i ma możliwość podejścia do egzaminu Sommeliera w SSP (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich). Alternatywą jest kurs sommelierski organizowany przez Masters of Bartenders, który trwa 3 dni. W tym czasie prowadzone są zajęcia teoretyczne i praktyczne, włączając degustację kilkunastu win oraz egzamin
- Kurs skierowany jest do osób zainteresowanych pracą w zawodzie sommeliera, jak i do osób, które tylko hobbystycznie interesują się winem i chcą pogłębić swoją wiedzę na jego temat. Kurs trwa 20 godzin wykładowych i kończy się egzaminami. Po ukończeniu szkolenia absolwent otrzyma dyplom w dwóch językach: polskim i angielskim, co znacznie ułatwi znalezienie pracy za granicą. Szkolenie odbywa się w profesjonalnym lokalu przystosowanym do szkoleń gastronomicznych - mówi Tomasz Hallmann z Masters of Bartenders.
Trzypoziomowe kursy prestiżowej londyńskiej Wine and Spirit Education Trust organizowane są m.in. w Krakowie i Warszawie. - Ukończyłem pierwszy stopień w Warszawie podczas programu weekendowego. Nauka, zakończona egzaminem, trwała przez dwa weekendy. Kurs to inwestycja ok. 2,5 tys. zł - zdradza Maciej Zblewski.
Dobry sommelier uczy się przez całe życie. - Wykonywanie takiego zawodu wymaga ciągłego samodoskonalenia i rozwoju już zdobytej wiedzy, gdzie wizyty w winnicach czy kontakt z winiarzami na pewno pomogą poznać ofertę rynku winiarskiego. Podobnie jak z nauką języka obcego, można się go uczyć, jednak jego źródło poznajemy dopiero w kraju, z którego pochodzi - mówi Paweł Zduniak. - Wino to moja pasja, nie przestaję poszukiwać, uczyć się, śledzić wiadomości z branży, poznawać nowych aromatów i regionów. To specyfika tego zawodu - potwierdza Maciej Zblewski.
Poniżej znajduje się fotorelacja z fragmentu kursu sommelierskiego zorganizowanego przez Masters of Bartenders.
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW O WINIE
Miejsca
Zobacz także
Opinie (65) 9 zablokowanych
-
2015-03-04 09:17
:)
A już wogóle ten z siaratona - kelnerzyna zapyziały, który przeczytał książkę o winach, zrobił kurs weekendowy i teraz pozuje na znawcę...
- 0 0
-
2015-04-08 12:24
sommelier
"Kim de facto jest sommelier i czy każdy może nim zostać?" - ten fragment trochę za mało opisany i służył chyba tylko reklamie szkół i oferowanych kursów. Jeśli ktoś jest tym zawodem zainteresowany, tutaj więcej na ten temat - http://www.ambient.com.pl/item/67-na-czym-polega-praca-sommeliera
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.