wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Sommelier wie, jakie wino lubisz

Sommelier nie czyta w twoich myślach. Jego wybór podyktowany jest wiedzą i doświadczeniem.
Sommelier nie czyta w twoich myślach. Jego wybór podyktowany jest wiedzą i doświadczeniem. fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Każda butelka kryje w sobie jakąś historię. Aromat wina zdradza, w jakim klimacie i w jakiej szerokości geograficznej były uprawiane szczepy winogron, z których je zrobiono. Z bukietu odczytać można m.in. w jakiej beczce wino leżakowało. Przed sommelierem wina nie kryją żadnych tajemnic, a jego praca jest owszem, bardzo przyjemna, ale i wymagająca.



Jak często pijesz wino?

codziennie 13%
2-3 razy w tygodniu 24%
raz w tygodniu 23%
sporadycznie 31%
nie piję wina 9%
zakończona Łącznie głosów: 485
Polska branża winiarska prężnie się rozwija - i choć brakuje nam trochę, by dogonić zachód, mamy być z czego dumni. Świadomość konsumencka rośnie wraz z wiedzą dot. win, które coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Restauratorzy i hotelarze organizują liczne degustacje win, które cieszą się niegasnącą popularnością, na rynku pojawiają się nowi dystrybutorzy tego trunku, którego sprzedaż powoli, acz sukcesywnie rośnie.

Nadszedł dobry czas dla sommelierów, których wciąż mamy w Polsce niewielu. Są zatem na wagę złota. - Branża winiarska jest w Polsce bardzo mała, aktualnie istnieje tylko jedno stowarzyszenie zrzeszające sommelierów i jest to Stowarzyszenie Sommelierów Polskich - mówi Maciej Zblewski, sommelier w hotelu Hilton Gdańsk. Jak sam przyznaje, aktualnie nie czuje potrzeby dołączenia do stowarzyszenia, choć złożono mu taką propozycję. Niemniej, na liście członków SSP znajdziemy kilka trójmiejskich postaci, są to m.in.: Paweł Zduniak (Sheraton), Dawid Sojka (Stena Line), czy Tomasz Kalenik.

Kim de facto jest sommelier i czy każdy może nim zostać?
W najprostszej definicji, sommelier jest znawcą win. - Sommelier jest osobą, która obsługuje gości w lokalu gastronomicznym, z uwzględnieniem doradztwa przy wyborze win, jego serwisie oraz łączeniu dań z winami, jak i z alkoholami. Na obowiązki takiej osoby składają się: wybór win do oferty, ich przechowywanie, tworzenie kart, sprzedaż, oraz szkolenia personelu dot. win i jego serwisu. Jest odpowiedzialny za wprowadzanie i wyszukiwanie nowości pojawiających się na rynku winiarskim, posiadając przy tym umiejętności degustatorskie - zdradza Paweł Zduniak, sommelier w hotelu Sheraton Sopot.

Kilku przedstawicieli pomorskiej branży winiarskiej zgodnie stwierdziło, jakoby nazwa ta była nadużywana, gdyż nie każdy, kto zna się na winach, może się mianować sommelierem. Mamy w Trójmieście wielu ekspertów, którzy posiadają imponującą wiedzę dotyczącą win, a jednak nie są sommelierami. Co zatem należy zrobić, aby móc dumnie nazwać się sommelierem i pracować w branży winiarskiej jako ekspert? Czy wystarczy lubić wino i się na nim znać? Niestety, pasja nie wystarczy. Wbrew pozorom, wiedza o winie jest niezwykle obszerna i musi zostać poparta odpowiednim certyfikatem.

Tomasz Hallmann i Paweł Zduniak.
Tomasz Hallmann i Paweł Zduniak. fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

- Jako sommelier pracuję od 2 lat. Zawodu uczyłem się zdobywając praktykę w hotelu Sheraton Sopot, w międzyczasie przystępowałem do zawodów Mistrzostw Polski Sommelierów, gdzie poprzez rekomendację członków zostałem przyjęty do Stowarzyszenia - opowiada Paweł Zduniak. - Nauka może odbywać się tak, jak w moim przypadku, czyli poprzez szkolenia w miejscu pracy. Sommelier powinien zdobywać wiedzę poprzez uczestnictwo w szkoleniach, również tych weekendowych, jednak nie zwalnia go z ciągłego doskonalenia swoich umiejętności poprzez uczestnictwo w targach, degustacjach czy spotkaniach branżowych - dodaje.

Warto pamiętać, że różnego rodzaju kursy sommelierskie są uzupełnieniem wiedzy, a nie jej kompendium.
W Trójmieście możemy skorzystać m.in. z oferty Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa, która cyklicznie organizuje 2-dniowy (16-godzinny) kurs sommelierski, po ukończeniu którego absolwent otrzymuje certyfikat sygnowany przez firmę ARS VINIUM i ma możliwość podejścia do egzaminu Sommeliera w SSP (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich). Alternatywą jest kurs sommelierski organizowany przez Masters of Bartenders, który trwa 3 dni. W tym czasie prowadzone są zajęcia teoretyczne i praktyczne, włączając degustację kilkunastu win oraz egzamin

- Kurs skierowany jest do osób zainteresowanych pracą w zawodzie sommeliera, jak i do osób, które tylko hobbystycznie interesują się winem i chcą pogłębić swoją wiedzę na jego temat. Kurs trwa 20 godzin wykładowych i kończy się egzaminami. Po ukończeniu szkolenia absolwent otrzyma dyplom w dwóch językach: polskim i angielskim, co znacznie ułatwi znalezienie pracy za granicą. Szkolenie odbywa się w profesjonalnym lokalu przystosowanym do szkoleń gastronomicznych - mówi Tomasz Hallmann z Masters of Bartenders.

Trzypoziomowe kursy prestiżowej londyńskiej Wine and Spirit Education Trust organizowane są m.in. w Krakowie i Warszawie. - Ukończyłem pierwszy stopień w Warszawie podczas programu weekendowego. Nauka, zakończona egzaminem, trwała przez dwa weekendy. Kurs to inwestycja ok. 2,5 tys. zł - zdradza Maciej Zblewski.

Dobry sommelier uczy się przez całe życie.
- Wykonywanie takiego zawodu wymaga ciągłego samodoskonalenia i rozwoju już zdobytej wiedzy, gdzie wizyty w winnicach czy kontakt z winiarzami na pewno pomogą poznać ofertę rynku winiarskiego. Podobnie jak z nauką języka obcego, można się go uczyć, jednak jego źródło poznajemy dopiero w kraju, z którego pochodzi - mówi Paweł Zduniak. - Wino to moja pasja, nie przestaję poszukiwać, uczyć się, śledzić wiadomości z branży, poznawać nowych aromatów i regionów. To specyfika tego zawodu - potwierdza Maciej Zblewski.

Poniżej znajduje się fotorelacja z fragmentu kursu sommelierskiego zorganizowanego przez Masters of Bartenders.


WIĘCEJ ARTYKUŁÓW O WINIE

Opinie (65) 9 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia