• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: szparagi, "jedzenie królów"

Aleksandra Sobocińska
9 maja 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Szparagi stanowią wyśmienity dodatek do mięs i ryb. Warto włączyć je do diety - są niskokaloryczną skarbnicą wartości odżywczych. Szparagi stanowią wyśmienity dodatek do mięs i ryb. Warto włączyć je do diety - są niskokaloryczną skarbnicą wartości odżywczych.

Zielone czy białe, gotowane na parze, pieczone w piekarniku, czy zmiksowane w kremowej zupie? Wybór jest kwestią gustu, niemniej warto szybko go dokonać, bowiem sezon na szparagi jest dość krótki i zanim się obejrzymy, te wyśmienite warzywa znikną ze sklepowych półek. Szparagi już są dostępne zarówno w lokalnych warzywniakach, jak i w dużych marketach.



Twoje ulubione warzywo sezonowe to:

Szparagi należą do rodziny liliowatych, podobnie jak cebula, czosnek i por. Były znane i stosowane już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, a do północnych Włoch trafiły w okresie renesansu. W XVI wieku zasmakowali w nich Francuzi i Anglicy, a ci przywieźli je niedługo później do Ameryki. Wyjątkowo przypodobał je sobie król Francji, Ludwik XIV i to dzięki niemu zyskały przydomek "jedzenie królów".

Możemy wybierać spośród trzech rodzajów szparagów jadalnych: białych, zielonych i fioletowych. Zielone są dość cienkie i mają wyrazisty smak, białe są nieco bardziej łykowate i grubsze od zielonych i wymagają obrania przed gotowaniem, są jednocześnie delikatniejsze w smaku, a fioletowe (najrzadsze w uprawie) są słodsze i mają najintensywniejszy smak i zapach. W niektórych częściach Europy spotkać można również dzikie szparagi, które mają cienkie pędy i wyglądają inaczej niż te uprawiane na plantacjach.

Niepozorne szparagi są (niskokaloryczną!) skarbnicą dobroczynnych składników mineralnych i witamin.

- Szparagi to niskokaloryczne warzywo, odznaczające się wysoką zawartością potasu, sporą ilością kwasu foliowego, dzięki czemu są idealnym składnikiem diety kobiet planujących ciążę - komentuje Alicja Wałdoch, dietetyk medyczny.

- Szparagi zawierają również białko glutation, który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu np.. nowotworów. Są cennym źródłem witamin C, K, witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Dzięki zawartości witaminy C oraz żelaza szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, pomagają budować naturalną odporność organizmu. Duża zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit chroniąc nas przez zaparciami, poza tym szparagi łagodnie przeczyszczają i działają moczopędnie - dodaje.

Wybierając szparagi ze sklepowej półki należy zwrócić uwagę na ich świeżość - szparagi powinny być jędrne i sprężyste, z ich główki ściśle zamknięte. Pocierając dwie łodyżki o siebie, powinniśmy usłyszeć charakterystyczne skrzypienie. Zielone szparagi nie wymagają obierania, w przeciwieństwie do białych, które z natury są bardziej łykowate. W przypadku tych drugich zwróćmy uwagę na ich grubość - zbyt cienkie będą trudne do obrania, a za grube mogą okazać się niesmaczne.

Szparagi gotujemy w pozycji pionowej. Możemy związać je nitką lub sznureczkiem. Szparagi gotujemy w pozycji pionowej. Możemy związać je nitką lub sznureczkiem.
Szparagi możemy przygotować na wiele różnych sposobów - zapiekać z szynką parmeńską lub boczkiem, ugotować i serwować posypane parmezanem, w towarzystwie jajka w koszulce, ugotowane zmiksować na zupę-krem, dodać do farszu naleśników, położyć na pizzy, czy też wkroić do sałatki. Dania można wyliczać bez końca, acz najważniejsze jest właściwe ugotowanie (lub upieczenie) warzyw.

Przed obróbką termiczną, szparagi myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, białe obieramy ze skórki (oprócz główek). Doskonale nadaje się do tego obieraczka do warzyw, specjalna obieraczka do szparagów lub mały, ostry nożyk bez ząbków. Szparagi zielone nie wymagają obierania. Następnie, ucinamy lub ułamujemy zdrewniałe końcówki - odcinamy ok. 1/3 łodygi od dołu. Tak przygotowane warzywa możemy ugotować w posolonej i - co równie ważne - posłodzonej wodzie.

- Szparagi należy obrać ze skórki, a dolną łykowatą część odciąć. Aby szparagi nie miały gorzkiego posmaku do wody, oprócz soli, dodajemy łyżkę cukru - mówi szef kuchni Brovarni Hotelu Gdańsk, Piotr Żelich. - W trakcie gotowania szparagi powinny być ustawione pionowo, główkami do góry - dodaje.

Do gotowania szparagów w pozycji pionowej niezbędny jest wysoki i wąski garnek. Można zaopatrzyć się w specjalny garnek z sitkiem, który ułatwia wyciągnięcie ich z wody (koszt garnka ze stali nierdzewnej to ok. 200 zł). Pamiętajmy, aby główki szparagów wystawały ponad gotującą się wodę - są na tyle delikatne, że wystarczy im gorąca para. Jeżeli nie dysponujemy takim garnkiem, w ostateczności szparagi możemy ugotować na leżąco, choć wówczas utracimy trochę na ich walorach smakowych.

Czas gotowania zależy od grubości szparagów. Niektórzy 5 minut uważają za wystarczające, dla innych 10 minut to minimum dla szparagów zielonych, a 15 minut dla białych. Najlepiej kontrolować ich miękkość podczas gotowania (np. widelcem) - ostatecznie mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Jeśli tak się stanie, oznacza to, że zostały przegotowane.

Z racji trwającego sezonu na szparagi, znajdziemy je w wielu trójmiejskich restauracjach. Przykładowe dania z tymi wyśmienitymi warzywami to sałatka ze szparagów i groszku z jajkiem mollet i vinegretem limonkowym (Restauracja Pasjami... w Hotelu Rezydent) czy też stek "Limousine" sirloin ze szparagami w sosie berneńskim, wiosenną sałatką z nowalijek i musztardowym puree ziemniaczanym.
(Brovarnia, Hotel Gdańsk).

  • Grasica na francuskiej grzance, z sosem grzybowym i szparagami. Danie główne z aktualnej karty restauracji Dworu Oliwskiego (65 zł).
  • Stek "Limousine" sirloin ze szparagami w sosie berneńskim, wiosenną sałatką z nowalijek i musztardowym puree ziemniaczanym. Brovarnia, Hotel Gdańsk (79 zł).
  • Sałatka ze szparagów i groszku z jajkiem mollet i vinegretem limonkowym. Danie z nowej karty w restauracji "Pasjami..." w Hotelu Rezydent (25 zł).


Warto korzystać z dobrodziejstw trwającego sezonu, bowiem szparagi są najlepsze, gdy są świeże. Owszem, po obraniu i osuszeniu, możemy je zamrozić (bez uprzedniego blanszowania), jednak ich walory smakowe po rozmrożeniu nie będą już tak doskonałe, jak w przypadku produktu świeżego.

- Nadszedł czas, gdy w restauracjach można zamawiać dania ze specjalnych kart sezonowych, a w domu cieszyć się smakiem nowalijek, w tym właśnie szparagów. Nigdy nie stosuję żadnych zabiegów konserwujących. Popularne mrożenie zabije smak szparagów i sprawi, ze będą łykowate, nawet po obraniu. Oczywiście niektóre firmy stosują chemiczne środki, by przedłużyć życie tym warstwom. Nie jestem zwolennikiem takich zabiegów. Należy pamiętać, ze sezonowość warzyw jest ich atutem - przekonuje Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Istnieje niewielkie grono osób, które nie powinny jeść szparagów.

- Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania szparagów jest choroba - dna moczanowa ze względu na zawartość puryn, które mogą nasilać objawy dny - komentuje dietetyk, Alicja Wałdoch.

Innych przeciwwskazań nie ma, zajadajmy się zatem "królewskimi" szparagami, póki są.



Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (37) 7 zablokowanych

  • Zielone szparagi rządzą! (14)

    Krajowe są od jakiś dwóch tygodni. Tylko żeby je kupić trzeba mieć szczęście, a najlepiej być bezrobotnym lub nudzącą się mamuśką - dzisiaj w delikatesach (takich "dwojga imion") dopadłem dwa ostatnie pęczki tuż po 12 w południe. Więcej już nie było. Krajowe, zielone szparagi, tylko 5 zł za pęczek 500g, bardzo jędrne. Odwiedziłem jeszcze 3 warzywniaki ("budki"), takie do których stali ludzie w kolejkach (znów bezrobotni?), a tam ekspedientki wywalały oczy do góry - Co? Nie mam jeszcze "szparag", ale chyba już się zaczynają pojawiać. Zawsze myślałem, że w tych warzywnych budach mają pojęcie, ale widzę, że tam lipa większa niż w markecie.
    Anyway, dzisiaj chrupiące zielone szparagi z piekarnika, lekko al dente, owinięte mocno dojrzałą szynką serrano. To na start :)

    • 18 23

    • (8)

      idź do Lidla. wczoraj widziałem pełno tych szparagów po 7 zł za pęczek i nikt sie o nie nie zabija :-) Nie wiem czy krajowe, pewnie z hitlerowa jak większośc produktów z lidla

      • 18 3

      • (7)

        Byłem w Lidlu dziś na pierwszy ogień. Jednak ani wczoraj wieczorem, ani dziś w południe, w dwóch różnych Lidlach, nie było szparagów (zielonych czy białych) - w ogóle. Wcześniej już bywały, nawet przed Wielkanocą (co do pochodzenia: włoskie i hiszpańskie). Lidl to zawsze niewiadoma - albo się trafi dużo i dobrze, albo wyjdzie z niczym.

        • 4 10

        • (6)

          dzisiaj kupiłam w Lidlu pęczek zielonych, jędrnych za 5 zł. Właśnie przyrządzam risotto ze szparagami a la Milanese. Już prawie dochodzi ryż podsmażony z cebulką na maśle szparagowym i podlany białym winem i bulionem. Z łodyg szparagów zrobię puree i dodam go do ryżu pod koniec duszenia. A w końcowej fazie wyłączę płytkę i posypię risotto płatkami masła i tartym serem a na wierzchu ułożę główki szparagowe. Tak 6 min pod przykrywką. Miseczka takiego ryżu, kieliszek wina.......... Wieczór ok.

          • 15 3

          • Ą,ę. Kuluralmą.

            • 0 5

          • Risotto z zielonymi szparagami obowiązkowo co roku. Cebuli nie dodaję, żeby nie zakłócić smaku szparagów. I więcej wina niż bulionu :) Ser można dodać już po wyłączeniu gazu, i tak się rozpuści w gorącym risotto. Gatunek wg uznania, ale ja preferuję gorgonzolę dolce.

            • 3 3

          • A na Hali Targowej w Gdańsku ok.9PLN ;-/

            Złodziejstwo i tyle, a potem się dziwią że ludzie kupują w hipermarketach.

            • 4 0

          • (2)

            Poszedłem dziś do Lidla (jednego) i nie było ani zielonych ani białych. Byłem w południe, Lidl na Warszawskiej obok Havla. Steków Beef Master też nie było :(

            • 2 3

            • a delamezą popierdu było? (1)

              • 0 1

              • Nie, za to był sromą fromaż.
                Najlepiej być wąsatym Januszem i kupić "dwa kila" kiełbasy na gryla po 8.99 zł, popić Tyskim.

                • 1 1

    • adax (1)

      skoro po 12 robisz zakupy widać, że sam należysz do grupy bezrobotnych

      • 26 3

      • 10.05 to byla sobota jełopku

        • 0 0

    • pod halą (1)

      do wyboru i koloru (2)

      • 6 0

      • No cóż, dojazd do centrum + parkowanie/dojście to jakieś dodatkowe co najmniej 45 minut. Magiczna hala pełna cudów niestety nie dla wszystkich. Zakupy robi się w sąsiedztwie domu, czyli "na dzielni" ;)

        • 4 10

    • lepiej idź do pracy, widocznie się nudzisz skoro o 12 jesteś na zakupach

      a propos to na moim osiedlu w zwykłym warzywniaku szparagi są codziennie po południu do dostania

      pani z naszego warzywniaka może też nie zna odmiany każdego słowa, ale ma świeże jędrne , niedrogie szparagi o każdej porze

      • 13 1

  • Artykul jak kiepska reklama - "wysmienity", "skarbnica", "dobroczynne" i oczywiscie (5)

    trzeba się pośpieszyc, bo zaraz ich nie będzie.
    A można przecież było ładnie napisać o szparagch i nie powtarzac lokowania tego samego produktu (firmy podającej grasicę) w ciagu krotkiego czasu.

    • 25 6

    • maruda!!! (2)

      jak z tobą w domu wytrzymują?

      • 6 8

      • Myślę że Trojmiasto Deluxe powinno trzymac określony poziom, zgodnie z nazwą. (1)

        Ktoś chyba moje uwagi czyta, bo mniej wiecej 3/4 jest kasowana od razu.

        • 7 3

        • zal

          zal ci pupe sciska ze nie piszą o Tobie ? formelowcu jeden

          • 0 1

    • A u mnie na działce jest pół osiedla. (1)

      A druga połowa chandluje działkami.

      • 3 2

      • Co robi z tymi dzialkami? Aaa pewnie sprzedawa i kupywa ...

        • 2 0

  • Najlepsze szparagi to te z własnej uprawy (1)

    a jeśli ci co zamienili swoje 300 metrów działki na trawnik to niech pomyślą co tracą.

    • 8 6

    • Każdy ma to co lubi, ja nie przepadam za szparagami

      na działce mam truskawki ( wspaniałe co roku), pomidory , cukinie, dynie,
      czarną porzeczkę

      • 7 0

  • do autorki (2)

    poraz n-ty nie ma przepisu na restauracyjnym poziomie. Czy tak ciężko podać 1 fajny przepis ? cały artkuł do kosza...

    • 12 5

    • dzidzio........................ :( ..........marudzisz

      • 2 3

    • :(

      to wyslij swoje danie cwaniaku do Pani Oli a nie tylko krytykujesz juz od dłuższego czasu - tylko ze Ty nic nie potrafisz formelowcu jeden

      • 1 0

  • Love

    Kocham szparagi !

    • 6 1

  • a jednak młode ziemniaczki. (6)

    ze skraweczkami, koperkiem i z zsiadłym mleczkiem. Znaczy ziemniaczki takie prawdziwe, polskie czerwcowe.

    • 13 2

    • (1)

      żryj gruz betonie - a nie szparagi mu w głowie...

      • 3 10

      • znaczy sie, przygłup ?

        • 5 2

    • Oj tak,młode ziemniaczki,zsiadłe mleko,lub maslaneczka... (2)

      koper,a i jajeczko sadzone na wędzonej słonince,mniam.Ale szparagi nie do pogardzenia temat.Ja lubię białe,ugotowane a następnie usmażone na masełku z tartą bułką.

      • 4 1

      • Typowe dziedzictwo po barowej komunie. Jak szparagi, to zalać spalonym masłem z paskudną tartą bułką :( A jest tyle pięknych (i zdrowszych) sposobów na ich przyrządzenie.

        • 0 7

      • początek ok, ale

        zamiast białych - zielone z czosneczkiem na masełku i odrobiną soli / z gór Atlas albo himalajska/

        • 1 0

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • w Polsce na ogół nie potrafią uprawiać szparagów - kiepsko je nawadniają i do tego

    za późno je wykopują (kiedy prawie przebiją się na powietrze) i przez to są łykowate

    • 1 2

  • bzdury

    Szparagi sa przereklamowane jak suschi. A propo w artykule brakowalo wpisu "reklama sponsorowana"

    • 1 0

  • warszawka

    w barach mlecznych jedza warszwiacy szparagi

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja