• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: sarna i jeleń

Aleksandra Sobocińska
3 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Polędwica z sarny z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (Restauracja Filharmonia). Polędwica z sarny z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (Restauracja Filharmonia).

Szlachetne, trudno dostępne, drogie, a przy tym bardzo zdrowe. Z szeroko pojętej dziczyzny, rozsmakujmy się w sarninie i jeleninie.





Dzik, łoś, sarna, jeleń, zając, bażant, kuropatwa - mięso dzikich zwierząt ma wyjątkowy, niezwykle aromatyczny i głęboki smak. Zazwyczaj jest też chudsze niż mięso zwierząt hodowlanych i znacznie zdrowsze. Jego obróbka wymaga jednak pewnych umiejętności - z uwagi na twardość powinno być wcześniej odpowiednio zamarynowane (np. w soku z cytryny czy winie).

Sarna czy jeleń?

Samo pozyskiwanie mięsa związane jest z tradycją myśliwską, która - choć jest wiekowa i pojawiła się w Polsce w XVI wieku - wciąż wzbudza spore kontrowersje. Tymczasem już pond 500 lat temu, szlachta i rycerstwo udawały się na polowania, których uwieńczeniem było wspólne ucztowanie. Dziś polować mogą osoby zrzeszone w Polskim Związku Łowieckim (w samym Gdańsku jest ich 25).

Listopad jest miesiącem, w którym polować można m.in. na jelenie szlachetne (byki, łanie i cielęta), jelenie sika (byki, łanie i cielęta), sarny (kozy i koźlęta). Zarówno jeleninę, jak i sarninę znajdziemy w aktualnych, jesienno-zimowych kartach w trójmiejskich restauracjach.

- Jelenie są większe, przez co ich mięso ma większe przerosty. Niemniej, jakościowo jedno i drugie jest po obróbce bardzo miękkie. Mięso jelenia ma ładną strukturę, a mięso sarny jest jakby maziowate, można je porównać do tuńczyka - mówi Adrian Klonowski, szef kuchni w restauracji Metamorfoza.
Mięso sarny wymaga marynowania lub peklowania. Po takim przygotowaniu, można je dusić, gotować, smażyć, piec.

Sarnina - co można zrobić z mięsa sarniny?



- W Filharmonii aktualnie serwujemy polędwiczkę z sarny, którą przygotowujemy metodą sous-vide, a następnie obsmażany na maśle klarowanym z aronią i innymi dodatkami. Sarnę serwujemy z ziemniaczkami truflowymi, sosem jałowcowym, czipsami z żółtego buraka i świeżymy rydzami, smażonymi na maśle z ziołami. Samo mięso jest bardzo delikatne i ma specyficzny smak. To mięso nie wymaga długiej obróbki, łatwo je przeciągnąć. Cena produktu jest wysoka, wynosi około 120 zł za kilogram. Ilość mięsa jest ponadto ograniczona, trzeba je zamawiać z dużym wyprzedzeniem. W naszej restauracji amatorów dziczyzny nie brakuje, a największą kulinarną odwagą wykazują się nasi goście ze Skandynawii - mówi Mikołaj Gilecki, szef kuchni w Restauracji Filharmonia.
W aktualnej karcie Restauracji Filharmonia znajduje się wyśmienita polędwica z sarny smażona z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (cena: 99 zł).

Sarnina jest najbardziej soczystym mięsem z grupy zwierząt łownych, nie ma żadnych ścięgien, ma delikatny i lekko słodki smak. Najłatwiej pracuje się z polędwiczką z jelenia, która jednocześnie wymaga najkrótszej obróbki termicznej. Mięso jest intensywnie czerwone, a przerost tłuszczowy niewielki. Najlepiej komponuje się z innymi dodatkami pochodzącymi z lasu.

- Jeżyny, jałowiec, rozmaryn, grzyby, aromat świerku - te smaki z mięsem komponują się bardzo spójnie - mówi Mikołaj Gilecki.

Jelenina - jak przygotować?



  • Po obróbce termicznej mięso odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, dzięki czemu zachowa ono większą soczystość.
  • Stek z jelenia z brukwią, selerem, bobem, czekoladą, chilli i jałowcem (Restauracja L'Entre Villes Sopot, 62 zł).
  • Polędwica z sarny z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (Restauracja Filharmonia, 99 zł).

Jelenina natomiast jest mięsem znacznie bardziej kruchym, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Jest świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Z jeleniny zrobimy zarówno pieczeń, jak i gulasz czy kiełbasę. Mięso może być czerwone lub bordowe i ma niewielki przerost tłuszczowy. Najcenniejszymi częściami tuszy są comber i udziec. Z aromatycznym mięsem najlepiej komponują się takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek, bazylia lub...

- Jeleń jest bardziej wyrazisty niż sarna i idealnie pasuje do jesieni. Aby przygotować comber z jelenia z naszej karty, należy najpierw zamarynować go przez 24 godziny w porto i wędzonych śliwkach. Następnie grillujemy na różowo, by nie stracił swojej delikatności, smaku oraz jędrności. Comber z jelenia podajemy z sosem na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem jałowca, co uwypukla smak jelenia, a także z duszoną brukwią. To połączenie smaków idealnie komponuje się z wieloma pozycjami z naszej karty win, jak np. Vigneti Del Salento "Gold series" '11 (Primitivo), a nawet z koniakiem czy whisky - mówi Michał Skowerski, szef kuchni w Restauracji L'Entre Villes Sopot.
Restauracja L'Entre Villes Sopot aktualnie serwuje "Stek z jelenia" z brukwią, selerem, bobem, czekoladą, chilli i jałowcem (62 zł).

Mięso sarny i jelenia - czy są zdrowe?



Mięso sarny i jelenia należy do niezwykle rzadkich, ale i zdrowych. Jak często możemy je spożywać i czy istnieją tu jakieś ograniczenia?

- Mięso dzikich zwierząt należy do najbardziej szlachetnych i jeśli tylko mamy dostęp do dobrej jakości jeleniny czy sarniny, to jak najbardziej możemy włączyć je do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać na pochodzenie mięsa i zwracać uwagę na to, czy zostało odpowiednio przebadane, szczególnie pod kątem obecności włosienia krętego. Ostrożnie produkty z dziczyzny powinny spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci, którym nie są one szczególnie zalecane. Ze względu na walory smakowe, a także niską zawartość cholesterolu oraz tłuszczu - a tym samym kaloryczność, a wysoką białka, mięso to wskazane jest osobom na diecie redukcyjnej. Dodatkowo stanowi lepsze niż mięso wieprzowe źródło żelaza i witamin z grupy B, co również zwiększa jego atrakcyjność. Pamiętajmy także, że pożywienie dzikich zwierząt jest naturalne, wolne od antybiotyków i zanieczyszczeń, co znacząco wpływa na jakość mięsa. Spożywajmy dziczyznę, ale tylko z dobrze znanych źródeł, aby w pełni wykorzystać jej walory smakowe oraz odżywcze - radzi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk z Centrum Zdrowia Lifemedica z Gdańska.

Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (56) 6 zablokowanych

  • Myśliwi (2)

    Pani redaktor - mysliwych w Gdańsku jest przynajmniej kilkuset albo i więcej, a nie 25 jak Pani pisze. Darz Bór

    • 2 3

    • szlag by trafił

      morderców-mysliwych

      • 5 3

    • restauracje

      Niestety ceny i jakość pozostawia wiele do życzenia. Ostatnia kolacja w restauracji filharmonia i niedogotowane, częściowo surowe mięso - proponuję uważać, ja wiem że już tam nie wrócę..

      • 1 0

  • Deluxe 40 lat temu.

    Sznycel z sarny , szaszłyk z dzika , do tego żywiec. Tak się jadało w gdyńskiej restauracji " Myśliwska" przy ul. Abrahama uprzednio odczekawszy swoje w kolejce do stolika .Było pięknie .

    • 6 0

  • jeleń i sarna nie są nosicielami włosienia ... (2)

    ich mięso nie podlega badaniu... może warto trochę poczytać nim palnie się coś takiego...

    • 22 6

    • (1)

      To nie jest prawda, te zwierzęta są również nisicielami tych chorób. Msm znajomych , którxy też tsk mówili, a potem brali zastrzyki

      • 3 3

      • Bzdura

        Proszę zapoznać się jaka droga jest przenoszony wlosien krety! Zwierzyna plowa jest zwolniona z badania ale badamy pod kątem motylicy watrobowej. Mysliwy ma rację

        • 5 1

  • Tylko w dyskoncie lub z ulicy Spacerowej

    Sarna i jeleń -tydzień w niemieckim dyskoncie z pewna panią z tv

    • 0 1

  • (2)

    W aktualnej karcie Restauracji Filharmonia znajduje się wyśmienita polędwica z sarny smażona z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (cena: 99 zł).

    co tu robi papryka? szczególnie przy tak bogatym i eleganckim mięsie, jakim jest sarna zabije jej smak. szczerze nie polecam. W ogóle, to zdjęcie tejże potrawy przypomina odpustowy cygański tabor- czego tu nie ma?! Koszmarna prezentacja i przerost formy nad treścią

    • 17 7

    • To po właścicielu (1)

      Człowiek zadyma w głowie

      • 2 2

      • siiiii

        A o którym z nich mówisz ???!!!!

        • 1 2

  • Myśliwi łamią prawo

    Notorycznie polują w miejscach gdzie dokarmiają zwierzęta , to jak łowienie ryb na prąd . Zero

    • 8 3

  • Ciekawostka.

    Ciekawe, czy ci deluxiarze wiedzą, że w knajpach jedza farbowaną wieprzowinę lol. Byle cham się nie kapnie.

    • 14 4

  • Jak mięso z jelenia (5)

    to pewnie z mojego Szefa, bo to taki jeleń jeden :P

    • 16 5

    • jeleniem jestes raczej ty ! bo on przynajmniej jest Szefem . (1)

      najgorzej jak pracownik ocenia Szefa. Zaloz firme swoja to sie bedziesz mogl wymadrzac dzieciaku

      • 2 5

      • fakt, skoro podwładny narzeka, że szef to jeleń

        to dlaczego pozostaje jednak jego podwładnym?

        • 1 0

    • byłam dotąd pewna, że sam jesteś sobie szefem (1)

      zdziwienie

      • 5 0

      • on jest tylko kierowca BMW i wozi Szefa )

        Szef jest wlascicielem BMW . Zreszta on nigdy nie grzeszyl intelektem wiec jest kierowca tylko.

        • 5 0

    • suchar...

      • 5 1

  • wszystko fajnie i tak dalej... (4)

    ale chociaż jeden przepis by się przydał... a nie cennik... niby jest jeden w treści ale nie ma podanych konkretnych proporcji... skąd mam wiedzieć jak długo mięso grillujemy ? Takie to wszystko niekonkretne

    • 6 9

    • (1)

      etam, wpisz se w google i nie wydziwiaj

      • 3 2

      • etam

        to masz na swoim talerzu codziennie..

        • 2 2

    • (1)

      bo masz iść do restauracji na to, a nie samemu sporządzać.Dlatego nie ma przepisu.

      • 3 1

      • no to w takim razie

        powinna być informacja, że jest to artykuł sponsorowany który reklamuje przepisy w restauracji a nie opisuje co można zrobić nie mogąc zrobić

        • 7 0

  • Wygląda smakowicie.

    • 6 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane