wiadomości - Kulinaria & Wino

Smaki deluxe: kawior - carski rarytas

Najnowszy artukuł na ten temat

Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?

Kawior to jeden z najdroższych produktów spożywczych, który w zależności od pochodzenia występuje w kolorze czarnym, czerwonym, złotym, a nawet białym.
Kawior to jeden z najdroższych produktów spożywczych, który w zależności od pochodzenia występuje w kolorze czarnym, czerwonym, złotym, a nawet białym. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Kawior, czyli ikra ryb, to jeden z najbardziej luksusowych produktów na świecie. Kiedyś jedli go tylko rosyjscy baronowie, dziś jest powszechnie dostępny. Nadal jest jednak bardzo drogi, przez co najlepsze restauracje serwują go w małych ilościach. Czy kawior może znaleźć się w naszej kuchni i z czym go podawać, podpowiadamy w kolejnym artykule z cyklu Smaki deluxe.



Czy często jesz kawior?

tak, często przygotowuję dania z kawiorem we własnym domu 29%
tak, zamawiam kawior w restauracjach 7%
raz spróbował(a)em i na pewno to powtórzę 28%
nigdy nie jadł(a)em kawioru 36%
zakończona Łącznie głosów: 159
Kawior - jeden z najdroższych i najbardziej luksusowych produktów spożywczych - podawany był m.in. na królewskich i carskich stołach. Dawno temu stał się flagowym produktem rosyjskiej kuchni, gdzie był znany już w XII wieku.

W zależności od tego, z jakich ryb jest pozyskiwany, wyróżniamy trzy rodzaje kawioru z ryb. Najlepszy, czarny, pochodzi z ryb jesiotrowatych: bieługi, jesiotra syberyjskiego, siewrugi, sterlety. Mniej szlachetny, kawior czerwony (w rzeczywistości ma barwę od jaskrawoczerwonej do jasnopomarańczowej) jest tym cenniejszy, im mniejsze ma ziarenka. Pozyskuje się go z ryb łososiowatych: łososia, kety, gorbuszy czy kiżucza. Istnieje również złota odmiana otrzymywana z pstrągów.

- Kawior najlepiej kupować od sprawdzonych i certyfikowanych dostawców, aby mieć pewność, że pozyskany był w kontrolowany sposób. Powinien być błyszczący, nieposklejany, mieć całe niepopękane ziarenka, jak najmniej pachnieć rybą. Ceny kawioru wahają się oczywiście w zależności od jakości i gatunku. Dobry czarny kawior kosztuje około 200-300 zł za 50 g. Dużo droższy, z bieługi, to już 1500-2000 zł za 100g, czyli około 20 tys. za kilogram. Najdroższy, produkowany w złotych puszkach w Iranie, kosztuje 20-25 tys. dolarów za kilogram. Najdroższy kawior najlepiej podawać na pszennym toście, z blinami gryczanymi, z szampanem lub z 50 g mocniejszego trunku - przekonuje Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w hotelu Radisson Blu.
Rekord cenowy bije biały kawior pochodzący z białej ikry niezwykle rzadkiego jesiotra albinosa. Ikra mieszana jest z 22-karatowym złotem, które w małych porcjach ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Kawior "Strottarga Bianco" sprzedawany jest za ponad 100 tys. dolarów za kilogram.

Kawior w restauracjach występuje zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek.
Kawior w restauracjach występuje zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek. 123rf.com
Kawior od lat jest symbolem wysokiej pozycji społecznej, dobrego gustu i smaku. Mogą spożywać go tylko wybrani ze względu na bardzo wysokie ceny. Dla szerszego grona konsumentów jest osiągalny, ale w stosunkowo małych ilościach. Kawior podawany w restauracjach również występuje w małych porcjach, zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek, a jego zadaniem jest uszlachetnienie dania. Zazwyczaj używany jest kawior czerwony z racji przystępnej ceny, a także dobrej jakości.

W restauracji Art Deco możemy skosztować jesiotra podawanego z puree z groszku, ogórkiem kiszonym, kalafiorem romanesco, przepiórczym jajem i właśnie kawiorem Antonius. Wędzona ikra z pstrąga w postaci przystawki z serem dżersejowym, pieczonym burakiem i nasturcją to propozycja w menu restauracji Mercato.

Żuławskie smaki w restauracji Biały Królik otwiera przysmak,w którego skład wchodzi: kawior z troci, jogurt i kiszony ryż. Natomiast sałatka z krewetek z ikrą sielawy, podawana na chrupiącej grzance, to propozycja restauracji Gard Nordic Kitchen.

W restauracji Sztuczka kawior z pstrąga występuje jako dodatek w daniu głównym, którym jest comber i biodrówka jagnięca z purée z zielonego groszku z miętą, purée z palonego bakłażana wraz z karmelizowanymi batatami.

- Chętnie wykorzystuję kawior w swojej kuchni, zwłaszcza jego czarną odmianę. To bardzo charakterystyczny produkt, który podkreśla smak zarówno ryb, jak i mięsa. Korzystamy głównie z kawioru pochodzącego od polskiego producenta kawioru, firmy Antonius. Znajdujemy coraz więcej zwolenników właśnie polskiego kawioru, który jest delikatniejszy w smaku niż ten rosyjski. Znawcy kawioru są w stanie odróżnić jego właściwości i pochodzenie - przekonuje Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.

Czy kawior jest zdrowy?



Niezależnie od pochodzenia, wszystkie odmiany kawioru są zdrowe. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witaminy A, D, E i K, a także wapń, magnez, żelazo, cynk, jod i fosfor. Dzięki swoim właściwościom odżywczym kawior znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kremy, balsamy i odżywki z dodatkiem kawioru znajdziemy w prawie każdej drogerii.

- Kawior warto wdrożyć do swojej diety. Ikra ryb jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z grupy tak zwanych omega-3 - zaledwie jedna łyżeczka kawioru spełnia normę na dzienne zapotrzebowanie tych kwasów przez człowieka. Produkt ten zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych. Jedzenie kawioru zapewnia również odpowiednią podaż witaminy B12 - zapewnia Magdalena Oleś, dietetyk w firmie Slimfood.
Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w Hotelu Radisson Blu.
Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w Hotelu Radisson Blu. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Przepis na zupę krem z białych szparagów z jesiotrem, jajkiem przepiórczym i czerwonym kawiorem wg Krzysztofa Kowalczyka

Ponieważ aktualnie panuje sezon na szparagi, chciałbym polecić zupę krem z białych szparagów z jesiotrem, jajkiem przepiórczym i czerwonym kawiorem.

Składniki na zupę - 4 porcje
2 pęczki białych szparagów - 1 kilogram
1 por biała część
100 g seler korzeniowy
1 duży ziemniak
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany 36 proc.
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
50 g masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Do padania
20 g kawior czerwony
200 g jesiotr filet
4 jajka przepiórcze
1 łyżka masła klarowanego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki octu winnego białego
Świeży koperek

Sposób przygotowania:

Szparagi kroimy na centymetrowe kawałki, por w półplasterki, ziemniaki i seler w centymetrowe kawałki. W garnku na maśle podsmażamy kawałki pora, następnie ziemniaki i seler, dusimy około 5 min. Dodajemy szparagi i chwilę dusimy. Podlewamy winem i odparowujemy około 1 minuty. Zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy około 10-15 min aż warzywa zmiękną. Całość miksujemy na krem i przecieramy przez sitko. Ponownie zagotowujemy i dodajmy śmietanę.
Jesiotra kroimy na cztery kawałki, obsmażamy na klarowanym maśle. W garnku zagotowujemy wodę z octem, wbijamy delikatnie jajka i gotujemy minutę.
Na talerzu układamy jesiotra, na to jajko przepiórcze, zalewamy gorącą zupą, na górę odrobina kawioru i gałązki koperku.


Tu możesz sprawdzić, gdzie odbywają się kolacje degustacyjne w Trójmieście.

Opinie (45) 9 zablokowanych

  • (5)

    Jadam często z bieługi, niezapomniane doznania

    • 17 5

    • juppi!

      Z górnej "pułki" głąbie?
      '

      • 6 5

    • Jadam czesto ze sledzia, niezapomniane doznania

      • 17 1

    • Jadam często ze śmietnika przy Sheratonie. Niezapomniane doznania i posmak sosu 1000 wysp z kebsa.

      • 16 2

    • Jadam często wykałaczką, niezapomniane doznania

      • 6 3

    • Używam kawior Almas jako lubrykant,niezapomniane doznania.

      • 5 3

  • Jadam często z dorsza, niezapomniane doznania

    • 27 4

  • Jadam często z biedronki, niezapomniane doznania

    • 31 5

  • Wszystko fajnie tylko przy zakupie kawioru warto spojrzec ile chemii jest dolozone do kawioru. (3)

    NA zdrowie !

    • 13 5

    • Jadam często z płotki, niezapomniane doznania (2)

      • 12 1

      • (1)

        Nie dodałeś że w leasingu haha

        • 6 1

        • Płotka w leasingu, czy kawior?

          • 5 1

  • (2)

    kiedyś kawior to był pokarm biedoty

    • 15 9

    • Weź coś taniego i wypromuj.

      Przez ostatnie 100 lat pełno było takich akcji.

      Kawior, diamenty, ostatnio jarmuż, czy europalety.

      • 13 2

    • widzę pięciu niedouczonych - dali minusa

      • 3 3

  • W końcu najlepsi z najlepszych , brawo !

    • 0 4

  • Jadam tylko z Leclerca

    Niezapomniane doznania

    • 16 5

  • Jadłem często bo uwielbiam ale. .. (1)

    Po obejrzeniu programu chyba na Discovery o "kawiorze " w przedziale cenowym 10 -30 zł w popularnych sloiczkach okazało się, że to nie kawior tylko robione maszynowo kuleczki z mazi pozyskiwanej z glonów i zapach rybny dodawany. Masakra. Kawiory z naszych sklepów to glony a nie ikra. ..

    • 28 1

    • Opamiętaj się. hah ;)

      120g dobrego kawioru z jesiotra kosztuje kilkaset pln. Za 30 złotych dostaniesz kuleczki z rybiej kupy.

      • 0 0

  • (2)

    Jadłam raz. Ponoć dobrej klasy (nie mialam okazji dowiedzieć sie za ile to niby cudo) ale zwyczajnie mi nie smakował i tyle w temacie.

    • 22 7

    • (1)

      Kaszankę gryczaną Ci podali, to wiadomo, że nie smakował...

      • 5 10

      • jakby kaszankę podali to by całą miskę wrąbała - raz sam zamówiłem "z ciekawości" - najszybciej spuszczone w kiblu 200 zł w moim życiu :) ale co kto lubi

        • 15 1

  • polecam doskonały polski produkt

    Antonius Caviar

    • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły