• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: jesienne menu w trójmiejskich restauracjach

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
18 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?

Każda pora roku przynosi ze sobą charakterystyczne produkty. Szefowie kuchni najlepszych restauracji stawiają na sezonowość wiedząc, że wykwintne dania powstają ze świeżych składników. W kolejnym artykule z cyklu Smaki deluxe sprawdzamy, jakie pozycje znajdziemy w kartach menu wybranych restauracji w Trójmieście.




Czy w najbliższym czasie zamierzasz wziąć udział w kolacji degustacyjnej?

Modne stało się wprowadzanie sezonowych kart dań. Późną wiosną królują pierwsze warzywa, latem świeże owoce, zimą dania rozgrzewające i bardziej kaloryczne niż w poprzednich porach roku. Jesienią pojawiają się potrawy na bazie charakterystycznych dla tej pory roku produktów - m.in. śliwek, gruszek, grzybów, dyni czy papryki. Ważne są także rozgrzewające i poprawiające odporność dodatki: imbir, miód, chrzan czy np. sok malinowy albo z aronii. Warto pamiętać również o orzechach i bakaliach. Dla przykładu suszone śliwki i morele są bogate w potas i miedź, istotne w jesiennej diecie, gdyż ze względu na coraz krótsze i chłodniejsze dni potrzebujemy więcej energii oraz mikroelementów.

Wykwintne dania inspirowane jesienią



Jadalne kasztany, figę i dzika znajdziemy w najnowszej karcie dań restauracji Mercato. W pięciodaniowym menu degustacyjnym znajdziemy śledzia z majonezem musztardowym, ziemniakami i palonym masłem, zupę z gęsi z kluskami dyniowymi i cebulą, smażonego sandacza z pieczoną papryką, roladę z dzika z kruszonym kasztanem, pieczarką brunatną i kaszą bulgur, a na deser - figę faszerowaną z wiśnią, adwokatem i paloną białą czekoladą. Cena menu wynosi 195 zł za osobę.

Zobacz także: Lokalna podróż kulinarna z Restaurant Week

Wiele sezonowych produktów wykorzystała także restauracja Sztuczka. Wśród przystawek widzimy karmelizowane przegrzebki z puree i sałatką z kalafiora oraz jabłkiem marynowanym w żubrówce, tatar z polędwicy wołowej z fasolką mung, śliwkami i chrupiącą skórą z kurczaka. Jako danie główne pojawia się stek z tuńczyka z puree z dyni z pastą curry i dynią w kilku postaciach, a także polędwica wołowa w towarzystwie karmelizowanej skorzonery [warzywo - przyp.red.], babki ziemniaczanej z boczkiem i borowikami z patelni.

Zobacz także: Sztuczka doceniona w konkursie Wine&Food Noble Night

O obecnej karcie opowiedzieli nam także przedstawiciele restauracji hotelu Haffner, mieszczącego się w Sopocie.

- W jesiennej karcie smaków deluxe skomponowanej przez szefa kuchni, Michała Zawierzeńca, goście znajdą wiele wyjątkowych potraw. Nowe menu łączy w sobie tradycyjną polską kuchnię z odrobiną nowoczesności. Możemy pochwalić się czterema topowymi daniami: tatarem wołowym z majonezem truflowym, konfitowanymi pomidorami i parmezanem, tatarem z troci bałtyckiej w ostro-słodkiej odsłonie (jest to połączenie świeżej ryby z chilli, mango, limonką i sezamem) oraz perliczką z bobem, konfitowaną marchwią i zielonymi warzywami. Warta uwagi jest również polędwica z islandzkiego dorsza, podana z czarną soczewicą, kwaśną śmietaną, duszonym porem, piklowaną dynią i olejem koperkowym. Chcemy, by wyróżniała nas nie tylko jakość, ale też nietypowe połączenia smakowe - mówi Paulina Marwińska, PR & Marketing Manager hotelu Haffner.
Propozycje sezonowych dań przygotował Eliksir w karcie nazwanej Survival. Więcej o niej pisaliśmy tutaj .

- Jesień to pora roku, która dostarcza nam wyjątkowych i aromatycznych produktów. Nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak danie z soczewicą, imbirem, czosnkiem i chilli, a do tego odrobina chrupiącego bekonu z dodającym energii tłuszczykiem. Kolejne danie, które zasługuje na uwagę to dzik podany z kaszą pęczak, z puree z brokułu, do tego brokuł duszony w oliwie, a do tego aromatyczny sos z czerwonego wina. Jesień pewnie większości kojarzy się z zupami. My proponujemy zupę z szynką, czyli klarowny wywar z pieczonej szynki wieprzowej, podawany z gotowaną fasolą, duszonym porem, oliwą z wędzonej papryki i majerankiem - jest intensywna i rozgrzewająca - mówi Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel Eliksiru.
Spróbować dań możemy zamawiając je pojedynczo lub decydując się na menu degustacyjne obejmujące pięć dań w cenie 99 zł za osobę.

Sprawdź zbliżające się degustacje i festiwale kulinarne w Trójmieście


  • Pierogi faszerowane mięsem z pieczonych żeberek podane z sosem śliwkowym i kapustą kiszoną duszoną w białym winie.
  • Dorsz w paprykowej panierce z ziemniakami rissollées, chorizo i sosem Romanesco.
  • Brownie czekoladowe z bananami podane z lodami piernikowymi i dynią gotowaną w syropie.
  • Polędwica z dorsza
  • Tatar wołowy

Jacek Fedde w swoim bistro znajdującym się w centrum Gdyni zobacz na mapie Gdyni proponuje dorsza w paprykowej panierce z ziemniakami rissollées, chorizo i sosem Romanesco, a także pierogi faszerowane mięsem z pieczonych żeberek podane z sosem śliwkowym i kapustą kiszoną duszoną w białym winie. Na deser czeka brownie czekoladowe z bananami zestawione z lodami piernikowymi i dynią gotowaną w syropie.

O menu gdyńskiego Punktu opowiedziała nam jego współwłaścicielka, Joanna Ogórek:

- Nasze jesienne potrawy są pełne smaku i aromatu. Królują w nich warzywa zawierające dużo witamin i działające korzystnie na odporność przed zimą. Nasz szef kuchni na jesienne dni przygotował dania, które nie tylko sycą, lecz również rozgrzewają. Jesień to czas, kiedy częściej sięgamy po przyprawy takie jak cynamon, imbir, kardamon, wanilia i goździki zarówno na kuchni jak i na barze. Większość z nich możecie znaleźć w naszych jesiennych propozycjach herbat: rozgrzewającej z cytrusami, z miodem i imbirem oraz w naszej herbacie przywodzącej na myśl świąteczny kompot, gdzie słodycz jabłka i gruszki łączy się z malinami i cynamonem.
Propozycją na chłodniejszą pogodę jest krem z cukinii z marchwią, pietruszką, śmietaną, maślanką i lubczykiem. Jako danie główne Punkt proponuje makrelę na pęczaku z burakiem, selerem naciowym, koprem włoskim i pomarańczą.

Przeczytaj także: Restauracje w Trójmieście z ciekawym wystrojem wnętrz cz. 3

Jesień zawitała również do restauracji Północ - Południe. Jako przystawkę możemy skosztować żołądków gęsich karmelizowanych w miodzie pitnym z gruszką, szalotką, orzeszkami nerkowca i natką pietruszki. Inną propozycją jest tatar z polskiej wołowiny z marynowanymi rydzami, szalotką, kiszonym ogórkiem i musztardą francuską. Na danie główne możemy zjeść papardelle z borowikami, szalotką, orzeszkami pinii, czosnkiem i oliwą truflową z dodatkiem masła, natki pietruszki i parmezanu. Warte uwagi są również takie dania jak aromatyczna soczewica z sezonowymi warzywami czy fileciki z okonia na kopytkach z mulami, boczniakami, dynią i jarmużem.

Rozgrzewające koktajle



W chłodniejsze jesienne wieczory rozgrzeją nas odpowiednio skomponowane koktajle, czasem podawane na gorąco. Ciekawe propozycje znajdziemy w restauracji Punkt w Gdyni. Szef baru Artur Kreft zachęca gości do koktajlu na bazie Torres Spiced, czerwonego wytrawnego wina, z dodatkiem miodu i soku z cytryny. 

Niektóre warzywa i owoce wykorzystywane są nie tylko w daniach. Pojawiają się także w koktajlach, jak chociażby marchewka wykorzystana przez restaurację Eliksir. Stanowi składnik w dwóch koktajlach: Stres twój wróg, jako jeden z elementów kremowego musu z kakao i śmietanką, które łączą się z tequilą Patron Reposado, a wszystko wykończone gwiazdką anyżu. Nie walcz z naturą - to słodko-kwaśny syrop z jabłek i marchwi wydawany z wódką. Inną ciekawą propozycją jest Żywność, która zawiera w sobie jabłka, ale pod postacią zalewy octowej oraz miodu. Całość doprawiono korzeniem chrzanu i uzupełniono sokiem pomidorowym oraz Absolutem Elyx. Wszystkie koktajle znajdują się w jesiennej karcie o nazwie Survival.

  • Tatar z troci

Miejsca

Opinie (34) 4 zablokowane

  • Prawdziwe OCENY (5)

    • 3 1

    • Prawdziwe OCENY (4)

      Proponuje redakcji zrobić artykuł opisujący , w ktorych to restauracjach jest największe obłożenie
      gości !! Bo jest to jedyny wiarygodnym wskaźnik oceny miejsca . Nagrody i wyróżnienia , ani takze różne „tytuły „ - nie przynoszą same żadnych wpływow a jedynie próżna satysfakcję dla właścicieli .
      Koneser

      • 22 3

      • ikeła wygrywa ten konkórs (2)

        klopsiki są najbardziej popularnym daniem w historii gastronomii
        polecam jesc przy akompaniamencie przycinania desek na stanowisku DIY

        • 14 1

        • Konkórs??? (1)

          d**il!

          • 1 4

          • Aronia jest zdrowa ;)

            • 0 0

      • Miliony much nie mogą się mylić!

        • 10 0

  • (3)

    W dzisiejszych czasach wyglad dania ma chyba pierwszorzedne znaczenie.Kiedys dostawało się pyszną rybkę na zwykłej tacce z kawałkiem chleba i był to naprawdę pyszne jedzonko.

    • 32 4

    • Bo trafia zaraz na instagrama. A ludzie wybierają sobie knajpę na telefonie, zanim gdzieś pójdą.
      A że to prowadzi do przerostu formy nad treścią, to insza inszość. Świetne są te wszystkie "azjatyckie" knajpy, gdzie dostajesz piękny "obrazek" jedzenia, a w smaku rosół na wodzie.

      • 11 1

    • ja tam wole jeść z talerza niż z tacki może plastikowej, ale jak to lubi

      • 6 4

    • tylko mi napisz gdzie ta dobra ryba z tacki w Gdansku? Ja jedyną dobrą w Świbnie jadłam,a le gdzie bliżej centrum?

      • 0 0

  • Ekipa Trojmiasto.pl ma jakieś kompleksy na tle "deluxe" (2)

    • 30 6

    • (1)

      Chyba komentujacy mają kompleksy skoro wiedzą jaka to kategoria artykułów (deluxe) a wciąż piszą o domowych obiadkach lub rybce na tacce

      • 7 14

      • bo to jest 'deluxe' na bardzo lokalne potrzeby :)

        • 13 1

  • A ja se w domu gotuje (2)

    i jestem zadowolny! Nie przepłacam za 50-gramowe porcje w fęsi restauracjach, którymi i tak nie można się najeść. To jest dla ludzi, którzy widzą tylko czubek własnego nosa i chcą się pokazać na mieście.
    "Wiesz, byłam w tej modnej restauracji!"

    • 26 19

    • oczywiscie, dodawaj ideologie dla swojej biedy

      mieszkasz pod Wejherowem w bloku, zapewne dlatego ze tez nie lubisz wielkomiejskiego scisku :)))

      • 6 6

    • Heheh

      Dla niektórych te kilkadziesiąt czy kilkaset zł to drobne, które nie mają znaczenia i tyle, wiele osób w ogóle nie gotuje bo szkoda im czasu.

      • 3 1

  • Niech piszą !

    A ja lubię jak piszą, fajnie wiedzieć co nowego "na talerzu" ! Przecież tu nikt nikogo do niczego nie zmusza. To jest tylko informacja ....

    • 18 4

  • Typowy smak jesieni - warzywo sezonowe - to DYNIA

    i jak wszystko: najlepiej kupuj bezspośrednio od rolnika i zrób sobie sam(a) w domu. Frajda z gotowania - bezcenna.

    • 19 2

  • brzmi fajnie (1)

    Mmmm dorsz z soczewicą, piklowaną dynią i olejem koperkowym brzmi nieźle :)
    W haffnerze byłam dwa razy na obiedzie i faktycznie mają naprawdę dobre jedzenie. Nawet w przystępnej cenie chociaż póki tam nie dotarłam myślałam, że jest drogo

    • 6 6

    • Pytanie

      Jest drogo i to bardzo. !!!!!

      • 2 0

  • Tatar z troci bałtyckiej w ostro-słodkiej odsłonie - brzmi nieźle. Chyba czas odwiedzić restaurację w Hotelu Haffner. Słyszałam już kilka pozytywnych opinii na jej temat. Restauracja Sztuczka - byłam, polecam :)

    • 5 10

  • A my jak zwykle pójdziemy do Barracudy na Bulwarze w Gdyni (1)

    Oni nie muszą płacić za txt sponsorowany - jedzenie, podanie, ceny - bronią się same i dla nas to nr1 w Gdyni i Sopocie (do gdanska nie jeździmy)

    • 10 11

    • Smakosze chodzą do Billy's

      • 0 7

  • A niedlugo

    Opiszemy punkt dna :) jak tak beda sie starać w tych knajpach

    • 8 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja