• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: drogocenny turbot

Aleksandra Sobocińska
13 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus. Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus.

To jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, przez wielu nazywana szlachetną. Jest trudno dostępna, co generuje wysoką cenę. Turbot, znany również jako skarp czy płaszczka, jest rybą z rzędu flądrokształtnych, lecz flądrę przypomina jedynie z wyglądu.



Turbot występuje w wodach Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku, a w Hiszpanii jest rybą hodowlaną, jednak smak i jakość mięsa odstają od tego pozyskiwanego z naturalnych zasobów.

- Jakość mięsa dzikich ryb jest znacznie lepsza niż tych pochodzących z kontrolowanych hodowli. Ryby hodowlane są dokarmiane różnymi niezdrowymi paszami, np. z beta-karotenem, dzięki któremu mięso łososia jest różowe czy też z antybiotykami. Inną sprawą jest jakość wody, w której występują dzikie ryby, można by doszukiwać się tu kontrowersji, ale wciąż są one znacznie zdrowsze - mówi Aleksandra Marchwińska, dietetyk z Naturhouse.

Jak często jesz ryby?

Jako że turbot nigdzie nie wegetuje w dużych ilościach, poławia się jego pojedyncze sztuki przy okazji poławiania innych gatunków ryb. Turbot osiąga nawet metr długości i 25 kg wagi.

- Turbot to szczególna ryba oceaniczna, która dla rybaków stanowi niezwykle cenny łup. Zazwyczaj ma ona spore rozmiary, więc z jednej sztuki możemy uzyskać cztery duże filety - mówi Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.

Świeżego turbota trójmiejskim restauracjom dostarczają m.in. Kuchnie Świata. Rybę kupimy w delikatesach Alma (cena: 49.90 zł za kilogram), a przy odrobinie szczęścia - również prosto z kutra (m.in. na przystani w Karlikowie w Sopocie).

Z przygotowaniem smacznego dania z turbota każdy powinien sobie poradzić. Po obraniu i wyfiletowaniu ryby wystarczy ją usmażyć. - Przygotowanie turbota nie jest wielką sztuką, po posoleniu i oprószeniu mąką wystarczy go usmażyć na patelni. Istotna jest natomiast wysoka jakość samej ryby, co wcale nie jest takie oczywiste, bowiem jej zdobycie nie należy do najłatwiejszych - mówi Tomasz Król.

Mięso turbota jest białe, zwarte i jędrne, a jego smak jest bardzo delikatny. Dobrze usmażony filet jest soczysty i bardzo pożywny. Z czym najlepiej go zaserwować? - Turbot świetnie komponuje się z wszelkimi owocami morza. Sama ryba jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, więc wyraziste przegrzebki, mule, małże czy nawet krewetki bardzo do niej pasują. Możemy go również zaserwować w ziołach czy pieczonego, aczkolwiek osobiście najbardziej lubię go przyrządzać właśnie z owocami morza - mówi Tomasz Król.

  • Świeży turbot.
  • W tym daniu zastosowano dość nietypowe połączenie warzyw i słodkiego soku pomarańczowego. Na talerzu znalazły się również małże nowozelandzkie. /Restauracja Grand Gru/
  • Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.


W 100 g smażonego fileta turbota jest 125 kcal, 20.95 g białka i 3.74 g tłuszczu. Ryba zawiera sporo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i polecany jest przy zapaleniu stawów.

Jak często ryby powinny pojawiać się w naszej diecie? - Zaleceniem Instytutu Żywności oraz Światowej Organizacji Zdrowia jest jedzenie ryb min. 2 razy w tygodniu, a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (36) 2 zablokowane

  • A mała Basia Ritz co na to?

    • 10 5

  • Co obowiazkowo trzeba zrobic idac do drogiej restauracji oprocz posiadania zasobnej kwoty oczywiscie ? (3)

    najesc sie w domu do syta, wziac szklo powiekszajace i mini sztucce, tabletki uspokajajace potrzebne przy placeniu ....

    • 66 4

    • niestety droga to nie dobra w polskich warunkach (2)

      dasz pan wiarę że w pewnej ekskluzywnej restauracji należącej do rodziny polskich emigrantów w kraju dawniej uchodzącym za stolicę kultury i wyznacznik stylu 3 bardzo drogi posiłek otrzymaliśmy gratis ?
      Mało tego poinformowano nas o tym przed zamówieniem kolacji.

      • 8 3

      • Pewnie za to że teściowa na zmywaku zmywala

        • 2 5

      • drogi w polskich warunkach są tragiczne

        czyli chcieliście zamówić kolację po dwóch obiadach? łakomczuchy wy...

        w ogóle fajny bełkot

        • 0 1

  • Skarp nie należy do rodziny flądrowatych (4)

    Skarp lub turbot (sztainbut) należy, w zależności od systemów taksonomicznych, do rodziny skarpiowatych lub nagładowatych. Autorka miała zapewne na myśli rząd flądrokształtynych.

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 26 3

    • chyba na turbota jest krótki sezon (3)

      jak na belonę, z miesięc,
      na hali rybnej kupiłem ze 3 lata temu ślicznego,
      a pysznyyyyyyyy,
      mam zdjęcie na talerzu :)

      • 1 2

      • to nie trzymasz zdjęc w albumie albo na dysku , pendrajwie tylko na talerz kładziesz? (2)

        • 8 0

        • mozna jeszcze w telefonie mieć (1)

          ale fotki na talerzu to nowośc hehehe

          • 3 0

          • taki skrót myślowy

            ale jak teraz patrzę to śmieszne :)

            • 6 0

  • Ciekawe (1)

    Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.

    Instrukcja zastąpienia białka zwierzęcego, białkiem zwierzęcym, bo chyba ryba to nie roślina

    • 61 3

    • bo riba to nie źwierz

      riba to mokrzok

      • 12 0

  • Tylko Ustka (1)

    Jak na turbota to tylko do pani Jadzi w Ustce! Palce lizac!

    • 7 7

    • Czyje

      te palce lizać? Pani Jadzi? A feeeee.................

      • 6 0

  • Wolę łupacza z frytkami.

    • 8 1

  • Dla typowego konsumenta

    urzędnika państwowego wyższego szczebla który płaci za posiłki z funduszy państwowych różnica między flądrą a turbotem będzie niezauważalna niestety dla budżetu instytucji już tak.

    Czy urzędnicy państwowi to inna rasa ludzi czy nie mogą sami płacić za swoje posiłki i trunki tak jak robią to uczciwie pracujący ludzie?

    • 37 0

  • W biedronce była ta ryba w promocji,

    ale nie kupiłem.
    Wolałem śledzie.

    • 22 4

  • Niestety... (3)

    Ryby wcale nie są takie zdrowe. W krajach Skandynawskich jak idziesz do sklepu to pytają o to, czy nie jesteś w ciąży, bo kobieta w ciąży nie może jeść ryb Bałtyckich, bo Bałtyk jest bardzo zanieczyszczony. Polecam obejrzeć program ,,Cała prawda o rybach'' francuskiej produkcji. Program jest nawet na youtube.

    • 31 4

    • to samo kurczaki karmione transgeniczną paszą z Monsanto (1)

      lub zmutowana kukurydza, też Monsanto
      z wyjałowionych bułgarskich plantacji

      • 8 1

      • i mączką rybną

        wiwat tani kurczak z bied-ronki i innych tesków

        • 5 0

    • nie jedz

      ryb z bałtyku, jedz gdzies na wakacje i tam sie najedz :)

      • 0 0

  • Skarp (2)

    Firmy które zostały wymienione dostarczają jedynie hodowlanego turbota i to w dodatku samce których mięso jest twarde. pewnie dlatego że na giełdach w Francji samce hodowlane są dużo tańsze od samic turbota . Najsmaczniejszy jest turbot z Bałtyku połowy dopiero się rozpoczną i trwają do czerwca potem do sierpnia jest ochrona

    • 11 0

    • Ryba faktycznie jest bardzo dobra, chociaż nie tania. Raz udało mi się ją kupić z kutra od rybaka.

      • 4 1

    • skarp państwa

      na stronie głownej gazeta.pl
      mam screena

      • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja