wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Smaki deluxe: deski przekąsek

Deski przekąsek to dobry pomysł na wspólny wieczór z przyjaciółmi.
Deski przekąsek to dobry pomysł na wspólny wieczór z przyjaciółmi. 123rf.com

Długie wieczory z przyjaciółmi, romantyczna kolacja we dwoje czy po prostu ochota na coś smacznego powodują, że sięgamy po deski przekąsek. Czasem także w wersji deluxe. Sprawdzamy, jakie propozycje przygotowały trójmiejskie restauracje.



Jakie przekąski lubisz najbardziej?

różne rodzaje serów

46%

wędliny i swojskie kiełbasy

23%

owoce morza

13%

owoce i bakalie

6%

słone przekąski: paluszki, czipsy, orzeszki

8%

słodycze w każdej postaci

4%
Hiszpańskie przekąski, tapas, narodziły się podobno w XVIII wieku, kiedy król chcąc uchronić swoich obywateli przed szybkim działaniem alkoholu, nakazał podawać coś do jedzenia. Przekąski powszechnie stosowane są już nie tylko w Hiszpanii, ale także we Francji oraz na Bałkanach, gdzie ucztę zaczyna się od alkoholu, sałatek, deski serów lub mięsa. Największą zaletą tego typu jedzenia jest przede wszystkim wygoda konsumpcji i możliwość spróbowania kilku rzeczy dzięki mniejszym porcjom.

Zobacz więcej tekstów w cyklu "Smaki deluxe"

Wspólne spędzanie czasu przy smacznym jedzeniu kojarzy się z długimi letnimi wieczorami, spotkaniami rodzinnymi lub w gronie przyjaciół. Okazji jest wiele. Najczęściej mamy sobie sporo do powiedzenia, a wielogodzinne rozmowy umilić nam mogą właśnie deski przekąsek.

Deska serów lub wędlin to chyba jedna z podstawowych propozycji przekąsek serwowanych w większości restauracji jako samodzielna pozycja lub jako przystawka przed daniem głównym. Wśród propozycji pojawiają się również warzywa i oliwki w towarzystwie serów. Jeśli zamierzamy degustację połączyć z różnymi rodzajami wina, warto zrobić to w odpowiedniej kolejności - najpierw białe, później różowe, a na końcu czerwone.

Deski przekąsek dla restauratorów mogą być również okazją do zaprezentowania swojego menu w porcjach mini. Przystawki pozwalają przetestować recepturę i być może spowodują, że klient wybierze następnym razem właśnie to danie główne, które miał okazję spróbować w wersji mini.

Sprawdź nadchodzące wydarzenia kulinarne w naszym kalendarzu imprez



Deski przekąsek w trójmiejskich restauracjach



Lokalne restauracje mają wiele do zaoferowania w temacie przekąsek i dań podawanych na zasadzie "dzielenia się". W restauracji Correze znajdziemy deskę serów lub mieszankę tapas: tatar z marynowanej wołowiny, domowe wędliny dojrzewające, roquefort, camembert, oliwki, karczochy i konfitura. Rybna deska dla dwóch osób dostępna jest na przykład w restauracji Zafishowani: wędzone szproty, pasta z koziego sera, chutney z owoców, pasta z wędzonego pstrąga, ser kozi i domowy chleb.

Skandynawskie przysmaki znajdziemy w restauracji Gard w Gdyni.

- Restauracja Gard w swoim menu proponuje deskę lokalnych serów. Wybór również pada na tradycyjne skandynawskie dania takie jak tost Skagen - symbol Skandynawii i absolutny hit naszej restauracji, czyli sałatkę z krewetek z ikrą sielawy, podawaną na chrupiącej grzance. Często wybierany jest także słynny Danish Smørrebrød w różnych wariantach do wyboru bądź tercet śledzi, nazywany przez nas lakonicznie SOS. To śledzie serwowane w trzech odsłonach smakowych: pomidorowe, jabłkowe z czosnkiem niedźwiedzim lub różowym pieprzem i cytryną. Lokal często odwiedzany jest przez grupy przyjaciół, którzy chcą miło spędzić czas i zrelaksować się przy widoku na morze lub czwartkowej muzyce na żywo - przekonuje Małgorzata Kamińska, specjalistka ds. marketingu i PR-u w restauracji Gard.
Ciekawe propozycje ma także restauracja Canis.

- W naszej restauracji goście mają do wyboru dwa rodzaje przekąsek. Pierwszy to selekcja Canis, w której znajdują się wszystkie przystawki z karty, w nieco mniejszym wydaniu niż te zamawiane pojedynczo. W skład selekcji wchodzą: tatar z łososia, tatar wołowy, marynowana makrela oraz krewetki. Jest to ulubiony zestaw naszych gości, który serwujemy bardzo często. Zamawiają go zarówno rodziny z dziećmi przed głównym posiłkiem, jak i grupy przyjaciół, które przychodzą wieczorami na kieliszek wina czy drinka i muzykę na żywo. Nasza druga propozycja to tradycyjna deska serów, na której znajdują się sery francuskie (camembert i bleu d'Auvergne) oraz polski rubin, pieczywo, owoce, miód i orzechy. Jeżeli gość zażyczy sobie deskę przekąsek, której nie mamy w karcie, to z przyjemnością przygotujemy ją na indywidualne zamówienie, bazując na produktach, które akurat mamy w kuchni - mówi Marta Sałek, manager restauracji Canis.
Gdyńska restauracja Esplendidos specjalizuje się w kuchni hiszpańskiej, więc nie zabrakło w niej tapas do wyboru: talerz przekąsek na ciepło - smażone sardynki, chorizo z czosnkiem i ziołami, papryczki padron, kalmary w cieście. Tapas na zimno: oliwki czarne, szynka serrano, szynka lberico, figa, ser manchego. Możemy tu również zamówić talerz ryb i owoców morza, na którym znajdują się okoń morski, sardele, sardynki, młode kalmary, młode ośmiorniczki, krewetki, ziemniaki, gremolata i dip.

Ciekawie skomponowana deska przekąsek może zawierać sery, wędliny, owoce i bakalie.
Ciekawie skomponowana deska przekąsek może zawierać sery, wędliny, owoce i bakalie. 123rf.com
Od 20 września restauracja Lobster wprowadza nowe menu, w którym pojawią się trzy propozycje przekąsek serwowanych na deskach. Pierwsza z nich to deska owoców morza: chrupiące kalmary, krewetki w tempurze, ośmiorniczka baby na chrupko, tatar z tuńczyka z awokado, tatar z łososia z kaparami, dwa rodzaje dipów i chrupiąca bagietka. Kolejna deska to propozycja dla wegetarian i zawiera cztery rodzaje serów: pecorino, gorgonzola, brie, szaszłyk z goudy holenderskiej dojrzewającej, spaghetti z warzyw sezonowych, dwa rodzaje humusu, oliwki, papryczki faszerowane i grissini. Ostatnia propozycja restauracji Lobster to deska bresaola: salami finocchiona, bresaola, prosciutto crudo, konfitura z czerwonej cebuli, krążki cebulowe w panco, salsa z pieczonej papryki, pomidorów i kolendry, czarne oliwki gordales i grzanki.

Swoją ofertę przekąsek ma również Fedde Bistro.

- Często goście życzą sobie, aby podać im wszystkie nasze przystawki w degustacyjnych porcjach na jednym półmisku, oczywiście spełniamy ich prośbę z wielką przyjemnością. Na okres jesienny w naszej karcie zagościł tatar z tuńczyka z sosem miso, śledź marynowany podany z piklowanymi burakami i jabłkiem, plastry polędwicy wołowej tataki, szarpany łosoś jurajski podany z ziołowym musem i plackami ziemniaczanymi, tatar wołowy podany z majonezem estragonowym i rukwią wodną. Do wina również proponujemy szynkę jamon seranno, którą kroimy przy stoliku, w zestawie z oliwkami faszerowanymi migdałami i świeżo wypiekaną focaccią - zapewnia Jacek Fedde, właściciel i szef kuchni w Fedde Bistro w Gdyni.
Smaczne tapasy to często rozwiązanie dla tych, którzy spędzają wieczory z przyjaciółmi lub bliską osobą.

- Oferta przekąskowa dostępna jest w Pubie 10/6 oraz w opcji room service hotelu Quadrille. Gościom serwujemy np. deskę serów regionalnych, wśród których tradycyjnie nie może zabraknąć lokalnych akcentów takich jak kozie sery pochodzące z Kaszubskiej Kozy w Robaczkowie, sery dojrzewające z Osady Burego Misia oraz żuławski werderkäse z Żuławskiego Domu Sera. Wprowadzamy również tradycyjny ser szeneker produkowany w mleczarni w Skarszewach. Jako dodatki podajemy paluszki pszenne, orzechy w miodzie gryczanym oraz konfiturę z płatków róży. Przekąski to z reguły dodatek do swobodnych spotkań w pubie lub też uzupełnienie oferty gastronomicznej, chociażby w nocy jako tzw. night room service - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w hotelu Quadrille.
Goście restauracji Piwna47 Food&Wine Bar chętnie sięgają po sery pochodzące z gospodarstwa na Kaszubach. Mają różne smaki, wśród nich jest m.in. ser naturalny z czarnuszką i podwędzany. Podawane są razem z płynnym miodem i kremem balsamicznym, ze świeżymi owocami, orzechami i krakersami.

- Drugą propozycją jest "Talerz dla dwojga". Na "talerzu" znajdują się: delikatne carpaccio wołowe, oryginalne włoskie prosciutto, marynowany łosoś i marynowane w tymianku warzywa, porcja ekologicznych serów oraz słodki melon. Przystawki na deskach czy półmiskach cieszą się dużym powodzeniem. Ze względu na objętość, najchętniej zamawiają je grupy znajomych od trzech osób - podkreśla Magdalena Macyra, managerka restauracji.
Deski przekąsek występują w różnych rozmiarach. Warto dopytać przed zamówieniem kelnera lub kelnerkę, jak dużą porcję otrzymamy.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (43)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia