• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: aromatyczne trufle

Aleksandra Sobocińska
19 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W trójmiejskich restauracjach znacznie łatwiej o trufle czarne niż białe. W trójmiejskich restauracjach znacznie łatwiej o trufle czarne niż białe.

Są obiektem westchnień smakoszy i restauratorów. Mają intensywny aromat, a ich smak trafia w gusta nawet bardzo wymagających znawców kuchni. Ludzkość zna je już od czasów antycznych - już wówczas uznawane były za rarytas.



To najdroższe grzyby świata - trufle mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych za kilogram. W XVIII wieku poszukiwania trufli były rozrywką elit dworskich, dzisiaj nie jest to już rozrywka tak elitarna, acz pozyskiwanie tych grzybów odbywa się pod ściśle określonymi warunkami.

Twoje ulubione grzyby:

Aby móc wziąć udział w poszukiwaniu trufli, należy posiadać specjalne pozwolenie - cały ten proces podlega regulacjom prawnym. We Włoszech samowolne zbieranie trufli może skończyć się nawet aresztowaniem - właściciele terenów, na których odbywają się poszukiwania, mają pełne prawo do wylegitymowania każdego, kto choćby wygląda na potencjalnego zbieracza.

Zbiory mają miejsce właśnie teraz, jesienią. O dojrzałości trufli świadczy lekko zwiędły kapelusz. Jako że grzyby te rosną pod warstwą gleby, niemal niemożliwym jest znalezienie ich przez człowieka. Dlatego w tym celu używa się specjalnie tresowanych świń lub psów rasy lagotto romagnolo, które wywąchują je pod ściółką. Możliwym jest znalezienie trufli również w Polsce - ich niewielkie ilości znajdziemy w Borach Tucholskich i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Trufle są bardzo delikatnymi grzybami i niestety, coraz większe zanieczyszczenie środowiska im absolutnie nie służy. Rośnie ich coraz mniej, tym samym cena za kilogram jest rokrocznie coraz wyższa.

Na smak i aromat trufli największy wpływ ma otoczenie, w którym rosną. Dominującą nutą mogą być m.in.: dąb, buk czy sosna. Najsmaczniejsze są świeże grzyby, które ściera się na tarce bezpośrednio do dania na chwilę przed jego podaniem. W wielu restauracjach proces ten odbywa się przy gościu.

- Najwięcej trufli rośnie we Włoszech i Hiszpanii - tam, gdzie jest ciepło i wilgotno. Do Polski zazwyczaj trafiają czarne trufle. Są one bardzo szanowane przez naszych restauratorów - komentuje Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Nie można ich poddać długiej obróbce termicznej, bo ulotni się zapach i smak. Tajemnicą dobrego przygotowania grzybów jest ich delikatne przesmażenie na maśle i dodanie do potrawy na samym końcu. Pamiętajmy o tym, że Włosi i Hiszpanie trufle dodają do prostych dań, risotto, czy makaronu. Przesyt jest tu niewskazany - dodaje.

Niemniej, trufle można zakonserwować i przechowywać przez długi czas. Doskonałym sposobem jest zakonserwowanie trufli w oliwie z oliwek. Dzięki temu oliwa nabiera intensywnego aromatu i uszlachetnia smak potraw i sałatek.

Trufle są częstym składnikiem sosów i musów, dodawanych do mięs i owoców morza. Możemy ich również użyć do zup, omletów, foie fras, makaronów. Z uwagi na bardzo silny aromat grzybów, wystarczy użyć ich niewielką ilość. Znacznie droższe i rzadziej spotykane są trufle białe, które charakteryzuje delikatniejszy bukiet od trufli czarnych.

Poza tym, że są pyszne, są też cenne dla naszego organizmu. - Trufle to grzyby z klasy workowców. Zależnie od gatunku oraz stopnia dojrzałości zawierają ogromne ilości składników mineralnych, dlatego mają właściwości wzmacniające i odżywcze. Mają niską wartość kaloryczną i są bogate w białko oraz węglowodany przy niskiej ilości tłuszczy. Posiadają duże walory smakowe - mówi Kamila Ziemann, dietetyk.

Co więcej, ich zastosowanie może być znacznie szersze. - Trufle pustynne mają działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i znalazły zastosowanie w medycynie ludowej do leczenia chorób oczu i skóry. Obecnie trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi
- dodaje dietetyk.

Trufle pojawiają się w kartach jesienno-zimowych niektórych trójmiejskich restauracji (np. Szafarnia 10), tematycznych wkładkach do kart (np. Brasserie Verres en Vers), czy też kolacjach z menu degustacyjnym (Sztuczka). Szukając inspiracji na dania z ich udziałem, utwierdziliśmy się w słowach Krzysztofa Szulborskiego, jakoby trufle najlepiej smakowały z prostymi daniami, skomponowanymi na bazie kilku składników.

- Najbardziej lubię tradycyjną carbonarę sycylijską, z boczkiem i czosnkiem, jajkiem roztrzepanym z parmezanem, bez śmietany, posypaną truflami. Dzięki tym grzybom, to proste danie zyskuje szlachetny wymiar - zdradza Szulborski.

Piort Sawczenko, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, zdradził nam przepis (znajduje się poniżej, w podpisach pod kolejnymi zdjęciami) na swoje ulubione danie z truflami.


  • Tak wygląda Risotto z truflami wg. przepisu Piotra Sawczenki.
  • Składniki (na jedną porcję): masło (20 g), szalotki (10 g), ryż Arborio (30 g), trufle (2-3 g), parmezan (5 g), wino (30 ml) bulion (ok. 100 ml), oliwa z oliwek, pieprz do smaku.
  • Szalotkę przesmażamy na maśle, dodajemy troszkę oliwy z oliwek, dzięki której masło się nie spali.
  • Następnie dodajemy ryż Arborio, podlewamy go białym winem.
  • Po chwili dodajemy bulion.  Ryż gotujemy do twardości al dente. Na zdjęciu: Piotr Sawczenko podczas pracy.
  • Wykładamy na talerz. Do dekoracji używamy 2-3 plasterków trufli. Smacznego!


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (51) 10 zablokowanych

  • Ostatnio kupowałem trufle od wedla były drogie chyba 40 zł kg :) (9)

    A tak serio to ile ze smaku trufli zostało bo wymieszaniu ich z dodatkami pewnie zero!! Nawet karpia, która jest paskudną w smaku rybą można tak zmieszać z dodatkami, że będzie jak delicje smakował:)

    • 16 9

    • karpia jest paskudną rybą (2)

      Tak, karpia jest paskudna rybą . Za to karp jest wyśmienity

      • 14 9

      • (1)

        smak mułu, ot caly karp, tylko w pl sie nim zachwycaja

        • 12 7

        • akurat w przypadku karpi osobniki z hodowli są smaczniejsze od swoich pobratymców żyjących dziko i jeśli są karmione pszenicą lub innym pokarmem roślinnym i odpowiednio "odpite" przed sprzedażą to są bardzo smaczne i nie "jadą" mułem

          • 6 3

    • cukierki a grzyby (1)

      ale logika

      • 10 3

      • To pokazuje, że wystarczy nazwać gó**o cukierkiem, a część ludzi w to uwierzy i będzie się ze smakiem zajadać.

        • 0 0

    • Trufle przebiją wszystko, wyczuwa się mikroskopijne ilości

      • 3 1

    • Cukierki trufle z truflami grzybami mają wspólną tylko nazwę

      nie znajdziesz tam ani kawałka grzyba trufla.

      • 2 1

    • jażem też kupił, ale w tesco po 28 za kilo

      zrobiłem z jajecznicą bo taki program obglądałem jak robili, ale mnie nie smakowało

      • 6 0

    • w Polsce restauratorzy kupują od Rumunów po 300 dolarów za kilogram

      • 0 0

  • Cytując zdanie: (2)

    "Piort Sawczenko, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, zdradził nam przepis na swoje ulubione danie z truflami."

    Wszystko fajnie - ale gdzie jest przepis ?

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Informacja została dodana.

    • 12 1

    • Pytanie do redakcji: (1)

      Czy wino które zostało użyte jest wytrawne / półwytrawne / słodkie / półsłodkie? Stawiam, że wytrawne ale prośba o pomoc. Jest to dość istotne.

      • 2 1

      • Powinno być z rieslingiem półwytrawnym najlepiej z okolic Tyrolu

        • 2 1

  • Nigdy nie próbowałem trufla! (8)

    Dużo straciłem?
    Jest to w ogóle do opisania?

    • 7 1

    • myslę, ze duzo straciłes (2)

      dla kazdego trufle smakują inaczej, smak tym subtelniejszy im droższy trufel. zacni smakosze z portfelami wypchanymi gotowka ponad 5zer twierdzą, że smakuje to luksusem, natomiast ci co standardowo zywia sie przy smietniku, ze guanem

      • 11 2

      • (1)

        czyli nic specjalnego. Gdyby smakoszom dac g zapakowane ekskluzywny papierek i poiedziec, ze to frykas elit tez by sie zachwycali.

        • 18 0

        • Trufle pachną trochę acetonem

          w pierwszej chwili, bo zawierają te aromatyczne jakieś związki. Ale jest to raczej miły zapach, na pewno nie brzydki. W smaku trochę jak ser pleśniowy, dla smakoszy serów pycha.

          • 3 0

    • Ja próbowałem, ale po 0,7 starogardzkiej.. więc w sumie zupka chińska mi weszła lepiej.

      • 13 1

    • Trochę straciłeś. Aromat mocny, trudno opisać, ale żyć bez trufli się da.

      • 3 0

    • W biedronce będą od poniedziałku.

      Ale w dużych paczkach bo po kilogramie.

      • 14 1

    • trochę śmierdzą (1)

      mokrą gazetą i skarpetami, ale najgorsza jest oliwa truflowa-zapach jakby się gaz ulatniał

      • 6 4

      • to grzyby które są w ziemi to i pleśń i kiepski zapach...

        • 0 0

  • Szafarnia 10 (2)

    To tak znamienita kuchnia, że zamiast być znanym i docenianym z dobrej kuchni chwalą i szczycą się, że kręcą u nich prawo agaty.

    • 24 2

    • (1)

      Więc dla mnie to antyreklama...

      • 9 2

      • he he he.
        Fani tv bez mózgu - książki czytać!

        • 5 2

  • Oj to danie ze zdjęcia to nawet zbyt małe na przystawkę.

    Ciekawe jaka cena... 50 PLN ?

    • 8 3

  • Raz jadłam byliśmy w hotelu we Frankfurcie (1)

    i powiem, że nie pamiętam smaku. Dodaje się niewielkie ilości tak jak podają w artykule, trufle były ścierane. Gdyby ktoś chciał zjeść takiego grzybka np. pół to sądzę, że trzeba sporo zapłacić za taki dodatek.

    • 2 4

    • zjeść pół tego grzyba

      to jak zjeść pół gałki muszkatałowej

      • 1 1

  • Takie czarne to widziałem.

    Nieraz leżą na chodnikach i trawnikach, ale nie widziałem, że to trufle.

    • 21 3

  • Gdzie kupić trufle w Gdyni? (5)

    Kiedyś były w Almie przy serach, raz kupiłem i zniknęły.

    • 3 2

    • W Lidlu (1)

      jest czasem ser z truflami delux.

      • 2 3

      • Chodzi mi o trufle, nie o produkt z truflami (zwykle w małej ilości w dodatku).

        • 2 2

    • (2)

      W głowę zachodzę za co ten minus?????

      • 0 0

      • (1)

        Bo wykupiłeś trufle.

        • 1 0

        • Aaaaaaaaaaaaa...

          • 0 0

  • (7)

    Skuszony smacznym słowem Pani Redaktor Sobocińskiej uznałem, że nie mogę sobie odmówić truflowej orgii smaków i zapachów i zaopatrzony w stosowne zasoby gotówki poświęciłem wczorajszy dzień na degustację tychże niebywałych potraw w promowanych przez Portal lokalach gastronomicznych.
    W tym miejscu chciałbym szczerze podziękować Portalowi, iż w sposób naprawdę profesjonalny dokonuje wyboru poszczególnych lokali gastronomicznych, jakby zastępując nam, konsumentom, potrzebny a nieobecny przewodnik kulinarny po gastronomicznej mapie Trójmiasta.
    W każdym z promowanych przez Portal lokali skosztowałem oferowanych tam przysmaków i pozbywszy się, zupełnie świadomie, solidnej części minimalnego wynagrodzenia, zaspokoiłem się na tyle, że w drodze powrotnej do domu musiał po sarmacku popuszczać pasa! Ale zapewniam, że było warto, a feeria smaków i zapachów towarzyszyła mi aż do zaśnięcia.

    Szafarnia 10 zachwyciła mnie prostotą wystroju i idealnie w niego wpisane potrawy, jakby całość stanowiło spójne i jednolite dzieło, gdzie zmysł wzroku koresponduje ze zmysłem smaku w iście literackim stylu godnym pióra Josepha Conrada.

    Sztuczka zrobiła mi sztuczkę i podle oszukała, bo spodziewałem się czegoś nadęcie nieciekawego w postaci udawanej cuisine nouvelle, a zostałem rzucony na kolana, gdy biodrówka jagnięca w towarzystwie kremu z pieczonej dyni uświadomiła mi, jak marnym prochem jestem i nie godzien ja, cham baromleczny,smakować takich perwersji kulinarnych! Dopiero szafranowe risotto pozbyło mnie tego poczucia niegodziwości i z czystym sumieniem, choć w pełnej pokorze spożyłem zamówione arcydzieła sztuki kulinarnej. Biada mi, jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi zrobić jakąś sztuczkę, a nie uczynię jej w Sztuczce!

    I spojrzałem na swe ciało, a ono jakby spłowiało, już nie takie jak kiedyś, gdzieniegdzie tłuszczyku fałdka, zmarszczka się pojawia, a znad paska spogląda na mnie ciekawym okiem zaokrąglona fałda zimowo-jesiennego tłuszczyku, co sikorki lubią, ale nie ja! Jak na wizytę u proktologa, smętny, obojętny, a w przerażeniu wewnętrznym udałem się do Efektu, gdzie odnalazłem mojego Świętego Graala, gdzie moje ciało weszło do świątyni pożądliwości adonistycznych i smukłych ciał, alabastrowych zaokrągleń i twardych mięśni...dieta, kochani dieta!! Ale jeśli oddać swe ciało katuszom rygoru porannych śniadań, co słowo "angielskie" wykreśliły ze swego słownika, a sok z lekkim rogalem, to jak pieczone prosię w południe, co zaspokaja głód zmęczonego pracą górnika zamienia w złoto, mówię stanowcze TAK! i idę w tę drogę, bo wiem że EFEKT przekroczy wszelkie me oczekiwania.

    Ach...trufle...chciałbym, a boję się, a jednak pożądam i jednak się skuszę. I skusiłem się, zjadłem, posmakowałem, jakbym upijał się samoświadomością, iż oto grzyb podziemny, co ukryty przed światem w mrocznej jaskini starodawnych lasów spoczywa, a jedynie bestia zna jego imię, stał się moim udziałem, choć w odrobinie, choć w części ale jednak...
    Dziękuję Redakcjo, dałaś mi drogowskaz, dałaś mi szansę, której nikt inny mi nie dał, abym niegodzien ja takiego światła, ujrzał je jednak, doświadczył i mógł powiedzieć, że trufla stała się udziałem mej krwi i duszy!

    • 26 6

    • nie chce mi się tego

      czytać ale jeszcze " koniec" był poza Twoimi narządami

      • 2 7

    • Do Jerzego W. - stary, jest jakaś kobieta, która Ci się oparła? ;) (1)

      • 2 1

      • szczerze? Nie:)

        • 6 0

    • Łał...

      Helena Mniszkówna byłaby dumna...

      • 3 0

    • świetnie opisane

      :))))

      • 0 0

    • polecam naszą swojską kaszankę !

      • 0 3

    • Redaktor do kitu

      Pani redaktor sama napisała ten komentarz ?

      • 0 0

  • Zwiędły kapelusz?

    "O dojrzałości trufli świadczy lekko zwiędły kapelusz"

    Serio?

    • 6 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja