• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Serowe bogactwo smaków i aromatów: od skórki, aż do miąższu

Ilona Truszyńska
1 października 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Na świecie istnieje ponad tysiąc gatunków sera. Swoją specyfikę mają sery francuskie, hiszpańskie i włoskie, a nawet angielskie, choć ten kraj nie słynie z dobrej kuchni. Także w Polsce powstają bardzo dobre sery farmerskie. I mimo, że za wysokiej jakości produkt, polski czy francuski, trzeba czasem słono zapłacić, to warto się skusić by odkryć bogactwo aromatów i smaków.



Zwyczaj kończenia posiłków oddzielnie podanymi serami powoli wchodzi do polskich domów. Coraz częściej, podczas spotkań ze znajomymi czy bankietów, można skosztować prawdziwych serowych specjałów podanych na desce, a ostatnio także na łupku. Ciekawość nowych smaków sprawia, że konsumenci sięgają po coraz bardziej wykwintne gatunki sera.

- Widzimy, że klienci częściej stawiają na jakość, a nie na ilość - mówi Maria Petit ze sklepu Cyrano Sery i Wino w Gdyni, który specjalizuje się w serach produkowanych w małych i średniej wielkości francuskich farmach. - Poza tym niektóre sery są tak intensywne w smaku, że nie sposób zjeść je w wielkich ilościach.

Dlatego podczas smakowania serów należy pamiętać, by zaczynać od tych łagodniejszych, śmietankowych i powoli przechodzić do bardziej wyrazistych smaków. Wówczas najłatwiej zdecydować, który smak nam odpowiada.

W profesjonalnych fromażeriach można znaleźć bardzo nietypowe sery, spróbować ich, ale także dowiedzieć się co nieco na temat produkcji i smaku. Może się okazać, że w serach rozpoznamy smaki orzecha, grzybów, wędzonki, a nawet karmelu. Właśnie w takich miejscach często okazuje, się też, że sery, których intensywny zapach często nas irytował, stają się naszymi ulubionymi.

W Cyrano kupimy m.in. camembert z Normandii, dojrzewający ok. 3-4 miesięcy moulis z Pirenejów czy nazywany królem serów roquefort, który dojrzewa na dębowych półkach w skalnych korytarzach jaskiń Combalou.

- Niektóre sery pojawiają się u nas sezonowo np. Mont d'or - tylko w okresie zimowym, za to świeże, kozie sery dopiero na wiosnę - wyjaśnia Maria Petit. - Królestwo francuskich serów obejmuje ponad 400 gatunków. Nasz specjalista od serów, Witek Misztal, chętnie podzieli się swoją wiedzą i przekona, że twarde sery żółte wyprodukowane z mleka krowiego mogą mieć diametralnie różne smaki. Często okazuje się, że ktoś, kto na przykład nie przepadał za serami owczymi, odkrywa, że właśnie te z mleka owczego są jego ulubionymi. Warto jest skusić się na posmakowanie serów, żeby nie tylko odkryć bogactwo aromatów i smaków sera, a także by przekonać się jaki ser nam rzeczywiście smakuje.

Czytaj także: Wyjątkowa, luksusowa i z charakterem: oto whisky

To zdanie popiera także Grzegorz Jankowski, właściciel pierwszego w Polsce sklepu z polskimi serami farmerskimi Ser Lanselot, który mieści się w Sopocie. Tutaj znaleźć można np. ser kozi z Wielkopolski - Herbowy z orzechami, aksamitny w smaku ser Górski Sudecki z Dolnego Śląska, goudę z kozieradką czy różne odmiany sera korycińskiego.

- Każdy, kto choć raz w życiu spróbował takiego sera wie, że można się od nich silnie uzależnić. Tak było właśnie ze mną - spróbowałem i popadłem w uzależnienie - mówi Grzegorz Jankowski.

Najdroższy ser w Ser Lanselocie kosztuje 245 zł za kg, najstarszy ma 2 lata, a im ser dłużej dojrzewa, tym jest twardszy. Można wybierać tu z ok. 20 gatunków sera, i tak jak w przypadku francuskich, niektóre pojawiają się tylko sezonowo.

- Na kozi ser musimy przyjmować zapisy, bo tak smakuje klientom, że bardzo szybko znika. Natury nie przyspieszymy, więc trzeba czekać aż ser dojrzeje. W Polsce jest stosunkowo niewielu serowarów, dlatego staramy się odwiedzać wszystkie miejsca, w których powstają sery farmerskie i w ten sposób wyszukujemy nowe smaki - dodaje Grzegorz Jankowski, który uważa, że jakość serowara można mierzyć powtarzalnością jego produktów. - Dobry ser powinien mieć ten sam smak, od skórki, aż do miąższu.

Nie od dziś wiadomo, że jeśli dobry ser to także wino, ale co jeszcze? Na półkach fromażerii można znaleźć zwykle spory wybór oliw, miodów czy konfitur.

- Z pewnością połączenie wina z serami to osobny rozdział - mówi Maria Petit. - Delektując się serami warto zadbać o trochę pieczywa, raczej neutralnego, aby nie kłócił się ze smakiem sera. Można również skusić się na konfitury do serów np. z figi - świetnie komponująca się z serami kozimi, albo z czarnych czereśni z dodatkiem lukrecji - pasująca do serów owczych.

- Wspaniale z serami komponują się np. wędzone pomidory czy orzechy. W ofercie mamy także robione na zamówienie: miód z octem balsamicznym, borówkę z porto i imbirem czy miód z płatkami róży - mówi Joanna Jankowska z Ser Lanselota.

  • W sklepie Ser Lanselot można wybierać spośród ok. 20 gatunków polskich serów farmerskich
  • Ser najlepiej smakuje w towarzystwie dobrego wina
  • W sklepie Cyrano poza bogatym wyborem serów można także znaleźć wina i rozmaite przetwory
  • Sklep Ser Lanselot w Sopocie
Ilona Truszyńska

Miejsca

Zobacz także

Opinie (54) 8 zablokowanych

  • twarde sery to trucizna

    dla ludzkiego organizmu, który go nie trawi w całości. Niestrawione pozostałości sera przyklejają się człowiekowi do jelita, w którym gniją. Jeżeli chcemy jeść ser, to tylko biały, który nazywamy twarogiem. Tako rzecze ajurweda.

    • 0 0

  • Byłem-kupiłem-pycha! (12)

    wreszcie w Polsce powstają miejsca oferujące produkty typu GOURMET.
    Oczywiście zaraz posypią się komentarze sfrustrowanych amatorów ,,biedronki'' w stylu" tylko za co? ale nie zmienia to faktu, że WRESZCIE i ,,u nas''' można kupić fajne produkty

    • 48 15

    • U nas takie produkty można kupić od dawna. Choćby w tej wyśmiewanej (4)

      przez Ciebie Biedronce. Polska spółdzielnia Spomlek sprzedaje tam ser Stary Olęder, który, moim skromnym zdaniem, jest świetny. Proponuję spróbować też Bursztyna, albo litewskiego Dziugasa - to kupisz gdzie indziej i w cenie oscylującej w okolicach 35 zeta.

      • 12 5

      • to o czym mowisz to sery produkowane przemyslowo

        nie da sie ich porownac z reczna robota, to tak jak ze wszystkim, garnitur szyty na miare tez kosztuje wiecej niz ten z Tesco :) pozdrawiam

        • 1 0

      • no tak, są dobre, ale na tych dwóch serach na krzyż sery w Biedronce się kończą. (1)

        • 7 3

        • Nie wiem jak teraz sytuacja wygląda w Bomi, ale za czasów jego

          normalnej działalności, różnorakich serów była cała fura. I to w cenach o wiele atrakcyjniejszych, niż te w sklepikach z artykułu. Przykład Biedronki w której kupują tylko frustraci, padł z ust przedpiszcy, a przecież nawet tam można znaleźć cos porządnego. Choćby i miałby być to tylko jeden, czy dwa produkty z omawianej branży serowarskiej. Podobnie jak w Lidlu, czy choćby Netto. Bon apetit.

          • 7 3

      • Bursztyn i Stary Olęder to dokładnie to samo, co do miligrama składników ;) Jeden z nielicznych produktów jakościowych w Biedronce, w której ogólnie biorąc wybór jest praktycznie żaden. Sklep do zapychania kichy.

        • 12 6

    • Trochę rozsądku (1)

      Ty chyba jednej rzeczy nie możesz zrozumieć.Polak jest biedny, pewnie zaraz napiszesz niech nie je takich serów i innych wyrobów. Wiadomo ze takich pyszności nie kupuje się kilogramami, ale fakt ser za 245zł albo nawet 100zł to jest na pewno szczególnie dobra cena dla polskiego emeryta, który tez by chciał skosztować takich rarytasów.Nikt mnie nie przekona ze to jest dla biednego albo przeciętnie zarabiającego Polaka.

      • 7 4

      • Czy ty parmezanem smarujesz chleb?

        Ja kupuję 200g na dwa miesiące. To chyba nie jest wielki wydatek?

        • 1 1

    • (3)

      ...takie produkty to za komuny były w zwykłych sklepach spożywczych i delikatesach.

      • 10 23

      • chyba cię potłukło albo ktoś ci nakłamał. (2)

        i nie to, żebym wieszał psy na PRLu, uważam, że miał wiele plusów oprócz wad, podobnie jak obecna RP.

        • 9 4

        • wtedy zwykły ser był po prostu lepszy jakosciowo od tego dzisiejszego "luksusowego" (1)

          podobnie z chlebem i mlekiem...a dzisiaj jak chcesz zjesc coś normalnego a nie gó...nopodobnego to musisz być bogaczem

          • 11 9

          • co jak co...

            ale nieprawdą jest jakoby sery wtedy były lepsze...a nie mam autentycznie zastrzeżeń do produktów z czasów komuny.

            • 6 4

    • Nie zapomnij

      napisać o tym na facebooku i Twitterze - warto sobie również zmienić też status na GG. O filmiku na youtube z momentu konsumpcji nie zapominając.

      • 7 7

  • nie wierze że dobre wino można kupić za 15 zeta a to dla tego ze kilogram winogron winnych kosztuje od 0,75 do 4 euro do tego dodać trzeba koszt produkcji butelkowania transport cło akcyza koncesje na obrót alkoholem podatki marze importera hurtowni sklepu i wychodzi nam cena po za tym na winie trzeba się znać jak na wielu innych szlachetnych produktach choćby serach należy czytać fachową literaturę i dużo próbować , natomiast o jakości win z tanich sklepów polecam artykuł pana Bońkowskiego ,

    • 1 0

  • niestety nasze państwo jest bardzo łakome ! wiec podatkuje co sie da ! takie wino : cło padatek acyza transport i koszty importera a tam podatki koncesje od gminy i marszałaka opłata produktywna opłata paliwowa itd itd i co z tego ze produkt u producenta kosztuje 3 euro ! i jeszcze jedno czynsze ! dla czego na świetojańskiej w gdyni są prawie tylko banki ?!

    • 0 0

  • Ja kupuję sery w biedronce i lidlu i nie narzekam. (8)

    To tak samo jak z winami.Te w dyskontach po 12-20 złotych niczym nie odstają od tych po 50-70 w tych super,hiper sklepach "specjalistycznych"
    Nie warto przepłacać.

    • 32 30

    • Do wina trzeba dojrzeć

      ...i też trochę go popróbować. Nie dziwie się też większości Polaków że ich wiedza o winie kończy się na mglistej nazwie zasłyszanej w telewizji typu Carlo Rossi, skoro jak chce się im zaproponować coś lepszego (nawet za cenę 30-40zł za butelkę) to zaraz krzyczą ze za mało procent na tyle pieniędzy do wydania. Życzę smacznego Wojaka z Biedronki :) A sklepy specjalistyczne RÓŻNIĄ się od supermarketu.

      • 2 1

    • Produkt seropodobny owszem (1)

      Za 12 zł sera na pewno nie dostaniesz! Do wyprodukowania kilo sera potrzeba ok 10 litrów mleka którego cena w skupie wynosi ok 1,5 za litr wiec mamy na dzień dobry 15zł ! Lepiej uważnie czytać etykiety!

      • 5 4

      • w skupie litr mleka pełnotłustego 80 gr

        tak dla informacji

        • 2 1

    • Oszukuj się dalej :) (3)

      Za 12 zł/kg możesz kupić tłuszcz roślinny w postaci żółtej gumy. Nie masz pojęcia o serze, to nie zabieraj głosu.

      • 24 6

      • sery w Biedronce: od 18 zł/kg

        • 3 2

      • 12 zł ???

        Przejdź się i zobacz a potem zbieraj głos.

        • 2 2

      • Ale tam właśnie nie kupisz sera za dwanaście złotych. To nie Tesco czy inny Real. Weź paczkę, sprawdź wagę,

        i sobie policz ile płacisz za kilogram.

        • 5 1

    • Też kupuję w lidlu. Szczególnie dobre maja sery pleśniowe, ale one jak i sery żółte mają się nijak do opisywanych w artykule.

      • 4 2

  • Kilkanaście (chyba) lat temu pojawił się jak meteor ser o nazwie TYLŻYCEN z mleczrni w Kwidzynie.

    Był to najlepszy ser (tego rodzaju) jaki był produkowany na skalę masową w Europie. Będąc we Francji, Szwajcarii, Hiszpanii, Niemczech, Portugalii i Włoszech próbowałem czy nie znajdę czegoś podobnego. Nie znalazłem. Nie wiadomo dlaczego TYLŻYCENA już nie ma. Sprzedawał się dobrze !!!! Podejrzewam, że konkurencja zadbała, żeby sera nie było.

    • 1 0

  • Przykład z Niemiec (4)

    Kupowałem/dostawałem kiedyś ser od niemieckich znajomych, którzy sprzedawali go jako starogóralski ser tradycyjny (2letni). W rzeczywistości był to holenderski ser (1-1,5roczny) kupowany po 5 Euro/kg. I mimo tego był to najlepszy ser jaki kiedykolwiek próbowałem. W Polsce do niedawna nie można było kupić serów z prawdziwego zdarzenia. Mam nadzieję, że w w/w lokalach uda się nabyć coś na wzór tamtego... Bardzo twarda bryła oraz niezwykle intensywny aromat lub jak kto woli fetor. Z jednej strony delikatny smak, lecz po chwili zaznaczała się dość mocno pikantna nuta z wyraźnym akcentem jałowca. Do tego wino i dobre towarzystwo.

    • 8 2

    • Podobno tylko pieczywo... (3)

      Dzisiaj w Radiu Gdańsk słyszałam wypowiedź , że prawdziwy smakosz sera zajada go bez dodatków, jeżeli już to tylko z pieczywem.

      • 0 2

      • (2)

        A ja lubię przegryźć ser np. orzechami włoskimi, figami, suszonymi pomidorami w oliwie. Jeśli miałbym zestawiać wg swoich gustów, nie mając pojęcia o "zasadach", to camembert - orzechy, suchone pomidory - ser twardy cheddar, słodkie figi - ostry ser pleśniowy.

        • 1 1

        • albo winogrona... mnnniammmmm...

          czy inna żurawinka :)

          • 0 0

        • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Kiedy przybędziecie do Gdańska?

    Chooooodźcie do Gdańska, ja chętnie pomogę! Ah jak bym taki kąsek serowy posmakowała... Proszę o sygnał, jeśli tylko uda Wam się otworzyć taki sklep w Gda :)

    • 0 2

  • story

    Mnie w całym tym zdeciu de lux, najbardziej ujmuje całe tajemnicze story w stylu-"...roquefort, który dojrzewa na dębowych półkach w skalnych korytarzach jaskiń Combalou". Jeszcze jaby było o tym ,ze przekała go z boku na bok rozebrana dziewica, ale tylko w pełni księzyca, to od razu bym dał z 300PLN za 100g:-))) Jak słyszę o luksusowaych winach i serach, to sobie myślę, że lot na ksiezyc lub wysłanie sondy na marsa to taka zabawa dzieciaków latawcem...:-)

    • 2 2

  • Adresy

    Gdzie te sklepy?Podajcie adresy

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja