Serce na talerzu, czyli Kolacja Szefów Kuchni

Najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich restauracji połączyli swoje siły wspólnie przygotowując siedmiodaniową kolację.
Najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich restauracji połączyli swoje siły wspólnie przygotowując siedmiodaniową kolację. fot. Lucyna Pęsik / Trójmiasto.pl

Już po raz drugi dziesięciu trójmiejskich szefów kuchni spotkało się, żeby wspólnie przygotować kolację. Kolacja Szefów Kuchni łączy promocję trójmiejskiej gastronomii z pomocą potrzebującym. Wydarzenie odbyło się w sobotę na terenie gdańskiego Stadionu Energa i wzięło w nim udział blisko 200 osób.



- Wszystko zaczęło się trzy lata temu, kiedy to razem z trójmiejskimi szefami kuchni zorganizowaliśmy sesję zdjęciową i licytację na rzecz chorej dziewczynki. Akcja zakończyła się sukcesem, a wszyscy jej uczestnicy wyrazili chęć kontynuowania inicjatywy - powiedział nam Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni restauracji Petit Paris. - Kiedy dwa lata temu do Trójmiasta wrócił Jacek Fedde, opowiedział mi o kolacji przyrządzanej przez wielu szefów kuchni w Poznaniu i zapytał, czy nie chciałbym zorganizować tutaj czegoś podobnego. Rok temu zebrałem szefów kuchni występujących w przewodniku Gault&Millau, każdy z nich włożył w tę inicjatywę mnóstwo energii i serca, dlatego postanowiliśmy zorganizować kolejną edycję wydarzenia. Naszym celem jest promowanie trójmiejskiej gastronomii oraz lokalnych szefów kuchni, a przy okazji możemy zrobić coś dobrego dla innych.
Kolacja Szefów Kuchni to już trzecie charytatywne przedsięwzięcie zorganizowane przez szefów kuchni. Za pierwszym razem zbierali oni fundusze na chorą na białaczkę Jagódkę, później wsparli dzieci cierpiące z powodu niedożywienia, tym razem Serce do Garów złączyło siły z akcją 2. Urodziny Bohatera Borysa, a dochód z kolacji przeznaczony został na diagnostykę i leczenie rzadkich chorób genetycznych u dzieci.

Kolacja odbyła się w sali Atom Clubu na terenie Stadionu Energa, gdzie szefowie kuchni na oczach gości przyrządzili siedmiodaniowe autorskie menu. Wieczór poprowadził Michał Łapiński. Zrobił to w sposób bardzo charyzmatyczny i żywiołowy, co wielokrotnie rozbawiło gości oraz dobrze sprawdziło się podczas licytacji. Oprawę muzyczną zapewniła wokalistka Islet w duecie z Adrianem Zasadą.

Na początku wieczoru goście skosztowali amuse-bouche przyrządzonego przez gościa specjalnego kolacji - Martina Gimeneza Castro, znanego m.in. z wygranej w programie Top Chef. Szef Kuchni zaserwował danie złożone z bonito, shiso, miso, sezamu i nikkei. Następnie na stołach pojawiły się kolejno dwie przystawki: zimna oraz ciepła. Za przystawkę zimną odpowiadał duet Jacek Fedde (Fedde Bistro) oraz Jacek Koprowski (Restauracja Sztuczka). Przyrządzili oni jajko z pietruszką, ziołami i grzybami. Przystawka ciepła przyrządzona została przez Adama Woźniaka (Bistro B13) i Rafała Wałęsę (Restauracja Sztuczka, Sztuczka Bistro). Na talerzach znalazła się wieprzowina z kiszoną kapustą, kasztanami oraz ikrą.

Kolejnym daniem, którego skosztowali goście kolacji był aromatyczny wywar rybny na bazie śledzia. Przyrządzili go Damian Mazurowski (Restauracja Kubicki) oraz Paweł Wątor (Eliksir). Za danie rybne odpowiadali Marcin Popielarz (Biały Królik) oraz Kamil Sadkowski (K5 - Akademia Kulinarna). Na talerzu królował łosoś w towarzystwie pasternaku, nori i szafranu. Kolejnym daniem był dzik w towarzystwie topinamburu, buraka, pietruszki, kasztanów i rokitnika przygotowany przez Philippe Abraham (Petit Paris) i Grzegorza Labudę (Szafarnia 10). Był to zdecydowanie najmocniejszy punkt sobotniej kolacji, charakteryzujący się bardzo esencjonalnym i zaskakującym połączeniem smaków.

Deser został przygotowany przez gościa specjalnego wydarzenia, czyli Krzysztofa Ilnickiego z cukierni Umam. Zaserwował on gościom tartę śliwkową podaną nie w kruchym cieście, ale kuli z białej czekolady wypełnionej kremem migdałowym. Do amuse-bouche oraz deseru zostało podane piwo z browaru AleBrowar, a do reszty dań dobrane przez sommeliera wino.

Udział w kolacji kosztował 250 zł od osoby. W trakcie wydarzenia odbyły się też dwie licytacje, podczas których goście wylicytowali m.in. bluzę z autografami szefów kuchni, wizyty w Quadrille Spa, weekend z Peugeotem 3008, kolację degustacyjną oraz degustację cygar i alkoholi w Eliksirze, kurs kulinarny w Akademii Kulinarnej K5 czy skrzynkę piw od AleBrowaru. W sumie udało się zebrać prawie 11 tys. złotych, które przeznaczone będą na diagnostykę i leczenie rzadkich chorób genetycznych.

Opinie (24) 8 zablokowanych

  • W grupie siła (2)

    Bardzo dziękujemy za cudowny wieczór, do zobaczenia za rok, do usług CHEFS CULINAR.

    • 11 16

    • CBA wydział gastronomiczny

      Ciekawe czy wszyscy Właściciele tutaj wiedza jak to jest hmm kto dostarcza towar .

      • 1 0

    • wstyd od niemca brać

      • 2 1

  • Super sprawa!

    • 12 8

  • Było pysznie :) (1)

    Wszystko pyszne a deser... nie mogę o nim zapomnieć :) wspaniałe wydarzenie! Podziękowania dla kucharzy i pozdrowienia dla konferansjera który prawie dostał palpitacji serca przy licytacji :)

    • 11 11

    • I się obudzilaś

      • 0 0

  • ku chwale....

    jednostkowa kuchnia zawsze jest wykwintna(choc nie zawsze smaczna) chwała szefom za pomysł ,udział,inicjatywe i wykonanie...jestescie młodzi TAK TRZYMAC!!!

    • 5 8

  • Deser najlepszy :)

    • 2 7

  • promowanie nazwy gdańskiego klubu sportowego na foto jest NIE NA MIEJSCU! (4)

    Tym bardziej, że chodzi o społecznosc całego 3miasta i pomoc potrzebujacym!
    ARKA GDYNIA oraz inne organizacje także wspierają wiele akcji!

    • 8 23

    • To niech zorganizują takie wydarzenie na Stadionie Arki, takiego bezmyślnego i prymitywnego wpisu nie pamietam od dawna:(

      • 11 3

    • arka dynia kufa finia

      • 10 4

    • arka nie ma stadionu to nie zorganizowali :D (1)

      pajacu

      • 5 2

      • Na kortach jest dużo miejsca - namiot wejdzie. ;)

        • 1 1

  • Serce na talerzu delux?

    Przecież to podroby!

    • 9 5

  • ?

    A teraz szefowie wydajcie to we 2-3 osoby jak 3/4 kucharzy.

    • 2 3

  • Kulinarne święto.

    • 1 1

  • Gość (3)

    Wszystkie dania super, poza przystawką na ciepło - to nie była wieprzowina tylko słonina.
    Przy zbiorowym gotowaniu trzeba lepiej zwracać uwagę na dobór mięsa i kontrolować co trafi na talerz.

    • 1 2

    • gość ...?? (1)

      Przepraszam ale chyba jednak nie był Pan gościem na tej imprezie....Wszystkie dania były pyszne a w wieprzowina nie mogła i nie może być słoniną ....KOLEJNY HEJT ! TRAGEDIA jak można zazdrościć komuś talentu :)

      • 3 4

      • Taka jak ty wieprzowina 120 kg Pati

        • 3 0

    • Przystawka na ciepło

      Też mam takie wrażenia. Wieprzowina była za tłusta jak dla mnie.

      • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Inwestycje Deluxe

Apartamenty willowe Błękitna

Apartamenty willowe Błękitna

Kameralnie

Gdańsk Jelitkowo, ul. Błękitna

109 do 139 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Budynek apartamentowy Sopot

Budynek apartamentowy Sopot

RWS Investment Group

Sopot Wyścigi / Karlikowo, ul. Na Wydmach

72 do 79 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Rezydencja Plac Kaszubski

Rezydencja Plac Kaszubski

Yareal Polska Sp. z o. o.

Gdynia Śródmieście, Jana z Kolna

39 do 162 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja