• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Serce do Garów: o kulinarnej akcji szefów kuchni

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
23 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najlepsi pomorscy szefowie kuchni chętnie włączyli się w akcję, aby pomóc Jagodzie. Jak widać, mają serce nie tylko "do garów". Najlepsi pomorscy szefowie kuchni chętnie włączyli się w akcję, aby pomóc Jagodzie. Jak widać, mają serce nie tylko "do garów".

Jagoda niedługo skończy pięć lat. Choruje na ostrą białaczkę szpikową. Aby jej pomóc, najlepsi trójmiejscy szefowie kuchni (m.in. Adrian Klonowski, Adam Woźniak, Marcin Popielarz czy Rafał Wałęsa) połączyli siły i razem z dziewczynką wyruszyli w podróż po krainie czarów. Jej efektem jest trwająca licytacja "Pakietu Szefów Kuchni", z której dochód zostanie przeznaczony na rehabilitację Jagódki.



- Jagódka to pogodna, waleczna dziewczynka, która w swoim życiu przeżyła już zbyt wiele. Odpowiednia rehabilitacja da jej szansę na w miarę normalne życie. Aby tak się stało, ona i jej rodzice potrzebują konkretnego wsparcia finansowego. Wierzę, że Jagoda może dać z siebie światu więcej, niż od niego dostała. Musi tylko mieć szansę, aby dorosnąć - mówi Beata Abramowska, ciocia Jagody.
Pomysłodawcą akcji Serce do Garów jest szef kuchni restauracji Petit Paris Philippe Abraham. Jego żona 4 lata temu chorowała na ten sam typ białaczki i aktualnie jest w remisji. Philippe znał się wcześniej z ciocią Jagody - Beatą Abramowską, więc chęć pomocy zrodziła się naturalnie, z potrzeby serca. Trójmiejscy szefowie kuchni nie zastanawiali się długo i chętnie włączyli się do akcji. Na jej potrzeby powstała sesja zdjęciowa "Jagódka w Krainie Czarów", osadzona w przestrzeniach Pałacu Quadrille.

Jagoda od piątego miesiąca życia choruje na ostrą białaczkę szpikową. Po wielomiesięcznym leczeniu w gdańskiej klinice, podczas którego przeszła pięć cykli chemioterapii i radioterapię - nastąpiła wznowa choroby. W styczniu 2013 roku choroba wróciła w gorszej formie. Po dwóch cyklach silnej chemioterapii nastąpił wylew krwi do rdzenia kręgowego, co poskutkowało paraliżem, a następnie - m.in. niedowładem kończyn dolnych. W maju 2013 dziewczynka przeszła pierwszy przeszczep szpiku, który okazał się nieskuteczny. Następnie we wrześniu i październiku przeszła dwa doszczepy - tzw. infuzje limfocytów dawcy. W styczniu 2014 zachorowała po raz trzeci. W marcu przetrwała kolejne chemioterapie i przeszczep szpiku. W maju miała kolejny doszczep. Chociaż stan Jagódki jest stabilny, rodzice walczą z powikłaniami po chorobie. Pieniądze są potrzebne m.in. na cewniki (minimum 1000 zł miesięcznie), ponieważ uszkodzony został również pęcherz, a także rehabilitację fizyczną po uszkodzeniu rdzenia oraz logopedów i psychologów, wspomagających rozwój mowy. Miesięczne koszta opieki wynoszą około 3 tys. zł.

  • - Nie ma górnego limitu licytacji - mówi Beata Abramowska, ciocia Jagody. Na chwilę obecną "Pakiet Szefów Kuchni" osiągnął kwotę 5 tys. 500 zł.
  • Cała drużyna podczas sesji zdjęciowej do kalendarza "Jagódka w Krainie Czarów" osadzonej we wnętrzach Pałacu Quadrille.
  • Jagoda ma 4,5 lat. Od piątego miesiąca życia choruje na ostrą białaczkę szpikową. Przeszła już wiele, aktualnie jej stan jest stabilny. Potrzebuje jednak pieniędzy na dalsze leczenie oraz na walkę z powikłaniami.
  • Na potrzeby akcji powstała strona "serce Do Garów", która najprawdopodobniej stanie się platformą dla osób związanych z gastronomią do działania w strefie dobroczynności.
  • Szefowie kuchni wraz z Jagódką pozują do zdjęcia.

Akcję wsparła organizacja Gault&Millau Polska, a udział w niej wzięło 25 trójmiejskich restauracji: Petit Paris, Malika, Krew i Woda, Biały Królik, Tłusta Kaczka, Metamorfoza, Pobite Gary, Mercato Hilton, Neighbours Kitchen, Filharmonia, Kubicki, La Cucina, Szafarnia 10, Targ Rybny, Trattoria La cantina, Britannica Steakhouse, Sztuczka, Bocian Morski, Bulaj, Cyrano i Roxane, Grono di Rucola, Morska, Tupot Mew, Pałac Ciekocinko oraz A la française.

Dzięki nim, w licytowanym "Pakiecie Szefów Kuchni" znajduje się: 25 zaproszeń do najlepszych pomorskich restauracji, osobiste warsztaty z szefem kuchni restauracji Tupot Mew, skrzynka 6 win od firmy Winers, podwójne zaproszenie na galę kulinarną Gault&Millau Polska, podpisany przez pomorskich szefów kuchni przewodnik kulinarny Gault&Millau oraz kalendarz złożony ze zdjęć "Jagódka w Krainie Czarów".

Zobacz więcej: Trójmiejskie restauracje, które poleca przewodnik Gault&Millau

Licytacja odbywa się w komentarzach, pod wyznaczonym zdjęciem na wydarzeniu. Aktualna kwota wynosi 5 tys. 500 zł. Jak dodaje Beata Abramowska, nie istnieje górny limit licytacji, a wszystkie pieniądze zostaną przeznaczone na rehabilitację Jagódki.

Na potrzeby akcji powstała strona "Serce Do Garów", która ma zrzeszać pomorskich szefów kuchni w działalności społecznej i charytatywnej.

Więcej o Jagodzie można przeczytać na stronie "Nasza Jagódka".

Zobacz także

Opinie (23)

  • Cudowna inicjatywa :) (1)

    Brawo dla wszystkich, którzy się w to zaangażowali!
    A sama licytacja - chapeau bas - przez cały rok można jeść w najlepszych trójmiejskich restauracjach :)

    • 38 1

    • Team :)

      https://www.facebook.com/media/set/?set=a.568762863276208.1073741828.558058614346633&type=3

      • 2 1

  • Fajnie, że ludzie robią coś bezinteresownie

    Oby udało się zebrać jak najwięcej funduszy :)

    • 29 1

  • Szef (4)

    a gdzie teraz gotuje ten Szef o góry po lewej

    • 2 2

    • ten w czarnym kitlu?

      • 0 1

    • (1)

      Jeśli w czarnym to jest to P.Filip Miotke z Bociana Morskiego w Sopocie, a jeśli ciut wyżej w białym to P.Robert Zieliński z Grono di Rucola :)

      • 5 1

      • dzięki trzeba odwiedzić i zjeść zupke

        • 1 1

    • On teraz mieszka i gotuje w Warszawie.

      • 1 1

  • ...serce rośnie! :)

    • 10 1

  • Jagódko zdrowia życzę

    • 22 0

  • (1)

    Wszyscy teraz piszą że super świetna inicjatywa, ale jak pojawia się artykuł o którejś restauracji gdzie pracują Ci wspaniali kucharze to wylewane są gorzkie żale i wszedobylski "ból d*py" ehhh
    Pozdrawiam czołówkę trójmiejskiej gastronomii tak trzymać!

    • 25 2

    • Takie realia polskiego hejtu...
      Miejmy nadzieje że tym razem ludzie docenią i inicjatywę i zaangażowanie Kucharzy :)

      • 6 0

  • Ej zapomnieliscie trojmiasto poprawcie sie...... (3)

    Zapomnieliście o jednym z ważniejszych Philippe Abrahamie .....Podajecie praktycznie mało znanych leszczy.....

    • 5 12

    • nie wierzę

      Philippe? samarytanin? no coś podobnego... mam nadzieje, że odpłaci mu pięknym za nadobne tak jak on odpłacił

      • 0 2

    • Philippe Abraham jak najbardziej tak mocny gościu, ale resztę panów ze zdjęcia to Ty szanuj...czym zawinili "leszczu"??

      • 3 0

    • Gwarantuję, że żaden z Szefów tutaj nie jest Leszczem. Wszyscy są fajnymi Facetami z talentem i sercem do gotowania (nie zapominajmy o naszych drogich Szefowych również) :) - wszyscy są fantastyczni i proszę - skupmy się na Licytacji - ciągnijmy temat pozytywny, który wynikł z zaangażowania osób. Doceńcie że poświęcili czas, energię.
      Trzymajcie kciuki za Licytację :) Udostępniajcie, wysyłajcie - pomóżcie w uczynieniu czegoś dla tej Małej istotki :)
      Pozdrawiamy wszystkich serdecznie od Jagódki!

      • 7 0

  • Bart

    Krzysiu jak zwykle gwiazda ! :) bello

    • 3 0

  • "szefowie" (5)

    Poczet "pierwszych szklan" w Trójmieście. Każdy aż spuchnięty od gorzałki. Tacy z nich szefowie jak ze mnie baletnica. Pewnie zaraz co drugi otworzy "studio nagrań" jak ich koleżka z W-wy ;). Niech się zdecydują: albo kolorowy świat celebrytów albo Szef Kuchni z pasją. Kilku z nich znam/znałem i wiem jacy z nich szefowie - a z garnkami mają tyle wspólnego że "garują w szyje" co wieczór :(

    • 2 22

    • No i w końcu po polsku! (2)

      Nieważne, że szczytny i szlachetny cel. Nieważne, że pomoc otrzyma potrzebująca, ciężko chora osoba. Ważne, że tu przylazłeś i wylałeś swoją żółć. Po co pochwalić, po co pogratulować pomysłu lub ostatecznie pominąć milczeniem? Jesteś typowym, na wskroś polskim koniem, jak w podpisie.

      • 12 1

      • "szefowie" (1)

        pochwalam akcję ;) Brawo Panowie ;)
        - a co powiesz o tych co robią coś za nic? bez udziałów medii, bez tego show.. Prawda jest taka że chcą się wylansować na czyjeś krzywdzie. Chcesz pomóc to pomóż a nie rób sobie zdjęć z kimś ciężko chorym. /pozdr

        • 0 3

        • burak

          Z ciebie koniu

          • 1 0

    • chłopaki próbują zrobić coś dobrego (1)

      a Ty frustracie siedzisz przed kompem i pitolisz głupoty

      • 8 1

      • "szefowie"

        Przyganiał kocioł garnkowi a sam smolił ;)

        • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja