Przeciętny Włoch znajduje się na drugim miejscu po Japończyku, pod względem spożycia ryb i owoców morza. Jego norma wynosi 25 kg ryb rocznie.
Podobne wydarzenia
czwartek, godz. 18:00
Rumia,
Stacja Kultura Miejska...
Wstęp wolny
wtorek, godz. 18:00
Online
Wstęp wolny
Są one pożywieniem należącym do najbardziej zróżnicowanych, smacznych i wyrafinowanych, które oferuje nasza planeta. Przekonacie się jakie są proste i szybkie do przyrządzenia, doznając wielkiej satysfakcji przygotowując z nich oryginalne i wyśmienite dania. Istotnym uzupełnieniem tych dań jest białe wino. Używane do gotowania, podkreśla ich delikatny smak, a podane odpowiednio schłodzone gwarantuje perfekcyjny związek jedzenia i picia.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: ośmiornice, przegrzebki, ostrygi, kalmarki, krewetki, vongole, mule, sardynki i miecznik.
Opowiem: jak rozpoznać świeże owoce morza, jak je czyścić i przygotować do gotowania, oraz o zwyczjach kulinarnych Toskanii, jej lokalnych produktach i potrawach.
Co przyrządzimy?
INSALATA DI POLPO - Sałatka z ośmiornicy
CAPESANTE GRATINATE - Zapiekane przegrzebki
DELIZIA DI OSTRICHE - Ostrygowa delicja
RISOTTO ALLA SPUMA DI MARE - Risotto z morskiej piany
SARDE RIPIENE - Faszerowane sardynki
FRITTO MISTO - Tempura z owoców morza
PESCE SPADA AL CARTOCCIO - Miecznik pieczony w papierze
SORBETTO AL LIMONE - Sorbet cytrynowy
Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.
Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.
Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: ośmiornice, przegrzebki, ostrygi, kalmarki, krewetki, vongole, mule, sardynki i miecznik.
Opowiem: jak rozpoznać świeże owoce morza, jak je czyścić i przygotować do gotowania, oraz o zwyczjach kulinarnych Toskanii, jej lokalnych produktach i potrawach.
Co przyrządzimy?
INSALATA DI POLPO - Sałatka z ośmiornicy
CAPESANTE GRATINATE - Zapiekane przegrzebki
DELIZIA DI OSTRICHE - Ostrygowa delicja
RISOTTO ALLA SPUMA DI MARE - Risotto z morskiej piany
SARDE RIPIENE - Faszerowane sardynki
FRITTO MISTO - Tempura z owoców morza
PESCE SPADA AL CARTOCCIO - Miecznik pieczony w papierze
SORBETTO AL LIMONE - Sorbet cytrynowy
Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.
Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.
Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588