• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rusza Tydzień Kuchni Polskiej w trójmiejskich restauracjach

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
4 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Celem Tygodnia Kuchni Polskiej jest zaprezentowanie historycznych przepisów w autorskim wydaniu szefów kuchni. Celem Tygodnia Kuchni Polskiej jest zaprezentowanie historycznych przepisów w autorskim wydaniu szefów kuchni.

Tydzień Kuchni Polskiej to akcja zorganizowana z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, która ma promować rodzimą kuchnię. Biorą w niej udział restauracje z całego kraju, w tym sześć z Trójmiasta. W dniach 5-11 listopada będzie można spróbować autorskich dań z menu przygotowanych specjalnie na tę okazję.



Co sądzisz o szukaniu inspiracji w staropolskich przepisach?

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości, w kilkudziesięciu restauracjach w całej Polsce odbywa się wydarzenie pod nazwą Kulinarne Zjednoczenie Polski. W ramach akcji będzie miał miejsce Tydzień Kuchni Polskiej, który potrwa od 5 do 11 listopada.

- Naszym pomysłem jest Tydzień Kuchni Polskiej. Cieszymy się, że ta koncepcja się spodobała i wydarzy się w wielu restauracjach w całej Polsce w dniach 5-11 listopada. Wszystkie serwowane dania znajdują się w książce, łącznie 100 przepisów. Naszym celem było zjednoczenie Polaków przy stole, przy polskich historycznych potrawach, pokazanie naszego bogatego dziedzictwa kulturowego w wymiarze kulinarnym - mówi Marta Pieterwas, współwłaścicielka restauracji Pieterwas Krew i Woda.
Z tej okazji ukaże się również książka zatytułowana "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)". Selekcji receptur do książki dokonał profesor Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wszystkie pochodzą z XIX-XX-wiecznej Polski, a szefowie kuchni przełożyli je na język współczesnej gastronomii i wzbogacili o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne. Książka wydana będzie w grubej oprawie i zawierać ma aż 300 stron przepisów. Jej premiera odbędzie się 8 listopada w Warszawie.

Sprawdź wydarzenia odbywające się w Trójmieście z okazji Święta Niepodległości



Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w sześciu restauracjach w Trójmieście Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w sześciu restauracjach w Trójmieście
W Trójmieście udział w akcji bierze sześć restauracji: Pieterwas Krew i Woda, Szafarnia 10, Petit Paris, Fino, Art DecoTłusta Kaczka. Szefowie kuchni każdego z tych miejsc przygotowali autorskie menu specjalnie na tę okazję.

Ambasadorami Tygodnia Kuchni Polskiej w Trójmieście zostali trzej szefowie kuchni: Mariusz Pieterwas, Grzegorz LabudaPhilippe Abraham.

- Jako Francuz mieszkający w Polsce od 16 lat, inspirujący się tradycyjnymi przepisami polskiej kuchni, chciałbym przedstawić je w innowacyjny sposób wyrażając w ten sposób swoje uznanie i szacunek dla tego kraju - przekonuje szef kuchni restauracji Petit Paris, Philippe Abraham.
Przeczytaj również nasz cykl: Smaki deluxe

Szef kuchni, Philippe Abraham, proponuje menu degustacyjne, 5 dań, w cenie 130 zł. W jego skład wchodzą takie potrawy jak: pieczony burak z kozim serem fromage, piklowaną dynią, prażonymi pestkami dyni i kawiorem z pstrąga. Spróbujemy również cebularza, filetu ze szczupaka z puree i chipsami z korzenia pietruszki z jabłkiem, duszonym szpinakiem i kremowym sosem z oliwą koperkową. Jako danie główne poleca się glazurowany boczek z dzika z piernikową kruszonką, zasmażanymi burkami i musem z konfitowanej gruszki z goździkami. Na deser zjemy karmelizowaną domową drożdżówkę z jabłkiem flambirowanym cydrem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Każde z dań będzie dostępne również osobno.

W karcie przygotowanej przez Mariusza Pieterwasa znajdziemy trzydaniowe menu z deserem. Rozpoczniemy je od zupy rybnej z kluskami lanymi, żółtkiem sous-vide i olejem koperkowym (15zł), następnie spróbujemy szczupaka na niebiesko z galaretką cytrynową, majonezem chrzanowym i z palonego masła(24zł). Jako danie główne szef kuchni proponuje sztukę mięsa z wieprzowiny w towarzystwie szarych klusek, kapusty czerwonej z owocami i nalewką śliwkową (36zł). Całość zakończy strudel z jabłek (15zł).

Szef kuchni restauracji Art Deco, Tomasz Koprowski, proponuje trzydaniowe menu. Każda z pozycji w karcie jest autorską interpretacją oryginalnych przepisów staropolskich. Jako pierwsze danie proponuje zupę rybną z żabimi udkami i czarnym czosnkiem (28zł), przy której w oryginalnym przepisie, możemy znaleźć taką informację:

- W niektórych krajach, jak we Włoszech, we Francji, w północnych Węgrzech, a nawet i u nas w Galicji - jadają żaby, ale tylko w zimie, dopóki trwają mrozy i jedynie tylko uda. Smak żab zbliżony jest do mięsa młodych kurcząt, tylko jeszcze delikatniejszy i dlatego też żabki mogą stanowić bardzo przyjemną potrawę postną - przekazuje nam Tomasz Koprowski.
Daniem głównym będzie comber z sarny duszony w słoninie wędzonej z pęczotto buraczanym, warzywami confi z tymiankiem i sosem rozmarynowym (75zł). Zwieńczeniem obiadu lub kolacji będzie deser: legumina z białą czekoladą, pieczonymi jabłkami i sosem anyżowym. (25zł) Jeśli zdecydujemy się na całe menu, to zapłacimy 100 zł za osobę.

Odwołanie dla klasyków kuchni polskiej znajdziemy również w menu szefa kuchni, restauracji Szafarnia 10, Grzegorza Labudy. Na przystawkę proponuje szczupaka na niebiesko (29zł), jako pierwsze danie: flaki na sposób pomorski (39zł), a daniem głównym będzie: sztuka mięsa z wieprzowiny z suszoną brukwią i pierogami z kaszą gryczaną na sosie naturalnym (44zł). Podsumowaniem będzie placek drożdżowy z jabłkami i śliwkami (19zł).

  • W restauracji Art Deco znajdziemy trzydaniowe menu degustacyjne.
  • W menu przygotowanym przez szefów kuchni znalazły się także autorskie desery
  • Ciekawej kuchni spróbujemy w restauracji Fino
  • Restauracja Tłusta Kaczka przygotowała pięciodaniowe menu
  • Restauracja Art Deco w Hotelu Sofitel Grand przygotowała specjalne menu dla swoich gości

W swojej autorskiej restauracji Fino, Jacek Koprowski, przygotował siedmiodaniowe menu degustacyjne. Na początek serwowane będą suchary generała Hallera ze smalcem z fasoli i cebulą. Kolejna przystawka to blin (naleśnik przyp.red.) z tatarem z pstrąga z kawiorem i koperkiem. Następnie: pomorska zupa rybna w towarzystwie omletu rakowego, grasicy i ostrygi, a daniem rybnym będzie sandacz po żydowsku z kiszonymi burakami i czulentem (wolno gotowany gulasz przyp.red.) z gęsiną. Dla zneutralizowania smaku podana zostanie bezkrwawa czernina w formie granity. Daniem głównym będzie sznycel cielęcy, ziemniaki i gulasz warzywny. Degustację podsumuje deser: zefir jabłeczny ze śmietaną. Za całość zapłacimy 139 zł od osoby.

Sprawdź wszystkie wydarzenia kulinarne odbywające się w Trójmieście


Własną interpretację oryginalnych receptur z czasów zaborów zaprezentuje, szefowa kuchni, Magdalena Świątkowska. W gdyńskiej restauracji o nazwie Tłusta Kaczka czeka na nas pięciodaniowe menu, które rozpoczyna amuse-bouche: smalec z białej fasoli z szarą renetą. Dalej jest soljanka rybna, czyli zupa rybna (18zł). Przystawką będzie: polenta z bryndzą w panierce z domowego żytniego chleba, konfitura z czerwonej cebuli i czarne kurki (19zł).

Smaki z kuchni żydowskiej znajdziemy w daniu głównym, którym będzie: udo z gęsi pieczone z jabłkami i rodzynkami, kopytka pełnoziarniste i kapusta czerwona (49zł). Danie inspirowane kuchnią wojskową, to fasolka po bretońsku z dzikiem (32zł). Jesiennym deserem będzie mus z dyni na cieście piernikowym z pigwowcem w towarzystwie lodów makowych (19zł).

Zobacz również: Bal sylwestrowy w październiku? Szefowie kuchni świętują wcześniej

Wydarzenia

Tydzień Kuchni Polskiej

degustacja

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (104) 5 zablokowanych

  • Kuchnię rodzimą to mają m.in.Francuzi ,Włosi.

    Kuchnia polska?Coś takiego nie istnieje.Drzewiej chłopstwo konsumowało rzepę,podpłomyki i to co jaśnie panu podprowadzono z lasu ,jeziora czy rzeki.Jaśnie państwo konsumowało dziczyznę i wykwity pół rodzimych.Podróże możnych na tzw.zachód zaowocowały potrawami podpatrzonymi w bardziej cywilizowanych krajach,co bardziej łebscy i zasobni mosterdzieje sprowadzali zagranicznych kucharzy biegłych w swoim fachu.Z tej kompilacji powstała tzw.kuchnia polska.

    • 1 2

  • Co to nowomowa

    Pęczotto, kaszotto, zwykły pęczak jest zbyt zwykły?

    • 7 0

  • Wspaniali Szefowie :)

    A ja wbrew opiniom innych napiszę pozytywny komentarz :) Brawo Trójmiejscy Szefowie - Wasze dania są naprawdę wyjątkowe. Wielu zapyta? - a co w nich wyjątkowego? Może i nic - dla tych, którzy patrzą miarą "mieć", a nie "być", ale dla tych, którzy odkrywają na Waszych talerzach nie tylko wyjątkowy smak, ale i również cząstkę Waszej duszy - każda maleńka chwila okraszona smakiem Waszych dań i Waszą obecnością z gośćmi na zawsze pozostaje w pamięci...choć czasem nawet nie jesteście świadomi, że dajecie gościom coś więcej niż tylko danie... - dajecie cząstkę siebie...

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja