wiadomości - Kulinaria & Wino

Fine Dining Week wraca do Trójmiasta

Fine Dining Week to festiwal sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie.
Fine Dining Week to festiwal sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Wielbiciele dobrego smaku i wykwintnej kuchni mają powód do radości. Rusza kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week, która trwać będzie od 6 do 17 lutego. W Trójmieście weźmie w niej udział siedem restauracji: Fino, Mercato, Nowy Świat, Rada Miasta, Restaurant No.88, Sztuczka i Sztuczka Bistro.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Czy bierzesz udział w festiwalach kulinarnych?

tak, regularnie

10%

tak, ale maksymalnie raz w roku

8%

tak, ale tylko jak mnie ktoś zaprosi

4%

nie, ale chcę zacząć

27%

nie, ponieważ mnie to nie interesuje

51%
Pierwsza edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week w Trójmieście odbyła się na przełomie sierpnia i września ubiegłego roku i spotkała się z dużym zainteresowaniem poszukiwaczy dobrego smaku.

Fine Dining Week po raz pierwszy w Trójmieście

Zimowe wydanie Fine Dining Week odbędzie się od 6 do 17 lutego w kilku miastach w Polsce, w tym w Trójmieście. Festiwal obejmie również takie miasta jak Łódź, Warszawa, Wrocław, Poznań i Kraków, Katowice, Gliwice i Bielsko-Biała. Zasady festiwalu są proste. Szefowie kuchni najlepszych restauracji w całym kraju przygotowują popisowe pięciodaniowe menu degustacyjne w festiwalowej cenie 119 zł od osoby. Rezerwacji można dokonywać jedynie za pomocą strony finediningweek.pl. To okazja do spróbowania wyszukanej kuchni w przystępnej cenie.

W pierwszej edycji tylko część restauracji zdecydowała się na przygotowanie wegetariańskiej wersji menu. Tym razem wszystkie siedem trójmiejskich obiektów wyszło naprzeciw oczekiwaniom klientów i przygotowało dwie opcje menu: mięsną i wegetariańską. Każda z nich ma taką samą cenę, zgodnie z założeniami festiwalu. Ponadto festiwal odbywa się w duchu "szacunku do jedzenia" tzw. Respect Food. Formuła wcześniejszych rezerwacji sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.

Rezerwacji można dokonywać tylko przez oficjalną stronę wydarzenia: finediningweek.pl, na której znajdziemy kompletne menu każdej z restauracji. Organizatorzy zastrzegli, że rezerwacja stolika obowiązuje dokładnie przez 120 minut, żeby umożliwić wzięcie udziału w wydarzeniu jak największej liczbie zainteresowanych osób.

Jacek Koprowski w swojej autorskiej Restauracji Fino zaserwuje świeże smaki. W wersji standardowej pojawi się np. wątróbka drobiowa z wędzonymi rodzynkami, emulsją chlebową, jabłkiem i sosem kawowym czy cebulowe consomme z piklowaną cebulą, serem brie, winogronem i orzechem włoskim. W drugim wariancie: consomme z topinamburu, wędzone rodzynki, orzech włoski, pieczarki, lubczyk oraz seler gotowany w nori, kiszona czerwona kapusta i chipsy ziemniaczane.

- Fine Dining Week jest bardzo dobrą opcją promocji, szczególnie dla tak młodej restauracji, jaką jest Fino. Jesteśmy restauracją "fine casual" - z autorskim podejściem do jedzenia, ale swobodną atmosferą, co docenili goście przy poprzedniej edycji, kiedy dostaliśmy nagrodę za najlepszą atmosferę. Liczba restauracji biorących udział w tym roku jest większa niż w poprzednim, chętnych również jest więcej, a co najważniejsze - w okresie spokojnym dla gastronomii festiwal ten sprawia, że goście szturmują restauracje - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel restauracji Fino.

W gdyńskiej restauracji Sztuczka, która zaskakuje gości nowoczesnym podejściem do jedzenia, znajdziemy między innymi bulion rybny z ravioli z dorszem, kiszonym pomelo i koperkiem, a także pierś z kaczki, puree z kasztanów, sałatka z pieczonego buraka z piklowaną wiśnią i sosem figowym. W opcji wegetariańskiej natomiast pojawiają się takie pozycje jak consommé z brukwi i curry, kluska chlebowa i kwaszone pomelo oraz smażone tofu, guacamole, palone szalotki, sos beurre blanc i kolendra. Wspólny dla obydwu zestawów jest deser, czyli sernik waniliowy z białą czekoladą, lody z popcornu i sam popcorn.

W sopockim Bistro Sztuczka zupełnie inne smaki. Jako danie główne w mięsnej wersji: mus z łososia z koperkiem, żel z piklowanego buraka i krem z chrzanu, a także wolno duszony policzek wołowy z pithivier dauphinois z boczkiem i chutney z szalotek. Dla wegetarian przygotowano grzybowe raviolo z duszonym szpinakiem, velouté z cebuli i sałatką z kalafiora oraz jajko zielononóżki poche z żelem z piklowanych buraków i kremem z chrzanu. Deser, podobnie jak w poprzednim obiekcie, jest taki sam bez względu na wybór menu. Kokosowa beza pavlowa, sałatka z marynowanego ananasa, sorbet z mango, melisa i bazylia podsumują kolację.

W restauracji Mercato tradycyjnie, ale z autorską nutą uznanego szefa kuchni - Pawła Stawickiego. W wegetariańskiej wersji: warzywa pieczone z oliwą koperkową, chrust selerowy i jabłko, a także consomme pomidorowe, ogórek grillowany i tapioka. W mięsnym menu widnieje zupa z gęsi, z kluskami dyniowymi, kaczym sercem i cebulą oraz pieczone żebro wołowe, ziemniaki wędzone, puree grzybowe i sos chrzanowy. Najbardziej zaskakuje jeden z deserów: lody "fasolka tonka" z marakują i ciastem piwnym.

- Po sukcesie pierwszej edycji, która cieszyła się bardzo dużą frekwencją i zainteresowaniem ze strony gości wiedzieliśmy, że warto przygotować się do kolejnego wydania festiwalu. Zaprezentujemy dania, które są aktualnie w naszej karcie, ale odrobinę zmodyfikowane. Festiwal, jak się okazało po pierwszej edycji, to dobra okazja do poznania naszej restauracji przez osoby, które nigdy wcześniej u nas nie były, więc zapraszamy je szczególnie, żeby mogły poznać nasze podejście i smaki - mówi Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato, znajdującej się w hotelu Hilton.
Restauracja No.88 postanowiła połączyć nowoczesne smaki z tradycyjnymi, dobrze znanymi produktami. W ten sposób powstały takie dania jak ośmiornica w białym winie z focaccią, krem z marchewki z kokosem i prażonymi otrębami czy kasza pęczak z borowikami, rozmarynem, burakiem i winem. Restauracja znajduje się w hotelu Sopot.

- Menu festiwalowe w naszej restauracji zostało stworzone na podstawie smaków najbardziej docenianych przez naszych gości. To dania sięgające do tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie. Autorem menu jest Wojciech Borysewicz - młody, ale niezwykle utalentowany szef kuchni. Chcemy zachęcić mieszkańców Trójmiasta do odwiedzenia naszych wnętrz oraz przekonać, że nasza hotelowa restauracja to doskonałe miejsce nie tylko na biznesowy lunch, niedzielny obiad czy randkę we dwoje, ale także wyśmienita kuchnia na co dzień - zapewnia Agata Grochowska, zastępca dyrektora ds. gastronomii.

Intrygująco brzmi kilka pozycji z menu restauracji Rada Miasta Food&Wine. Dla przykładu: dorsz skrei z puree z topinamburu z masłem pomarańczowym z pistacjami czy wegetariańskie propozycje: salceson warzywny podany z aioli albo pieczeń z kasztanów i orzechów, podana z owocowo-winnym sosem. W dodatku taki oto deser: żelka prosecco z owocami leśnymi i ciastem cygaretkowym.

Sopocka restauracja Nowy Świat postawiła na klasykę w najlepszym tego słowa znaczeniu: grochówka, przegrzebki z tonką i boczkiem, perliczka z topinamburem i jarmużem czy risotto z selerem i migdałami. Na koniec deser, będący połączeniem białej czekolady i liczi.

Do każdego pięciodaniowego posiłku goście mogą dokupić koktajl aperitivo na bazie wermutu Martini Riserva w promocyjnej cenie.

- Zwyczaj celebracji wspólnych chwil przy dobrym jedzeniu i koktajlach to idealna okazja do wspólnego próbowania różnych połączeń kulinarnych, a także odnalezienie tzw. la dolce vita, czyli radości życia przepełnionego pasją i chęcią czerpania z każdej chwili jak najwięcej - czytamy na stronie festiwalu.

Opinie (66) 11 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia