wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Ruinart w Sztuczce, czyli szampan w roli głównej

Ruinart to najstarszy dom szampański na świecie.
Ruinart to najstarszy dom szampański na świecie. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Po raz trzeci eleganckie szampany z domu Ruinart zawitały do gdyńskiej Sztuczki. Tym razem jednak zostaną w restauracji dłużej, bo aż do 22 lipca, a wraz z nimi specjalne menu, które zaprezentowano podczas piątkowej kolacji degustacyjnej. Spotkanie poprowadził Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz i krytyk winiarski.



Piątkowe wydarzenie było oficjalnym rozpoczęciem tygodnia Ruinart w Sztuczce. W ciągu najbliższych dni menu zdominują dania stworzone z myślą o francuskich szampanach z najstarszego domu szampańskiego na świecie (założono go w 1729 roku), czyli takie, które wydobywają z tych szlachetnych trunków to, co najlepsze i na odwrót.

Był to także szczególny moment dla samej Sztuczki: do restauracji powrócił po dłuższej przerwie Rafał Wałęsa (ostatnio działał w sopockiej Sztuczce Bistro), który po niedawnym odejściu Jacka Koprowskiego, ponownie wrócił do lokalu. Od teraz będzie wspierać nowego szefa kuchni, Kamila Kołodziejskiego.

Kolację rozpoczęła niewielka przystawka, czyli amuse-bouche. Często przemyca się za jej pomocą esencję menu, budując przy okazji kulinarne napięcie i pobudzając apetyt. Tego dnia szef kuchni postawił na odświeżające i zarazem dość odważne połączenie orzeźwiającego agrestu i kawy, które zamknął w klarownym bulionie consommé. Jak się potem okazało, owoce lata miały jeszcze tego dnia kilka mocnych momentów.

Następnie goście skosztowali marynowanego w estragonie i pietruszce tuńczyka, którego smak podbiły salsa z agrestu, puree z nasion pinii, chrupiące sezamki oraz grejpfrut. Smak tej niebywale delikatnej ryby nabrał wyrazu dzięki lekko kwaśnym dodatkom głębi, zaś całości dopełnił nierocznikowy R de Ruinart Brut NV, którego historię przybliżył gość specjalny, Tomasz Prange-Barczyński.

- Jestem wyznawcą szkoły, która mówi, że szampan jest najbardziej uniwersalnym winem świata i jeżeli nie wiemy, jakie wino do jakiego dania podać, to szampan zawsze będzie doskonałym wyborem. Przy tak wyrafinowanym menu, jakie mamy dzisiaj w Sztuczce, to połączenie będzie idealne - zaczął opowieść krytyk winiarski. - R de Ruinart Brut NV to wizytówka wspomnianego domu szampańskiego, oparta w dużej mierze na chardonnay. Wino o świetnej kwasowości, wytrawne i świeże.

Będzie smacznie! Zobacz więcej kulinarnych wydarzeń w najbliższym czasie w Trójmieście


Kolejne danie i ponownie ryba, która prawdopodobnie skradnie serca przede wszystkim miłośnikom sushi. Tym razem pieczony przez 20 minut w 55 stopniach łosoś jurajski w skorupce z pokruszonych wodorostów nori. A do tego chrupka skóra z łososia, marynowana w stylu gravlax brzoskwinia oraz sos beurre blanc z trawą cytrynową.

Natomiast w kieliszkach zagościł Blanc De Blanc Brut NV, "białe z białego", a zatem czyste chardonnay. Bardzo aromatyczne, z dużą ilością bąbelków, świetnie zagrało z rozpływającą się w ustach rybą.

Ostatnie danie: gotowaną w niskiej temperaturze, a następnie karmelizowaną na skórze perliczkę, połączono z krokietem z mięsa z konfitowanych udek (także perliczki), plastrem pieczonego selera, wiśniami marynowanymi w wiśniówce i waniliowym risotto. Wyrazisty smak mięsa potrzebował równie odpowiedniego towarzystwa, dlatego gościom zaproponowano Ruinart Rose Brut NV.

- To bardzo znaczący szampan w portfolio domu Ruinart, bo to Ruinart wymyślił różowy szampan. W 1764 roku świat ujrzał go po raz pierwszy, chociaż wtedy jego barwę nazwano "okiem perliczki", więc nie bez powodu właśnie perliczka pojawiła się dziś w menu - mówił Tomasz Prange-Barczyński. - Jest to wspaniałe wino, które może "znieść" prawdziwe wyzwania kulinarne.
Spotkanie zamknęły malutkie petit fours, czyli cztery ręcznie robione praliny oraz oklaski gości, którzy głośno docenili menu szefa kuchni oraz dobór szampanów. Udział w kolacji wyniósł 230 zł od osoby. Tydzień z szampanami Ruinart potrwa do 22 lipca.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (15)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia