• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Romans tradycji z nowoczesnością. Otwarcie restauracji Monastico

Aleksandra Wrona
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Monastico znajduje się w dawnym budynku klasztornym. Na górze znajdują się apartamenty, na parterze restauracja, a w podziemiach pizzeria i wine bar. Monastico znajduje się w dawnym budynku klasztornym. Na górze znajdują się apartamenty, na parterze restauracja, a w podziemiach pizzeria i wine bar.

Odrestaurowane wnętrza dawnego klasztoru, menu łączące polskie tradycje kulinarne z nowoczesnością i szeroki wybór win. W środę wieczorem w trakcie uroczystej kolacji oficjalnie otwarta została restauracja Monastico. Obiekt położony jest w samym centrum Targu Siennego i oprócz restauracji mieści w sobie pizzerię i apartamenty hotelowe.



Podczas kolacji goście mieli okazję nie tylko docenić kunszt kulinarny szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego, ale też zwiedzić obiekt, w którym znajduje się restauracja i poznać jego bogatą historię. Za część merytoryczną wieczoru odpowiadali Jerzy NacelWojciech Konkiel, przedstawiciele Gdańskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Historia to coś szczególnie cennego w czasach, kiedy często mówi się o kryzysie wartości - zaczął Wojciech Konkiel. - W tym miejscu mieszkały, pracowały, tworzyły i działały na rzecz nie tylko mieszkańców Gdańska siostry zakonne elżbietanki. Dla nas jest ważne, żeby ten kontekst historyczny zachować, pamiętać o historii i duchu tego miejsca, także ze względu na to, że w tym budynku więziony był Konstantyn Dominik, pierwszy biskup pochodzący z Kaszub.
Jerzy Nacel przybliżył gościom funkcje, jakie w przeszłości pełnił budynek.

- Siostry elżbietanki założyły tutaj nie tylko przedszkole, ale też coś na kształt hospicjum. Oprócz tego prowadziły tu mały pensjonat, kilkanaście pokoi, w których mogli mieszkać goście, dzięki czemu siostry miały fundusze na pomoc hospitalizowanym. Warto dodać, że na początku lat 20. w tym budynku zamieszkał pierwszy biskup gdański pochodzenia irlandzkiego Edward O'Rourke - mówił Jerzy Nacel.
  • Przystawka: kolorowe buraki, ser Kozia Rurka, orzech laskowy, mikrozioła
  • Danie główne rybne: troć, czerwona kapusta, seler, koper, tymianek cytrynowy
  • Danie główne mięsne: cielęcina, topinambur, sos cielęcy, chrzan
  • Deser: czekolada, sable, jeżyna
Opowieści o historii budynku urozmaiciło czterodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego. Za wybór win odpowiadał sommelier Przemysław Gwardzik.

- Stawiamy na polską kuchnię w trochę bardziej nowoczesnym wydaniu - mówił szef kuchni Marcin Leszczyński. - Mam nadzieję, że stworzymy nowy koncept na kulinarnej mapie Gdańska. Nie zamykamy się tylko na karcie, chcemy organizować degustacje, kolacje komentowane i inne ciekawe wydarzenia kulinarne.
Na przystawkę podane zostały kolorowe buraki z serem Kozia Rurka, orzechami laskowymi i ziołami. Towarzyszyło im wino Chardonnay Veneto IGT, które na co dzień dostępne będzie w kranie, na poziomie -1 restauracji.

Poznaj historię Trójmiasta


Jako pierwsze danie główne szef kuchni zaproponował troć w towarzystwie czerwonej kapusty, selera, kopru i tymianku cytrynowego. Do tego podane zostało wino Dr Loosen Blauschiefer Riesling Trocken Mosel. Drugim daniem głównym była cielęcina z sosem cielęcym, topinaburem i chrzanem. Smak dania podkreślało wino Allegrini Corte Giara Merlot Corvina Veneto IGT. Kolację zwieńczył deser - czekolada, sable i marynowana jeżyna.

Po kolacji goście zostali zaproszeni do zwiedzenia obiektu. Oprócz przestrzeni restauracyjnej, w której odbyła się główna część wydarzenia, mogli zobaczyć też znajdujące się na wyższych piętrach apartamenty oraz pizzerięwine bar w podziemiach dawnego klasztoru.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (64) ponad 10 zablokowanych

  • Honor kaszubski

    Tam powinno byc hospicjum a nie wyszynk

    • 1 6

  • Coś późno ten artykuł

    Bo ja tam tydzień temu byłem.
    Pizzę jadłem.
    Pizza jak pizza, a ceny jak wszędzie

    • 2 0

  • "apartament"to lokal 100m2 + wiec co to sa "apartamenty hotelowe"? Po jakiemu to? (1)

    • 6 2

    • Poprawność językowa?

      "wiec"
      "sa"

      • 2 0

  • Historia,

    Piękne szmaty na płocie...

    • 6 0

  • ..znudzilo mnie czytanie relacji =

    ..zakladam, ze nie odwiedze.

    • 5 1

  • Naprawde kogoś jeszcze to wzrusza?

    Mikrodania na talerzu wielkim jak lotnisko a na środku burak - za cenę obiadu dla całej rodziny. Brawo.

    • 10 2

  • Ale zabawaaaaaaaaaaaaaa ! Wystrój jak w świetlicy osiedlowej. Mebelki z dyskontu i burak buraka pogania.

    • 2 1

  • Kim są ci ludzie na zdjęciach?

    • 3 0

  • Fajnie ale co robia tam te paskudne szmaty reklamowe?

    Czy to zgodne z ustawą krajobrazową?

    • 3 0

  • Co tam bylo

    A co tam było wcześniej??

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja