• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.4

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
3 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Na trójmiejskiej mapie restauracji pojawiają się nowe, interesujące wnętrza. Na trójmiejskiej mapie restauracji pojawiają się nowe, interesujące wnętrza.

O wystroju wnętrz restauracji mówi się coraz częściej. Oferta kulinarna zmienia się co chwilę, przynosząc nowe doznania smakowe. Otoczenie, w którym spożywamy posiłki, degustujemy i spędzamy czas z bliskimi nie powinno być nam obojętne. Dla komfortu gości, z pasji do dobrego wzornictwa i z wyczuciem estetyki powstają wnętrza restauracji i kawiarni, z których nie chce się wychodzić. Oto kolejny odcinek cyklu "Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz".



Zobacz także poprzednie części cyklu, w którym opisujemy restauracje z ciekawym wystrojem: cz.1, cz.2 i cz.3.


Kiedy najchętniej wychodzisz do restauracji?

Crudo



Spacerując po najpopularniejszej ulicy w Sopocie, Bohaterów Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu, warto wstąpić do restauracji Crudo. Naturalne materiały, głównie drewno, przeplatają się z dodatkami w klasycznych kolorach: białym, czarnym i szarym. Industrialne lampy w kilku wzorach nadają wnętrzu nowoczesny charakter. Autorem projektu jest architekt z Trójmiasta, Maciej Ryniewicz.

- "Crudo" w języku hiszpańskim oznacza "surowy". Odzwierciedleniem nazwy jest wnętrze restauracji - nieformalne z charakterystycznym sznytem. Betonowe ściany, obecność drewna i metalowe elementy tworzą szczególny klimat położonej w sercu Monte Cassino restauracji Crudo. Surowość rozumiana jest również jako prostota dań. Zespół, z szefem kuchni na czele, proponuje gościom nieszablonową kartę, kusząc prostymi, cieszącymi czystością smaku daniami - opowiada manager restauracji, Tomasz Materek.
Przeczytaj także: To on zaprojektował cztery stylowe restauracje w Trójmieście

  • Restauracja Crudo znajduje się w centrum Sopotu

Cider Garden Papieroovka



Restauracja Papieroovka daje nam do wyboru dwie przestrzenie: restauracyjną i ogród zimowy. Pierwsza z nich jest utrzymana w butikowym stylu w ciemnej kolorystyce i surowym wykończeniu ścian. Natomiast w drugiej znajdziemy ogród przez duże "o": przestrzeń wypełniają rozłożyste kwiaty i palmy, do których dopasowano zielone fotele. Obszerne, ratanowe lampy, drewniane stoły i podłoga, a także utrzymanie wszystkiego w kolorach ziemi sprawiają, że możemy się poczuć naprawdę jak w ogrodzie, pozostając w środku miasta. Za projekt i wykonanie restauracji, która znajduje się zobacz na mapie Gdańska w Hotelu Sadova, odpowiedzialna jest Marta Czurakowska z trójmiejskiej pracowni KaCeDe.

- W naszej restauracji można znaleźć bardzo ciekawe rozwiązania. Pierwszym przykładem może być odwrócony ogród wertykalny, zawieszony w suficie w części restauracyjnej. Dzięki intensywnej zieleni jednocześnie ociepla on wnętrze i nadaje mu swobodniejszy charakter. Część restauracyjną wyposażono ponadto w bar oferujący ponad dwadzieścia rodzajów cydrów oraz autorskie koktajle na bazie tego trunku. Ciekawym i mało spotykanym zabiegiem jest zabudowanie nalewaków z cydrami. Ściana za barem przykuwa zatem wzrok czarnymi błyszczącymi kaflami oraz prostymi kranami wystającymi z niej. Największą niespodzianką jest jednak dobudowany od strony parkingu hotelu ogród zimowy, który swą aranżacją zaprasza do relaksu i odpoczynku. Oprócz wielu roślin zielonych, mebli prostych i lekkich w wykończeniu, w centralnym miejscu ustawiono wysoki, podłużny stół integracyjny, który wyróżnia się grubym drewnianym blatem i trójkątnym metalowym stelażem - opowiada Marta Rybacka-Odolińska, Revenue & Marketing Manager Hotelu Sadova.
Zobacz również: Niebanalne otwarcie pijalni cydru

  • Ciekawie prezentuje się ogród zimowy w restauracji Cider Garden Papieroovka.

Restauracja Fino



W środku Gdańska, na ul. Grząskiej zobacz na mapie Gdańska, znajduje się autorska restauracja szefa kuchni, Jacka Koprowskiego - Fino, która powstała w tym roku. Oferuje sezonowe menu będące pomysłem samego właściciela. Wygląd sali może zaskakiwać: wybrano pastelowe kolory na ściany, meble w żywych kolorach, a płytki pokrywające podłogę i fragment ściany o orientalnym wzorze przykuwają uwagę.

- Wnętrze Restauracji Fino w Gdańsku to połączenie nienarzucającej się elegancji z komfortem i przytulnością domowego zacisza. Elegancka kolorystyka w formie szlachetnych odcieni turkusu i koralu w połączeniu z blaskiem złota, miedzi, srebra i zimnej, balansującej całość, ukrytej we fragmentach konstrukcyjnych czerni. Przeciwstawione temu elementy drewna, ciepłe, przytłumione oświetlenie, forma okien oraz orientalne wzory kafli uzupełniające całość, dają natomiast poczucie przytulności i "swojskości". Nieodzownym elementem wnętrza Fino jest oczywiście motyw kopru, zarówno jako wyłaniające się z ciemnej zieleni baldachimy kwiatów kopru zajmujące całą ścianę restauracji, jak i przeciwstawione im na jasnej ścianie obrazy z elementami kwiatów i bulwy kopru włoskiego. Całe wnętrze, pomimo pozornego teoretycznie bogactwa, jest jednak zbalansowane i pełne wyobraźni - mówi Agnieszka Koprowska.
  • W restauracji Fino znajdziemy autorskie menu szefa kuchni, Jacka Koprowskiego.

Osteria Fino



Druga restauracja, której współwłaścicielem jest Jacek Koprowski, znajduje się w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Osteria Fino charakteryzuje się zupełnie innym wnętrzem. Dominuje kolor niebieski, który pojawia się przede wszystkim na meblach. Połączono go z szarymi, loftowymi lampami, surowym wykończeniem ścian, a także ze wspomnianymi przy okazji poprzedniego obiektu malowidłami na ścianach.

- Motywem przewodnim ukazanym na ścianach naszej restauracji jest koper włoski. Widzimy różne jego postaci, zarówno bulw namalowanych w łazienkach, jak i pięknych, rozłożystych baldachów przedstawionych na ścianie głównej, tuż przy wejściu. Wnętrze restauracji, poprzez wiele wydzielonych miejsc, jak np. cztery loże w sali górnej, zachęca do spędzenia czasu w sposób niekrępujący i kameralny - mówi Marta Dyś z restauracji Osteria Fino.
Pomysł wspomnianego motywu wywodzi się nie tylko od nazwy warzywa, ale również od nazwiska współwłaściciela i szefa kuchni, który potrafi z rzeczy zwykłych, pozornie bezwartościowych, przygotować autorskie dania zgodnie ze słowami słynnego Massimo Bottury, umieszczonymi na honorowej zielonej ścianie w sali górnej.

Zobacz także: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

  • Osteria Fino doborem kolorystyki nawiązuje do nadmorskiego klimatu.

Restauracja Tabun



Sielski klimat, ciszę i spokój znajdziemy w restauracji Tabun. Oprócz restauracji znajdziemy tu również stadninę koni i kompleks noclegowy. Mimo że restauracja nie znajduje się blisko centrum Gdańska, tylko w Otominie zobacz na mapie Gdańska, jest to ciekawe miejsce dostępne dla mieszkańców Trójmiasta na co dzień. Znajdziemy tutaj kaszubskie smaki i cydr własnej produkcji. Karta dań zmienia się co kilka tygodni. Większość budynków pokrywa czerwona cegła, dzięki czemu wygląd całego kompleksu jest spójny. Restauracja posiada dwie sale: pierwsza z nich jest starsza, dominują w niej drewniane elementy, druga, nowsza, zaskakuje przestronnością, a dzięki dużym oknom jest tutaj bardzo jasno. Wnętrze zaprojektowali wspólnie właściciele restauracji.

- Pierwsza sala restauracyjna, przy barze, powstała w miejscu stajni, którą przenieśliśmy do nowego budynku, Chociażby z tego powodu naturalną koleją rzeczy wystrój nawiązywał do stajni - do dzisiaj drzwi ze starej stajni są elementem wystroju wnętrza. Po jakimś czasie pojawił się pomysł podniesienia budynku i zaadoptowania piętra na niewielką bazę noclegową - mówi Agata Falkiewicz-Ponikowska, właścicielka restauracji.
Kolejny etap, czyli duża, nowa sala połączona została harmonijnie, dając ciekawy efekt, jakby fragmentu uliczki.

- Pragnęliśmy odmiany, więc wystrój nowej sali ewoluował w kierunku stylu industrialnego z dużą ścianą ze starej cegły rozbiórkowej z wielkim kominkiem, mającej na celu jeszcze bardziej spoić stare z nowym, tak jak próbujemy spajać stare pokolenie z nowym poprzez czasami niełatwą, ale satysfakcjonującą współpracę - dodaje Agata Falkiewicz-Ponikowska.
Przeczytaj także: W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia

  • W restauracji Tabun doświadczymy sielskiego klimatu

Sprawdź zbliżające się wydarzenia w naszym kalendarzu

Miejsca

Opinie (34) 5 zablokowanych

  • Wspólny blat, niestety nie przemawia za mną... (2)

    Co innego w fastfoodzie, gdzie siadasz, szybko jesz i wychodzisz. W restauracji nie jest fajne. Człowiek chce spokojnie posiedzieć, porozmawiać, a nigdy nie wiadomo, kto będzie naszym "sąsiadem". Miałem "przyjemność" zjeść taki obiad jakiś czas temu i niestety trafiłem na "sąsiada" który przyszedł mocno wczorajszy na żurek - nie był to miły obiad w towarzystwie oparów alkoholowych!!!!

    • 51 8

    • chyba : nie przemawia do Ciebie (1)

      • 19 2

      • i właśnie dlatego

        • 5 0

  • Czekać tylko kiedy padną

    nie utrzymają się ,

    • 25 20

  • (1)

    A może: Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście?

    • 20 2

    • Trójmiejsckie restauracje z ciekwaym wystrojem

      • 4 1

  • moze w tabunie ładnie( w nowej czesci) ale (2)

    nad jedzeniem trzeba mocno popracowac no i ta masakryczna obsluga

    • 26 8

    • jak ktoś lubi konie lepiej pojechać do Bąkowa tam jest restauracja "Pousada" Super jedzenie i brazylijskie klimaty. Miła obsługa i podobny wystrój jak w Tabunie.

      • 5 1

    • To fakt. Słabe menu

      • 0 0

  • byłem w crudo na żeberkach , polecam każdemu mimo dość zaporowej ceny.

    • 6 8

  • (2)

    Fajna ta sala w Tabunie. Jednak by było tam sielsko potrzeba zrobić bardziej po "wiejsku". Ładne obrusy,kwiat jakiś duży gdzieś w rogu. Nie pamiętam gdzie to było,ale Gesslerowa z podobnego wnetrza zrobiła właśnie taki typowo sielski klimat.

    • 15 4

    • (1)

      tak ale jedzenie i obsługa się nie poprawiła.

      • 13 0

      • jedzenie tam tragiczne

        • 6 1

  • Sorry (1)

    Ale wystrój Restauracji Fino jest nudny i bez polotu, ani to eleganckie ani przytulne. A cytaty na ścianach to najgorsze co może być. Najciekawiej z zestawienia wygląda Cider Garden - dużo zieleni i niebanalne rozwiązania i wiadomo o co chodziło projektantowi.

    • 55 6

    • W punkt. Cytaty, drewniane skrzynki i skandynawska prostota były modne 10 - 15 lat temu. Nie mówię , ze to było złe , jak na tamte czasy nawet bardzo Top . Dzisiaj trzeba się wysilić nieco bardziej żeby przyciągnąć klienta i tu widać , polot , gust i kompetencje dyrekcji / kierowników . Podobnie z kartą menu.

      • 9 1

  • Fino

    W tym całym fino wygląda jak w dużym pokoju w bloku.Non stop te same restauracje.Przecież o fino i papierówce był już tydzień temu artykuł a propo restaurant week.

    • 23 4

  • najlepszy wystrój i jedzenie było w dawnej restauracji Amerykańskiej TG Friday,s naprzeciwko dworca... (4)

    Pyszne hot wingsy, zupka cebulowa z serem na wierchu ,żeberka ...Kto pamięta?

    • 33 5

    • oj pamietam

      stekuś, pieczony ziemnior i sr*nie do japy przechodniom ktorzy mogli jedynie pomarzyc o takim posilku

      • 6 1

    • A teraz kicha tam jest

      • 5 0

    • (1)

      Może się reaktywują?

      • 0 3

      • za slaby managment zeby to zrozumiec

        • 2 0

  • Chyba sobie jaja robicie z tym zestawieniem (1)

    • 21 1

    • no jasne ze to prymitywna, zalosna kryptoreklama. Kompletna zenada! Ale na tym portalu to normalne - za grosz profesjonalizmu i dziennikarskiej rzetelnosci (nie pierwszy raz niestety).

      • 5 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja