• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje hotelowe otwierają się na gości

Alicja Olkowska
19 maja 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Działa już ogródek restauracyjny przy hotelu Quadrille. Działa już ogródek restauracyjny przy hotelu Quadrille.

Trzeci etap odmrażania obostrzeń wszedł w życie 18 maja. Ruszyły restauracje, także te hotelowe, choć wszystkie lokale wciąż obowiązują wytyczne dot. bezpieczeństwa. Jak to wygląda w Trójmieście? Sytuacja powoli się klaruje, na razie jest spokojnie, ale hotelarze spodziewają się, że wkrótce wszystko zacznie wracać do normy.



Hotele w Trójmieście - duża baza


Nowe rozporządzenie mówi, że "od 18 maja 2020 r. do odwołania" dopuszczalne będzie prowadzenie działalności polegającej "na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu" oraz konsumpcja i podawanie napojów.

Wciąż jednak restauracje "zwykłe", jak i te hotelowe obowiązują obostrzenia, czyli właściciele muszą zastosować się do następujących wytycznych:

  • pracownicy będą musieli mieć zapewnione rękawiczki oraz płyny do dezynfekcji dłoni
  • klienci będą musieli siedzieć przy stolikach oddalonych od siebie o co najmniej 1,5 m
  • stoliki i inne powierzchnie wspólne będą musiały być regularnie dezynfekowane
  • wdrożyć odpowiednie procedury w razie podejrzenia zakażenia koronawirusem klienta lub pracownika

  • Hotel Hilton w Gdańsku i restauracja Mercato czekają na gości.
  • - Tęsknimy za naszymi gośćmi, dlatego włączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji hotelarzy #WypocznijBezpiecznie - mówi Magdalena Mucha z hotelu Hilton w Gdańsku.
W Hiltonie w Gdańsku wiele się zmieniło ze względu na obostrzenia. Hotel bardzo dba, aby goście czuli się podczas pobytu dobrze i swobodnie, jednak liczy również na zdrowy rozsądek z ich strony. Ważne, by dbać o siebie nawzajem.

- Serdecznie zapraszamy, jesteśmy bardziej niż zmotywowani do tego, aby nasi goście nie odczuli niedogodności i komfortowo spędzili czas - mówi Magdalena Mucha, general manager hotelu Hilton.

Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie



Co się zmieniło? M.in. każda osoba, która wchodzi do hotelu, ma mierzoną temperaturę bezdotykowym termometrem. Goście wypełniają oświadczenie dot. świadomości stanu zdrowia. Przy stanowisku recepcyjnym może przebywać tylko jeden gość, a osoby oczekujące na obsługę recepcji zobowiązane są zachować bezpieczny odstęp dwóch metrów.

- Wszystkie posiłki przygotowywane są w sterylnych warunkach zgodnie z zasadami HACCP oraz wytycznymi GIS przez personel przeszkolony z zasad bezpieczeństwa i higieny. Wprowadziliśmy odpowiednie odległości stolików, które też są dezynfekowane po każdym gościu. Śniadanie jest podawane przez obsługę. Pilnujemy też odpowiednich limitów co do liczby gości jednocześnie przebywających w restauracji, barze i na tarasach - dodaje Magdalena Mucha. - Tęsknimy za naszymi gośćmi, dlatego włączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji hotelarzy #WypocznijBezpiecznie.
  • Restauracja Biały Królik jest już czynna.
  • Restauracja Biały Królik jest już czynna.
W hotelu Quadrille w Gdyni-Orłowie, w którym działa restauracja Biały Królik, do niedawna serwowano gościom jedynie śniadania do pokoju. Teraz dostęp ma do niej każdy, nie tylko gość hotelowy.

- Goście wybierali konkretne dania z bogatej listy propozycji. Do odwołania nie proponujemy śniadań bufetowych. W ciągu dnia i wieczorem istnieje możliwość zamówienia skróconego menu restauracyjnego i pubowego także w ramach room service. Od 18 maja goście będą dodatkowo mogli zjeść posiłek także przy stoliku restauracyjnym - mówi Marta Dworak, PR & marketing manager hotel Quadrille Relais & Châteaux.


Biały Królik został przystosowany do obowiązujących wymogów, m.in. ograniczono liczbę stolików oraz wprowadzono co najmniej dwumetrową odległość między nimi.

- Serwis w restauracji także się zmieni: wprowadzamy maseczki, przyłbice i rękawiczki u naszej obsługi. Stoły nakrywane będą dopiero w momencie, gdy gość przy nich usiądzie - wcześniej czekają puste. Tace będą wyparzane po każdym użyciu. Ograniczymy także do minimum czas spędzany przez kelnera przy stoliku. Wprowadzamy dezynfekcję klamek, monitora komputera itp. co godzinę. Na sali restauracyjnej będzie także do dyspozycji gości bezdotykowy dozownik płynu do dezynfekcji. Sam wydruk menu będzie jednorazowy - dodaje Marta Dworak.
18 maja ruszył także zadbany ogródek w przyhotelowym parku, który jest ciekawą alternatywą do spędzania czasu w restauracji. Tam również będą obowiązywały zalecenia dot. bezpieczeństwa.

  • Restauracja Winestone w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto zaprasza gości na pyszne dania oraz wina.
  • Restauracja Winestone w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto zaprasza gości na pyszne dania oraz wina.
Na nowy etap w gastronomii przygotowywał się od jakiegoś czasu Mercure Gdańsk Stare Miasto i działająca w nim restauracja Winestone.

- Doświadczenie już mamy, ponieważ wszelkie wzmożone procedury reżimu sanitarnego wdrożyliśmy w naszym hotelu już w pierwszym etapie pandemii. Teraz dostosowujemy się do pozostałych obostrzeń - mówi Monika Gajewska. - Zespół Mercure Gdańsk Stare Miasto zapewnia swym gościom pełną atencję połączoną z gwarancją bezpieczeństwa na najwyższym poziomie. Zależy nam, aby cały pobyt gościa odbywał się w przyjaznej i spokojnej atmosferze. Skupiamy się na gościnności bez "cienia" stresu.
- Restauracja hotelowa przeszła znaczną metamorfozę - teraz działa w dużej sali śniadaniowej i przy zachowaniu wszelkich wymogów bezpieczeństwa pomieści nawet 70 osób. W menu znajdziemy dobrze znane i lubiane klasyki oraz przemyślaną kartę win - dodaje Adam Uradziński, manager restauracji oraz sommelier.
Kolejnym atutem hotelu jest m.in. duży taras z widokiem na okolicę. Tutaj także już wkrótce będą serwowane dania z restauracji Winestone - obecnie trwają ostatnie prace porządkowe. W planach poszerzona karta menu, spory wybór letnich koktajli, grill na świeżym powietrzu oraz muzyka na żywo.

- Powoli przymierzamy się też do kameralnych degustacji z winem. Jesteśmy świetnie zaopatrzeni, mamy bardzo ciekawe etykiety, a do tego czynny jest sklep z winami. Klienci znajdą tu fajną selekcję win i, co ważne, w bardzo przystępnych cenach - mówi Adam Uradziński.
Hotel Sopot przyjmuje gości, także jego restauracja. Dania można zjeść na miejscu lub zamówić do pokoju. Hotel Sopot przyjmuje gości, także jego restauracja. Dania można zjeść na miejscu lub zamówić do pokoju.
Także restauracja No. 88hotelu Sopot jest już otwarta dla wszystkich gości, zarówno hotelowych, jak i z zewnątrz.

- W związku z obecnymi restrykcjami wprowadziliśmy zmiany w funkcjonowaniu restauracji, aby zapewnić bezpieczeństwo naszych gości, jak i personelu - mówi Jakub Bałazy, marketing manager. - M.in. zmniejszyliśmy liczbę miejsc oraz wprowadziliśmy odstępy między stolikami. Wszystkie przestrzenie samoobsługowe zostały wyłączone z użycia, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów przez gości. Przed wejściem do restauracji dostępny jest płyn do dezynfekcji, a wszyscy nasi pracownicy pracują w maseczkach i rękawiczkach.
Po wyjściu gości miejsca są od razu dezynfekowane przez pracownika restauracji, a na stolikach personel kładzie tabliczki z napisem "Zdezynfekowane".

Miejsca

Opinie (46) ponad 10 zablokowanych

  • Bar na pętli

    A czy bar przy pętli w Oliwie już otwarty?

    • 4 0

  • Proszę o rzetelną odpowiedź (6)

    Dlaczego w Irlandi doba hotelowa kosztuje 80 euro, posiłek na mieście w restauracji 5 euro, w kafejce kawa 2 euro, przeciętne zarobki 2 tyś euro, a dla przykładu u nas: doba hotelowa 80 euro, posiłek na mieście w restauracji 6 euro, kawa w kafejce 3 euro, przeciętne zarobki 600 euro. Dlaczego mając zbliżone ceny, zarabiamy mniej, czy produkty w pl są droższe niż w Irlandi, czy czynsze i opłaty za energię są wyższe niż w Irlandi, dlaczego Irlandczyk sprzedając kawa za 2 euro jest w stanie zatrudnić pracownika za 1,5 tys euro

    • 11 2

    • Pytanie dziecka z przedszkola. (4)

      Spróbuj otworzyć taki biznes i potem opowiesz wszystkim podobnie rozgarniętym.

      • 2 4

      • (2)

        Dobra niech będzie obiad za 8 euro
        Ale kawa jest za 2 euro i osoba pracującą w takiej kafejce jest w stanie otrzymać wynagrodzenie 1.5 tys euro

        • 2 1

        • (1)

          Espresso w małej kawiarence na Sycylii 0.80 euro czyli ok. 3.63 złotych. Ile obecnie kosztuje epsresso ma półwyspie?

          • 4 1

          • Dokladnie

            Nawet po 0.30
            Za 060 to i native mają z ciastkiem

            • 0 0

      • Czy możesz ustosunkować swoją wypowiedź?

        • 0 0

    • Posiłek w irlandzkiej restauracji za 5 Euro?

      Szklanka wody i chustka do wytarcia ust?

      • 2 0

  • Skąd wezmą gości skoro granice zamknięte?

    • 6 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja