- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 4 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 6 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Restauracja Treinta y Tres w Olivia Star już otwarta
Otwarcie restauracji Treinta y tres:
Treinta y Tres to restauracja zlokalizowana na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców w Gdańsku Oliwie - Olivia Star. Znajduje się na tym samym poziomie co Arco by Paco Perez. Co zatem zjemy i czego napijemy się w Treinta y Tres?
Kiedy pisaliśmy o otwarciu Arco by Paco Perez, jeszcze do końca nie było wiadomo, jaki kierunek nabierze sąsiadująca z nim Treinta y Tres. Dzisiaj wszystko jest już jasne, a pierwsi klienci testują restaurację od niecałego miesiąca.
Treinta y Tres (czyli z hiszpańskiego "trzydzieści trzy") to kulinarna podróż przez Hiszpanię. Zjemy tu m.in.: kolorowe tapasy, wypiekane na miejscu brioszki, pizzę, kalmary, ośmiornice, tortille, ramen, rybę prosto z hiszpańskiego targu, żabnicę czy paellę. Jest również karta słodkości, w której znajdziemy m.in.: karmelizowany krem waniliowy z czerwonymi owocami, tartę z serem Stilton, orzechami włoskimi i cherry, aromatyczne brownie czy espumę kokosową z granitą, lodami i bazylią. Ceny są zróżnicowane: za danie główne zapłacimy od 47 do 92 zł. Za desery od 22 do 29 zł.
- W Treinta y Tres panuje rodzinna, domowa atmosfera. Używamy produktów najwyższej jakości, sprowadzanych z Hiszpanii. Transporty świeżych ryb jadą do nas kilkukrotnie w ciągu tygodnia. Specjalnością naszego szefa kuchni są tapasy i zachęcamy, aby zamawiać różne tapasy z karty - podkreślał Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Top Star.
Sercem restauracji jest bar, w którym barmani z managerem Karolem Onyszko na czele tworzą prawdziwe cuda. Karta drinków robi wrażenie - koktajle są inspirowane najwyższymi budynkami na świecie. Skosztujemy m.in.: Szanghai (43 zł), inspirowany Shanghai Tower - z rumem, czekoladą, słonym karmelem, limonką i białkiem jajka, Nowy Jork (33 zł), inspirowany jednym z wieżowców powstałych na miejscu WTC - z bourbonem, bekonem, syropem klonowym i grzybami leśnymi, czy Gdańsk (33 zł), nawiązujący do budynku Olivia Star - z polską wódką, ananasem, piernikiem, limonką, pomarańczą i rozmarynem.
Do każdego koktajlu dedykowane jest inne szkło i każdy zaskakuje sposobem podania. Dla przykładu - drink o nazwie Dubai podawany jest w szkle oprószonym 24-karatowym złotem. Z kolei Kuala Lumpur serwowany jest w wersji przypominającej zamkniętą różę z bajki "Piękna i Bestia". Karta koktajli będzie zmieniać się sezonowo. Na wiosnę drinki będą inspirowane budynkami w kompleksie Olivia Business Center.
Na uwagę zasługuje również Bodega, czyli pokaźna "winnica" obu restauracji. Znajdziemy w niej 800 etykiet i ponad 3 tys. butelek, w tym jedną wyjątkową, z 1940 roku. Porto Graham'sa zostało zamknięte w 28 butelkach. W zasobach restauracji dostępna jest butelka z numerem 1.
Już niedługo w Treinta y Tres odbędzie się pierwsza w historii tego miejsca kolacja sylwestrowa z widokiem na Gdańsk.
Kolacje sylwestrowe w Trójmieście
Miejsca
-
Treinta y tres Gdańsk, al. Grunwaldzka 472C
Wydarzenia
Opinie (78) ponad 20 zablokowanych
-
2019-12-13 20:29
12 tysięcy rezydentów hahaha to teraz tak sie mówi na Korposzczury ?
+10 do lansu- 25 0
-
2019-12-14 05:04
Cola 0,2l za 13zl
To juz nie mozna z puszki polac 0,33.
- 9 0
-
2019-12-14 08:03
Po ile lorneta z meduzą?
- 16 0
-
2019-12-14 08:33
Jedzenie może smaczne ale zbyt bufońska atmosfera pseudoudawanego luksusu
- 12 1
-
2019-12-14 08:37
Tylko niech wyjaśnia jak z wstępem do budynku.
- 7 0
-
2019-12-14 09:19
Gdańskie kompleksy
Nazwa, koniecznie zagraniczna, kuchnia koniecznie zagraniczna, kompleksy buraczanych nuworyszów
- 10 4
-
2019-12-14 11:31
Co to jest ?
Rodzinna atmosfera ble ble ble ........
- 6 0
-
2019-12-14 14:39
Treinta y Tres
Łoł,super,mega,OK,ekstra itd. Dawno temu Pan Mikołaj R. napisał : Polacy nie gęsi i swój język mają.
- 8 3
-
2019-12-14 23:51
Bylem (2)
Rewelacja. Kozie serum w koniaku z bawolu z dodatkiem kiszonej kapusty i zsiadlego mleka oddalilo mnie w podroz... podroz do smakow dziecinstwa. Plakalem w rogu, kciukiem wynierajac kapuste z kieliszka.
Niestety podczas pozniejszych rozmow odbijalo sie mi. Ludzie sie dziwili sie, dziwili co to tak pachnie.- 12 3
-
2019-12-15 11:53
A ja myślałem, że oddaliło cię od rozmówców przy stole, do rozmówców z szerokoustym w WC.
- 4 0
-
2019-12-15 18:09
wpsółczuję
bardzo Ci współczuję, bo widać, że wiedzę masz marną. Ale ponoć na naukę nigdy nie jest za późno. I wiesz nie zawsze wypada się chwalić tym, że jest się nieukiem
- 0 4
-
2019-12-16 15:06
A golonkę macie? Jak nie to lipa
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.