• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Natalia Lebiedź
24 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu. Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.

Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.



Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise. Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.

W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.

Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.

Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow. Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.

Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama WoźniakaPawła Wątor.

- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.

Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.

W finale konkursu Wine&Food Noble Night rywalizowało 12 restauracji:

Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy


  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (36) 7 zablokowanych

  • Wysztko fajnie, ale

    Zanim skończą stroić ten kawałek polędwicy tymi wszystkimi pierdołami, to mięso będzie już letnie ;-)

    • 2 4

  • Pomyłka (1)

    Wydaje mi się, że pod adresem, który podajecie pod artykułem, a mianowicie Mercato ul. Prusa 3 Chwaszczyno, mieści się hurtownia farb, a nie restauracja...

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Treść została poprawiona.

    • 1 0

    • gdańsk baranie

      • 0 0

  • I tak ..

    ..w opinii The Guardian w Gdansku najlepszą knajpą jest bar przy Szerokiej.....

    • 1 2

  • Szef kuchni

    A ja uważam , ze przede wszystkim to zasługa Pana Pawla , który jest szefem kuchni i bardzo dużo wnosi do niej pomysłów i nowości . Oby tak dalej Panie Pawle .

    • 5 0

  • Polecam restauracje Mercado w Gdansku Wrzeszczu

    hiszpanska ))))

    • 2 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja