- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night
Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.
W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.
Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.
Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama Woźniaka i Pawła Wątor.
- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.
Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.
Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy
Miejsca
Zobacz także
Opinie (36) 7 zablokowanych
-
2012-09-26 17:17
Wysztko fajnie, ale
Zanim skończą stroić ten kawałek polędwicy tymi wszystkimi pierdołami, to mięso będzie już letnie ;-)
- 2 4
-
2012-09-25 09:55
Brawo! (2)
Restauracja super!. Hotel rewelacja! Lokalizacja Najlepsza! Taxi w Hotelu.... baz komentarza.....
- 7 11
-
2012-09-25 13:05
(1)
Co to jest Taxi w Hotelu?
- 6 2
-
2012-09-26 12:47
kiedys sie dowiesz.
- 1 1
-
2012-09-24 18:27
Gdansk ponad Warszwka to sie tylko liczy !!!! (1)
Najwazniesze ze wygrala restauracja z Gdanska ponad nadetymi bufonami z Warszawki - tak trzymac ! Co do do VAT'U to wogole nie ma to znaczenia dla klientow hoteli bo marze sa na poziomie 500% na jedzeniu a na kawie nawet 900 % ale uwierzcie mi ze klientom Hiltona to nie przeszkadza !
- 30 3
-
2012-09-25 10:37
w ogóle
- 1 1
-
2012-09-25 08:04
Nie jadam w restauracjach.I to nie ze względu na brak gotówki ale z dbałości o własne zdrowie. (1)
Jasne że są restauracje gdzie wszystko jest na "tip-top" ale to wyjątki i to bardzo drogie wyjątki.
W gastronomi obowiązuje zasada że nic się nie marnuje tak więc jedzenie tam to wielka loteria.- 13 5
-
2012-09-25 08:59
Z tymi drogimi wyjątkami to też różnie. Po obiedzie u Fukiera w Wawie dostałem po prostu s*****ki. Jedzenie fatalne.
- 7 0
-
2012-09-24 22:17
Brawo
Brawo Adaś i spółka tak trzymać !
- 13 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.