• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato wyróżniona znakiem Slow Food

Alicja Olkowska
8 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania hołdujące trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół. Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania hołdujące trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół.

Restauracja Mercato może się poszczycić kolejnym wyróżnieniem. W 2014 roku została uznana za najlepszą w Gdańsku według ocen przewodnika Gault&Millau. Teraz doceniło ją Stowarzyszenie Slow Food, które przyznało jej rekomendację oraz oznaczenie w postaci znaku Ślimaka. Nagroda to dowód uznania za promocję i wprowadzenie do menu ekologicznych i nieprzetworzonych produktów regionalnych.



Kuchnia Slow Food to:

Organizacja założona we Włoszech w 1986 roku przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego, od lat ocenia restauracje, które nie tylko serwują doskonałe w smaku dania, ale przede wszystkim zaopatrują się u lokalnych i sprawdzonych dostawców oraz wykorzystują w kuchni tradycyjne i odwołujące się do regionu przepisy. Takie menu "przechowuje" dawne potrawy, które w wielu krajach zostały wyparte przez mocno przetworzone jedzenie fast food. Symbolem ruchu Slow Food nie bez powodu został ślimak, który uosabia ideę organizacji: jedzmy powoli, zdrowo i tam, gdzie jest nasz dom, czyli regionalnie. Teraz tym znakiem pochwalić się może restauracja Mercato, która jako jedyna w Gdańsku została doceniona przez Stowarzyszenie Slow Food.

Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania, które bazują na produktach związanych z tradycją regionu pomorskiego. Są uprawiane, poławiane lub hodowane wyłącznie na terenach w odległości nie dalszej niż sto kilometrów od Gdańska. Tym samym hołdują trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół. I tak ryby słodkowodne dostarcza do restauracji pan Sławomir Męczykowski z okolic jeziora Mausz, mięso kupowane jest u producentów regionalnych m.in. z Rusocina, a dzikie zioła i nowalijki pochodzą z gospodarstwa Ogrodnictwo Lawenda z Pruszcza Gdańskiego.

- Oznaczenie restauracji znakiem Ślimaka i tym samym jej promocja przez Slow Food Polska to dla Mercato ogromne wyróżnienie i powód do dumy, biorąc pod uwagę fakt, iż jesteśmy jedyną restauracją w Gdańsku, która może się poszczycić tą rekomendacją. Bazą dla kuchni Mercato są produkty związane z tradycją regionu, uprawiane bądź hodowane wyłącznie lokalnie, co idealnie wpisuje się w ideę Slow Food - powiedział Adam Woźniak.

Wiosna przyniosła do Mercato nie tylko wyróżnienie, ale też nową kartę, w której znajdziemy m.in. wędzonego według przepisu z 1929 roku kurczaka, poddane minimalnej obróbce termicznej nowalijki i zupę o oryginalnej nazwie Parzy Broda. Nowe menu obowiązuje od 8 maja.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (42) 3 zablokowane

  • smacznego :)) (1)

    A ja mam dwie PRAWE rece i sam se zrobie w domu obiad 2 daniowy za 12zł
    nawtykam sie jak smok :)

    • 15 5

    • kowal

      Jedzenie robi kucharz, samochód naprawia mechanik, kafelki kladzie kafelkarz, leczy lekarz, czemu robic robote za profesjonalistów?

      • 2 3

  • Slimak slimak (1)

    Gratulacje ale w Trojmiescie sa juz tez inne restauracje odznaczone ślimakiem.. m.in. . White House Sopot i Inspiracja z Przyjaźni.

    • 6 5

    • A czy oprócz znaku ślimaka przy wejściu mają też znak Wi-Fi? To dla mnie bardzo ważne.

      • 3 0

  • Pomyślmy dlaczego pusto

    Na początku bylo pełno gości dobre jedzenie , dobre wina , dobra ekipa ....

    • 9 9

  • W makro robią zakupy - bajka dla naiwnych

    Ale trzeba mieć powód żeby pseudobiznesmeni mieli gdzie jadać

    • 24 8

  • Z chęcią bym odwiedził to miejsce, ale kiedyś zostawiłem tygodniówkę w pierogarni i od tamtej pory jestem ostrożny

    • 16 2

  • Życzę dużo pracy i satysfakcji.

    • 13 7

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane