• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premierowa kolacja w restauracji True

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
3 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True. W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True.

Steki, owoce morza i wino w jednym miejscu - to zestawienie przyciągnęło gości na kolację degustacyjną, która odbyła się w sobotni wieczór w restauracji True. W tym dniu oficjalnie otwarto restaurację, która mieści się na Wyspie Spichrzów. Zebrani goście mogli premierowo spróbować kilkunastu pozycji z menu.



Na Wyspie Spichrzów powstaje wiele nowych obiektów, które stopniowo zostają otwarte. Położenie restauracji zobacz na mapie Gdańska sprawia, że z dużych okien pomieszczenia mamy widok na Motławę. Na dużej, przemyślanie zaprojektowanej przestrzeni znajdują się elementy nawiązujące do nadmorskiego klimatu, a w przeszklonych gablotach widoczne są reprezentacyjne produkty - kawałki wołowiny i okazałe owoce morza. Szefem kuchni w restauracji jest Rafał Kopicki.

Nowy wygląd budynków na Wyspie Spichrzów

W sobotni wieczór oficjalnie otwarto tę restaurację dla gości. Zaprezentowano również najciekawsze pozycje z autorskiego menu. Właściciele postawili na jakość i oryginalność produktów. Menu nie jest kwestią przypadku. W przemyślanym koncepcie połączono owoce morza, wołowinę i wino w jednym miejscu.

- Nasza restauracja jest miejscem przede wszystkim dla osób, które doceniają jakość produktów. Postanowiliśmy połączyć steki i owoce morza na jednym talerzu. Sprowadzamy steki z Argentyny, USA, Irlandii, gdyż nie bazujemy tylko na polskiej wołowinie. Owoce morza sprowadzamy z Portugalii i Hiszpanii, myślimy też o Norwegii i szukamy dostępu do owoców morza, którymi możemy zaskoczyć gości. Mogę już zdradzić, że planujemy Grand Opening w kwietniu, kiedy będzie gotowy także nasz ogródek - opowiadała Katarzyna Soltau, właścicielka restauracji.


  • Wołowina i owoce morza stanowią kulinarny trzon restauracji.
  • Zespół z szefem kuchni, Rafałem Kopickim na czele.
  • W restauracji True znajdziemy również autorskie koktajle.
  • Jednymi z głównych produktów serwowanych w restauracji są owoce morza.
  • W degustacji wzięło udział ponad 60 gości.
Złożone z siedmiu dań menu degustacyjne zaskoczyło nie tylko różnorodnością smaków, ale również ilością serwowanych dań. Gości powitano koktajlem, do wyboru były: Seducing True na bazie prosecco i aperolu oraz Provocative True z ginem i Wermuthem w roli głównej.

Na dobry początek pojawiły się wykwintne przystawki: ostryga gillardeau, ceviche z dorsza skrei i tatar z łososia. Do tego podano cztery rodzaje pieczywa przygotowywanego na miejscu z dwoma rodzajami masła: z palonego masła i masła z oliwą.

Następnie zaserwowano polędwicę z wołowiny w trzech wariantach: tradycyjne carpaccio z majonezem ostrygowym, tatar z wołowiny ze stynkami (małe rybki) oraz marynowaną sezonowaną wołowinę.

Kolejno podano owoce morza, które obok wołowiny, stanowią główny punkt w karcie restauracji. Reprezentowały je: chrupiące kalmary z sosem aioli, pikantne krewetki tygrysie w białym winie i ośmiornice w stylu buzzara.

Marsylska zupa bouillabaisse, to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. To zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. W  tym wydaniu, w intensywnym bulionie, znalazły się mule, krewetki, ośmiorniczki i dorsz skrei.

Dla oczyszczenia kubków smakowych podano sorbet malinowy z amarantusem i kruszonką.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: degustacje


W daniu głównym powróciła wołowina w nieco innym wydaniu. Zaserwowano steki z trzech rodzajów polędwicy wołowej: pierwszy z odmiany wołowiny Black Angus w klasycznej oraz sezonowanej wersji polędwicy, a także polędwica z polskiej jałówki. Dodatek stanowiły grillowane warzywa.

Podsumowaniem okazałej kolacji był deser, a właściwie trzy małe desery. Ciastko migdałowe ze śliwkami podano w towarzystwie lodów cynamonowych z palonym masłem. Mus kokosowy skomponowano z nadzieniem z mango i marakui. Pojawił się także mus z gorzkiej czekolady połączony z biszkoptem waniliowym i kremem z espresso.

- Naszymi głównymi produktami są: wołowina, sezonowana wołowina i owoce morza - te niebanalne. Jedno z naszych popisowych dań, to tomahawk z homarem, który waży ponad dwa kilogramy. Oprócz tego można zamówić steka sezonowanego z największą krewetką jaka tylko istnieje. Zależy nam również, żeby ostrygi pojawiały się w kilku rodzajach. Dzisiejsza kolacja jest tak naprawdę przystawką tego wszystkiego, co można u nas spróbować, to małe porcje kilku wyselekcjonowanych dań głównych i deserów - mówił Rafał Kopicki, szef kuchni.
Koszt udziału w kolacji wynosił 220 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (90) ponad 20 zablokowanych

  • Skórki , ale nie pójdę . Jestem szczupłą kobietką i trzymam linię , ale na waszej kuchni to strasznie wychudnę

    • 13 0

  • Spróbuję. Powiedzcie mi tylko czy goście na zdjęciach to ludzie, których powinno się rozpoznawać? Nie piszę tego z przekąsem, pytam serio.

    • 15 3

  • (2)

    Hehe
    I ten marketing w komentarzach...
    Może to działało w ubieglej dekadzie

    • 40 0

    • Dokładnie

      Żenujące

      • 18 0

    • Maja ludzi za i**otow...

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Szef Kuchnii (1)

    Poznalem czlowieka osobiscie jak szefowal w Przyjaźni. Bardzo podobalo mi sie ze wychodzil pogadac do ludu! Razem z rodziną próbowaliśmy cale menu. Gość wybitny jak dla mnie ! Ciesze sie ze odnalazlem go w GD!

    • 6 16

    • Poteierdzam
      Mi dał 5zl na dwa piwa z biedronki.
      Czlowiek wielkiego formatu

      • 17 1

  • Opinia wyróżniona

    Genialna kuchnia (1)

    Wyjatokowo wysublimowane dania ktore dogodza podniebieniu kazdego wytrwawnego smakosza
    Naprawde warto!

    • 2 21

    • Tego uczą na zaocznym marketingu?

      • 8 0

  • (3)

    Ładne panie na fotach.

    • 6 6

    • (1)

      Zwłaszcza Gośce

      • 1 0

      • Może guśce...
        Hehe

        • 0 0

    • I taki pozostaniesz.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Bardzo wyjątkowe miejsce (6)

    Mieliśmy z mężem zaszczyt uczestniczenia w wyjątkowej kolacji degustacyjnej .Nic nie było przypadkowe piękne ciepłe wnętrze bez zadencia , przyjazna swobodna atmosfera , wyjątkowa profesjonalna obsługa , a przede wszystkim wyjątkowe smaki na takerzu .Wysekekcjonowane produkty z najwyższej półki idealnie wysmakowane i podane . Jestem niezmiernie dumna ze mamy tak wyjątkowe miejsce na mapie Trójmiasta. Idealny pomysł na wyjątkowy wieczor z pięknym widokiem w tle gratulacje !!!

    • 3 34

    • Ok
      Super
      Cieszę się z tej obiektywnej opinii, ale popracuj nad interpunkcją bo to też jakaś wizytówka.

      • 13 1

    • Już tu podobny komentarz jest tylko "zadencia" bez błędu napisane

      Boże, że ludziom chce się tak oszukiwać

      • 12 0

    • sołszjal medja nińdża ;)

      • 6 0

    • Zaszczyt za 2 stówy od osoby...

      • 5 0

    • kolejny marketing za darmowa kolacje

      • 4 0

    • Kaskaderski marketing

      Czytając tą pisana na zamówienie opinię w firmie z kolegami nie mogłem przestać się śmiać. Miałem wrażenie że mój kolega zmyśla treść tak żałosne i absurdalne są te wypociny.
      komedia :D

      • 1 0

  • (1)

    Naoogladali się chefs table na netflixie i odlecieli. Oby były krewetki z Bałtyku! To będzie coś

    • 9 1

    • Z Twojego akwarium....

      • 1 2

  • Mialo wyjsc fajnie a niestety czytajac komentarze ma sie wrażenie że pisała je jedna osoba, na zamowienie. Słabo. (2)

    • 36 2

    • Do tego dość tępa.

      • 14 0

    • zenada

      • 2 0

  • Gdańsk is polisz? Nazwa restauracji???

    Trzeba się jednak dowartościować....Tru???

    • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja