• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premiera jesiennego menu w Hotelu Haffner

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana Podczas środowej kolacji komentowanej w restauracji Hotelu Haffner zaserwowano premierowe jesienne menu.
Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana

W środowy wieczór w restauracji Hotelu Haffner w Sopocie odbyła się sześciodaniowa kolacja komentowana, zatytułowana "M może więcej", będąca jednocześnie premierą nowej karty menu. Odpowiedzialni za jej przygotowanie byli szef kuchni Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski. Kolacji towarzyszył występ muzyczny Eweliny Pobłockiej.



Jesienne menu zaprezentowano na środowej premierze nowej karty restauracyjnej Hotelu Haffner. Za przygotowanie kolacji odpowiadał szef kuchni, Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski.

Pierwszy z nich jest związany z Hotelem Haffner od czternastu lat jako zastępca szefa kuchni. Uczestniczył wielokrotnie w konkursach kulinarnych, w wielu szkoleniach związanych z działalnością hotelarsko-gastronomiczną, odbył liczne staże w najlepszych restauracjach w Polsce. Natomiast drugi, Michał Wiśniewski, otrzymał tytuł Mistrza Polski Cukierników 2018 i na co dzień pracuje dla wspomnianego hotelu.

Przeczytaj także: Trwa w Trójmieście święto młodego wina

Sześciodaniowe menu degustacyjne przygotowano dla zaproszonych 25 gości. Kolację urozmaicił koncert muzyki na żywo w wykonaniu Eweliny Pobłockiej, która soulowymi utworami wprowadziła miły nastrój. Dodatkowo dania serwowane były w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanych win, za których dobór odpowiedzialny był sommelier i kierownik restauracji w Hotelu Haffner, Przemysław Małek.

Środową kolację komentowaną rozpoczęła Paulina Marwińska, specjalistka do spraw marketingu i PR-u w Hotelu Haffner, która poprowadziła kolację. Przedstawiono kolejno szefów kuchni, którzy w kilku zdaniach opowiedzieli o swoich daniach. Gości powitał również sommelier, który w czasie trwania kolacji opowiadał o prezentowanych winach.

  • Kolację przygotowali: szef kuchni Michał Zawierzeniec, szef cukierni Michał Wiśniewski, sommelier Przemysław Małek oraz Paulina Marwińska, która poprowadziła spotkanie.
  • Dania były dopracowane zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Na zdjęciu zupa rybna z mlekiem kokosowym i imbirem w trakcie serwowania.
  • Za dobór win do dań odpowiadał sommelier, Przemysław Małek.
  • Michał Zawierzeniec, szef kuchni i Daniel Burandt, zastępca szefa kuchni
Na początek zaserwowano amuse-bouche - podwędzaną pierś z gęsi podano na chipsie gryczanym z żurawinową galaretką i musem jabłkowym. Danie nawiązywało do święta gęsiny odbywającego się w listopadzie. W restauracji znajduje się specjalnie skomponowane z tej okazji menu, dostępne do 9 grudnia.

Przeczytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Przystawkę stanowił tatar z troci owinięty piklowanym ogórkiem z majonezem chilli, podany z ciepłym pieczywem i masłem czosnkowym, to pozycja w menu, która sprawdziłaby się również w wiosennej karcie. Wyważone włoskie wino, białe, przezroczyste Alturis Sauvignon Blanc 2017 podkreśliło smak delikatnego dania.

Zupa rybna na bazie bulionu z kilku gatunków ryb zaserwowana została z mlekiem kokosowym i imbirem oraz warzywami pokrojonymi w paski. Zaproponowano do niej klasyczny riesling: Karl Erbes Feinherb Riesling z 2017 roku.

Soczystą polędwicę z dorsza ułożono na czarnej soczewicy z kwaśną śmietaną i dodatkami: marynowaną dynią i porem. Do tego podano austriackie białe wino, Weingut Muller Gottschelle Reserve Gruner Veltliner 2016, powstające z dojrzałych krzewów, o wyraźnych nutach jabłka i skórki cytryny.

Jako danie główne goście otrzymali konfitowane udko z perliczki otoczone truflowym puree, karmelizowaną marchewką i jarmużem. Delikatne mięso z perliczki podkreślone zostało w taki sposób, że całość tworzyła klasyczne, ale bardzo dobrze skomponowane danie kuchni polskiej. Smak podkreśliło eleganckie wino z Piemontu o wyczuwalnych dojrzałych taninach: La Sorelle De Nicola Superiore Barbera z 2007 roku.

Kupaż czterech szczepów zamknięto w australijskim winie Tschida Auslase 2015, typowo deserowym trunku, który podano do ostatniej pozycji w menu. Była to autorska interpretacja Michała Wiśniewskiego na temat klasycznej szarlotki, która w tym wydaniu uległa dekonstrukcji: wszystkie jej składniki, czyli jabłko z marakują, kruszonka, migdały i lody orzechowe zostały nałożone oddzielnie. Całość nawiązywała do tradycyjnego smaku deseru w polskiej kuchni.

Kolacja była bardzo dobrze zorganizowana. Dania wydawane były sprawnie, każde z nich opisane zostało przez prowadzącą, podobnie jak serwowane przez sommeliera wina. Ponadto szefowie kuchni starali się na bieżąco rozmawiać z gośćmi o ich wrażeniach z degustacji.

Karta z jesiennym menu dostępna będzie w restauracji Hotelu Haffner od 20 listopada.

Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • to są dzieła sztuki do zjedzienia

    • 8 4

  • :)

    Za to danie 1zł bym nie dał fajny obiad :)

    • 8 6

  • Rozumiem, że wielkość dań jest taka ze względu na menu degustacyjne? W normalnym menu porcję pozwolą zaspokoić głód bez potrzeby zamawiania 5 dań?

    • 10 3

  • (1)

    Zgłodniałam.

    • 8 2

    • Też wyszedłbym głodny po tak skromnej kolacji.

      • 9 1

  • jeść czy oglądać ?

    Kucharze mówia , że je się oczami
    ale takiego w domu to bym nie chciał mieć .
    Moze jednak tak ...złapałbym linię i zrzucił wagę .

    • 9 2

  • Fasynujące połączenie dorsza z kaszanką i do tego ta koniczyna i dynia w occie.

    Palce lizać.
    Na przekąskę plaster wędliny na czipsie.

    • 16 2

  • Wygląda pysznie

    uwielbiam to, że menu zmieniają się sezonowo i można wypróbować nowych rzeczy. Zapowiada się bardzo smacznie

    • 4 6

  • Dodatkowy opis do zdjęć - dla laików lub dla uczących się polskiego

    HASŁO:
    1. WINO - a) butelka,kieliszek, palce; b) butelka, dłoń; c) karafka, kieliszki lub d) butelka i kieliszki
    2. opis dania - a) talerz, zielenina, sos; b) talerze, palce i ściana; c) talerze, stół, masło i inne ...
    3. goście - drzwi, sztućce, stół, obrus
    4. kelner -definitywnie występuje wraz z butelką, ścianą i obrazem

    • 7 4

  • Ewelina Pobłocka do dorsza z kaszanką ...

    a to się rodzice ucieszą !

    • 2 2

  • Haffner stara się gonić konkurencję, ale dostał zadyszki (3)

    ... oj został daleko w tyle ... m zamiast z „może więcej” kojarzy się z: marny, miernym i mizernym!

    • 5 7

    • łatwiej krytykować niż konfrontować pseudo opiniotwórca

      • 4 5

    • (1)

      W końcu kolacja komentowana, więc wystawiłem komentarz. Domyślam się, że krytyka boli

      • 4 3

      • Nie dla Ciebie komentowanie

        • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja