• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Prawdziwa uczta kinomana

Anna Żukowska
29 października 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Miłośnicy filmów i dobrego jedzenia mieli w weekend swoje święto w Gdyni.



Zakończył się 4. Food Film Fest, który połączył miłośników kina i jedzenia. Po raz pierwszy odbył się w Gdyni, a my mieliśmy szczęście przyglądać mu się od... kuchni.



Polędwica wołowa pieczona w cieście francuskim podana z sosem truflowym jako danie główne, wcześniej zakąska w postaci grzanki z chałki z konfiturą z rodzynek i czosnku oraz z musem z kaczych wątróbek. Tuż przed deserem, zgodnie z francuskim zwyczajem, sery, tym razem, żeby wprowadzić smaki regionalne - kozie sery z Kaszub z salsą buraczkową. I zwieńczenie kolacji - imbirowy creme brulee. Wszystko podane z wyśmienitymi francuskimi winami.

Brzmi smakowicie? Wierzcie, tak właśnie było. A to nie jedyne z wydarzeń kulinarnych towarzyszących 4. edycji Food Film Fest. Filmowa kolacja została przygotowana przez Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni krakowskiej restauracji Ancora i prowadzącego program kulinarny "Adam w sieci: patenty i triki". Serwował specjały kuchni francuskiej, nawiązując do polskiej premiery filmu "Niebo w gębie".

Jest to film inspirowany historią skromnej kucharki z Dordonii, Hortense Laborie, która dostaje propozycję nie do odrzucenia - ma pokierować kuchnią wysokiego urzędnika państwowego. Kiedy dojeżdża do Paryża, okazuje się, że chodzi o prowadzenie prywatnej kuchni samego prezydenta Francji, François Mitteranda. Film to prawdziwa uczta dla oczu - główna bohaterka zostaje pokazana m.in. podczas przyrządzania tradycyjnych dań kuchni francuskiej a efekty jej pracy widzimy w dużych zbliżeniach. Ślinka cieknie na widok tych wszystkich dań, także świetnie się złożyło, że organizatorzy bezpośrednio po projekcji filmu przewidzieli kolację.

- Kuchnia pokazana w tym filmie to klasyczna, burżuazyjna kuchnia francuska lat 70-tych - mówi Adam Chrząstowski. - Wtedy na stole pojawiały się klasyczne dania, to było jeszcze przed nouvelle cuisine, czyli daniami w minimalistycznej formie. Koncentrowano się wtedy na wydobyciu smaku z bardzo podstawowych, delikatesowych produktów z wysokiej półki.

Przyrządzanie potraw z wyłącznie najlepszych, często lokalnych składników, stawianie na jakość serwowanych dań, to część założeń coraz modniejszego ruchu slow food. Chodzi o to, żeby zwolnić nieco tempo i pozwolić sobie na celebrowanie posiłku. - W Trójmieście jest sporo aktywistów ruchu slow food - mówi Wojciech Radtke, ze Slow Food Trójmiasto. - Tak się złożyło, że powierzono mi misję stworzenia convivium trójmiejskiego, który oficjalnie działa od niedawna. Zgłosiło się już kilkunastu pasjonatów kuchni i z tego na pewno wyniknie ciekawa współpraca. Dla mnie slow food to filozofia życia, lekkie wyciszenie lub krok do tyłu, który pozwala dostrzegać pewne sprawy i cieszyć zmysły.

4. Food Film Fest był prawdziwym świętem miłośników kina i kuchni. Oprócz projekcji filmów - zarówno dokumentalnych jak i fabularnych - odbyły się liczne imprezy towarzyszące. W sobotę, oprócz filmowej kolacji, miały miejsce warsztaty kulinarne dla dzieci, a ostatni dzień festiwalu rozpoczął się slowfoodowym śniadaniem.

Wydarzenia

Food Film Fest (16 opinii)

(16 opinii)
15 zł
festiwal filmowy, projekcje filmowe, warsztaty, spotkanie

Zobacz także

Opinie (5)

  • Taki dyskretny urok burżuazji ...

    • 6 0

  • Super festiwal !!

    Fajne filmy, pyszny poczestunek przed filmami, genialna atmosfera podczas festiwalu. Kolacja z Adamem i sniadanie slow food pierwsza klasa. Czekamy juz na festiwal w przyszlym roku.

    • 2 3

  • smacznego

    przez żołądek do serca

    • 0 4

  • Jak jest artykul o nowym BMW od razu znajdzie sie 50 znawcow tematu.

    O kinie nikt nic nie wie...

    • 5 0

  • O nieeeee!!!!!

    Jak ja mogłam to przegapić?! jestem wręcz zrozpaczona :( Gdzie były informacje??? Nawet nie śledziłam faestiwalu w W-wie, bo i tak wiedziałam, że nie będę mogła pojechać. Ale w Gdyni.... Mam nadzieję, że w przyszłym roku również będzie w Gdyni.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane