• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Prawdziwa uczta kinomana

Anna Żukowska
29 października 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Miłośnicy filmów i dobrego jedzenia mieli w weekend swoje święto w Gdyni.



Zakończył się 4. Food Film Fest, który połączył miłośników kina i jedzenia. Po raz pierwszy odbył się w Gdyni, a my mieliśmy szczęście przyglądać mu się od... kuchni.



Polędwica wołowa pieczona w cieście francuskim podana z sosem truflowym jako danie główne, wcześniej zakąska w postaci grzanki z chałki z konfiturą z rodzynek i czosnku oraz z musem z kaczych wątróbek. Tuż przed deserem, zgodnie z francuskim zwyczajem, sery, tym razem, żeby wprowadzić smaki regionalne - kozie sery z Kaszub z salsą buraczkową. I zwieńczenie kolacji - imbirowy creme brulee. Wszystko podane z wyśmienitymi francuskimi winami.

Brzmi smakowicie? Wierzcie, tak właśnie było. A to nie jedyne z wydarzeń kulinarnych towarzyszących 4. edycji Food Film Fest. Filmowa kolacja została przygotowana przez Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni krakowskiej restauracji Ancora i prowadzącego program kulinarny "Adam w sieci: patenty i triki". Serwował specjały kuchni francuskiej, nawiązując do polskiej premiery filmu "Niebo w gębie".

Jest to film inspirowany historią skromnej kucharki z Dordonii, Hortense Laborie, która dostaje propozycję nie do odrzucenia - ma pokierować kuchnią wysokiego urzędnika państwowego. Kiedy dojeżdża do Paryża, okazuje się, że chodzi o prowadzenie prywatnej kuchni samego prezydenta Francji, François Mitteranda. Film to prawdziwa uczta dla oczu - główna bohaterka zostaje pokazana m.in. podczas przyrządzania tradycyjnych dań kuchni francuskiej a efekty jej pracy widzimy w dużych zbliżeniach. Ślinka cieknie na widok tych wszystkich dań, także świetnie się złożyło, że organizatorzy bezpośrednio po projekcji filmu przewidzieli kolację.

- Kuchnia pokazana w tym filmie to klasyczna, burżuazyjna kuchnia francuska lat 70-tych - mówi Adam Chrząstowski. - Wtedy na stole pojawiały się klasyczne dania, to było jeszcze przed nouvelle cuisine, czyli daniami w minimalistycznej formie. Koncentrowano się wtedy na wydobyciu smaku z bardzo podstawowych, delikatesowych produktów z wysokiej półki.

Przyrządzanie potraw z wyłącznie najlepszych, często lokalnych składników, stawianie na jakość serwowanych dań, to część założeń coraz modniejszego ruchu slow food. Chodzi o to, żeby zwolnić nieco tempo i pozwolić sobie na celebrowanie posiłku. - W Trójmieście jest sporo aktywistów ruchu slow food - mówi Wojciech Radtke, ze Slow Food Trójmiasto. - Tak się złożyło, że powierzono mi misję stworzenia convivium trójmiejskiego, który oficjalnie działa od niedawna. Zgłosiło się już kilkunastu pasjonatów kuchni i z tego na pewno wyniknie ciekawa współpraca. Dla mnie slow food to filozofia życia, lekkie wyciszenie lub krok do tyłu, który pozwala dostrzegać pewne sprawy i cieszyć zmysły.

4. Food Film Fest był prawdziwym świętem miłośników kina i kuchni. Oprócz projekcji filmów - zarówno dokumentalnych jak i fabularnych - odbyły się liczne imprezy towarzyszące. W sobotę, oprócz filmowej kolacji, miały miejsce warsztaty kulinarne dla dzieci, a ostatni dzień festiwalu rozpoczął się slowfoodowym śniadaniem.

Wydarzenia

Food Film Fest (16 opinii)

(16 opinii)
15 zł
festiwal filmowy, projekcje filmowe, warsztaty, spotkanie

Zobacz także

Opinie (5)

  • Taki dyskretny urok burżuazji ...

    • 6 0

  • Super festiwal !!

    Fajne filmy, pyszny poczestunek przed filmami, genialna atmosfera podczas festiwalu. Kolacja z Adamem i sniadanie slow food pierwsza klasa. Czekamy juz na festiwal w przyszlym roku.

    • 2 3

  • smacznego

    przez żołądek do serca

    • 0 4

  • Jak jest artykul o nowym BMW od razu znajdzie sie 50 znawcow tematu.

    O kinie nikt nic nie wie...

    • 5 0

  • O nieeeee!!!!!

    Jak ja mogłam to przegapić?! jestem wręcz zrozpaczona :( Gdzie były informacje??? Nawet nie śledziłam faestiwalu w W-wie, bo i tak wiedziałam, że nie będę mogła pojechać. Ale w Gdyni.... Mam nadzieję, że w przyszłym roku również będzie w Gdyni.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja