• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Praliny jak małe dzieła sztuki

Justyna Potorska
14 lutego 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Belgijska czekolada najlepszej jakości, bogactwo nadzieni i smaków, różnorodne, często niezwykłe kształty: ręcznie robione praliny to małe, słodkie dzieła sztuki. Nz. pralinki z oferty Cukierni Sowa. Belgijska czekolada najlepszej jakości, bogactwo nadzieni i smaków, różnorodne, często niezwykłe kształty: ręcznie robione praliny to małe, słodkie dzieła sztuki. Nz. pralinki z oferty Cukierni Sowa.

Podobno najpierw trzeba poczuć ich aromat: powinny mieć delikatny, słodki zapach. Degustacja? Warto z nią poczekać: ręcznie robione pralinki wykonane z prawdziwej, belgijskiej czekolady to rozkosz dla wszystkich zmysłów. Walentynki to dobra okazja, żeby przyjrzeć się ofercie tych wyjątkowych słodkości, które można kupić w Trójmieście.



Jeśli chodzi o ich historię, wersji jest kilka. Jedna z legend przenosi nas do Francji, na dwór Ludwika XIV. To tam w XVII wieku miał powstać prototyp pralinek, który był połączeniem migdałów z płynnym cukrem. Szef kuchni postanowił uhonorować marszałka - hrabiego du Plessis Praslin - i nazwał słodki wynalazek jego nazwiskiem.

Rolls-Royce wśród czekolad

Ręcznie robione pralinki, trufle to Twoim zdaniem...

Jedno wiadomo na pewno - praliny, jakie znamy i kochamy, dzisiaj powstały w Belgii. To tam na początku XX wieku wykonano pierwsze czekoladki z nadzieniem śmietankowym, waniliowym, z orzechami i likierem cointreau.

Od momentu, kiedy pierwsza nadziewana czekoladka zachwyciła podniebienia smakoszy, minęło sporo czasu. Do dziś jednak najlepsze pralinki, które można kupić w Trójmieście, wykonuje się ręcznie.

- Podstawową różnicą między pralinami wykonywanymi ręcznie a tymi, które można zakupić w sklepie, jest to, że te pierwsze z reguły nie zawierają konserwantów, w związku z czym mają krótszą datę przydatności, około 14 dni - wyjaśnia Marta Sokołowska z Cukierni Sowa. - Poza tym, nasze ręcznie robione praliny i trufle mają bardzo cienkie korpusy, a konsystencja ganaszu, czyli nadzienia, jest bardzo płynna, co uważa się za zaletę.

Nie tylko cienkie korpusy i płynność nadzienia świadczą o jakości pralin. Kwintesencja smaku tkwi przede wszystkim w jakości czekolady. To reguła, że do wyrobu tych najlepszych używa się tylko prawdziwej, belgijskiej lub francuskiej, wytwarzanej wyłącznie z tłuszczu kakaowego, bez roślinnych dodatków.

- Nasze praliny powstają przy użyciu najlepszej czekolady na świecie, czyli francuskiej Valrhona - wyjaśnia Tomasz Deker. - Jest to prawdziwy Rolls-Royce wśród czekolad. Nadzienie tworzymy używając rabarbaru, pomarańczy, kawy, orzechów włoskich, likieru pomarańczowego grand marnier, prażonych migdałów, marakui.

  • T.Deker
  • Mount Blanc
  • Mount Blanc
  • Mount Blanc
  • T. Deker
  • E. Wedel
  • E. Wedel
  • Cukiernia Sowa
  • Cukiernia Sowa
  • Dom Czekolady
  • T.Deker
  • Dom czekolady
  • Dom Czekolady


Bogactwo smaków i kształtów

Różnorodność rodzajów nadzienia to jedna z zalet ręcznie robionych pralinek i trufli: podczas gdy w sklepach można kupić czekoladki w podobnych smakach, w trójmiejskich cukierniach wybór jest dużo większy.

- Mamy ponad pięćdziesiąt smaków pralin i trufli w mlecznej, deserowej lub białej czekoladzie - wymienia Aneta Barzyk z Domu Czekolady. - Ręcznie wykonywane praliny wypełniamy nadzieniem o smaku pistacji, wanilii, nugatu, karmelu, mięty, malagi, tiramisu, whisky, wiśni, kiwi, marakui. Na specjalne życzenie tworzymy praliny według kompozycji smakowych klienta.

Im bardziej wyszukany smak - tym lepiej. Największą popularnością wśród ręcznie robionych, czekoladowych pralinek i trufli cieszą się te, których nadzienie zdecydowanie się wyróżnia.

- Najbardziej popularne są praliny z nadzieniem wzbogaconym różnymi dodatkami, tak jak marcepan z szampanem czy karmel z solą morską - wyjaśnia Monika Witt z Mount Blanc. - Nasze specjalności to pralinki z prawdziwymi, płynnymi alkoholami zamknięte w cukrowej otoczce i ciemnej czekoladzie, całe wiśnie z pestką i ogonkiem zanurzone w likierze, kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie, plastry pomarańczy w czekoladzie oraz prawdziwe trufle dostępne w kilkunastu wariantach. Do najbardziej pożądanych należą trufle w otoczce z ciemnego kakao, z dodatkiem chilli, piernika czy cynamonu.

Oprócz bogactwa smaków, ręcznie wykonywane praliny kuszą też różnorodnością kształtów, które nie kończą się na standardowych prostokątach, kwadratach, kulach. W ofercie można znaleźć propozycje walentynkowe - praliny-serca czy praliny-usta, są też piramidki, migdały, nie brakuje ciekawych propozycji dla najmłodszych.

- Oferujemy praliny w kształcie żabek, piesków, sów, kolby kukurydzy czy muszelek z delikatnym, tradycyjnym nadzieniem praline - dodaje Monika Witt.

Keanu Reeves i jego praliny

Wielu klientów wybiera ręcznie wykonywane praliny ze względu na możliwość dowolnego komponowania ich smaków. Także w Trójmieście można przy odrobinie szczęścia znaleźć miejsce, w którym stworzy się własną, ręcznie robioną bombonierę - dla siebie lub na prezent. Z takiej możliwości skorzystał sam Keanu Reeves, który w Cukierni Sowa zamówił praliny ze swoim wizerunkiem.

- Na pralinkach możemy umieścić logo firmy bądź okolicznościowy napis - wyjaśnia Aneta Barzyk z Domu Czekolady. - Pralinki pakujemy pojedynczo albo w eleganckie pudełka, które też można personalizować.

Napis nie wystarczy? Ręcznie wykonywane praliny można też zamówić (T.Deker) albo dobrać odpowiednio do okazji: specjalną ofertę okolicznościową można znaleźć w Domu Czekolady, Cukierni Sowa, Pijalni Czekolady E.Wedel i Mount Blanc. Na 14 lutego każde z tych miejsc przygotowało praliny dla zakochanych pakowane w eleganckie, walentynkowe pudełka.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (44) ponad 10 zablokowanych

  • np. we Francji

    W cukierniach robi się praliny.
    Ile cukierni tyle smaków. Każdy ma swoje patenty.
    Robione recznie nie jakśs masówka z pudełka

    • 22 1

  • pyszne (4)

    Lubię te od sowy i z domu czekolady:)

    • 15 12

    • sowa (1)

      pseudocukiernia

      • 20 4

      • i okropne pączki :(((

        pierwszy (i z pewnością ostatni) raz dałam się namówić sąsiadce na kupno pączków u Sowy - smakowe bleee! nie dość, że w smaku bardzo takie sobie to na dodatek maleńkie i po 2,50

        • 17 2

    • sowa to chemia (1)

      jw

      • 11 2

      • te pralinki zazwyczaj leżą tam pare tygodni zakurzone smacznego!

        • 12 2

  • Belgijska czekolada (5)

    Jaki świat byłby piękny gdybyśmy przestali wierzyć w belgijską i szwajcarską czekoladę, a poszukali jej tam, gdzie rzeczywiście robi się czekoladę z najwyższej półki - np. we Francji i we Włoszech.

    • 16 9

    • (1)

      nie gadaj - belgijska czekolada jest miodzio :)

      • 7 2

      • czoko, chyba?!

        • 1 1

    • Cudze chwalicie...

      jak zawsze...

      manufakturaczekolady.pl

      • 3 4

    • jak czekoladę to z Luxemburga

      • 1 0

    • potwierdzam

      belgijska jest przereklamowana. Właśnie jem osławione Leonidasy i robi mi się niedobrze. Za słodkie to to, a nadzienie to jakby krem tortowy, mdły i bardzo słodki.
      Dostałam to jem, ale sama ich nigdy nie kupię. Polskie są zdecydowanie lepsze!

      • 0 0

  • (4)

    Nie jadam belgijskiej czekolad jest za slodka, uwielbiam tylko gorzka (90%).

    • 9 13

    • urzekła nas twoja historia (1)

      ...

      • 5 2

      • jesteś w liczbie mnogiej czy masz może jakiś problem?

        • 0 0

    • 90%?

      to jest tak gorzkie, że nadaje się tylko do roztapiania, równie dobrze można jeść samo kakao łyżką

      • 1 0

    • znakiem tego nie wiesz jakie czekolady robione są w Belgii

      poza tym 90% gorzka czekolada najbardziej nadaje się do ozdabiania deserów ;P
      sama jadam gorzką czekoladę, ale uważam, że 85% to max maxów, które nadaje się do spożywania

      • 2 1

  • śliwki w gorzkiej czekoladzie robione ręcznie u mnie w kuchni , to jest to, a nie jakieś dziadostwo naszpikowane chemią " o (4)

    • 20 8

    • o smaku czegoś tam

      • 5 1

    • a co maja sliwki do pralin???????/ (2)

      • 2 4

      • a jak sie odsacza takie śliwki (1)

        czekolada jest ciekła po podgrzaniu, maczasz sliwke i co dalej?

        • 0 1

        • na folię aluminiową, godzina do stwardnienia i do lodówki

          • 1 0

  • Najlepsza czekolada (1)

    Polska z "Solidarności"
    i francuska ( ręcznie wyrabiana)

    • 4 10

    • tia...

      Bombonierka z "Solidarności" to dla mnie jak obelga. Jak rzucony ochłap: "masz i ciesz się". Niestety w Polsce nie ma smacznej czekolady...

      • 5 2

  • Bywaja tez bardzo drogie belgijskie pralinki, ktore tak naprawde z Belgia nie maja nic wspolnego...

    • 16 0

  • Praliny, czyli jak sprzedac po kilkadziesiąt/kilkkaset złotych za kilogram (2)

    coś co jest warte max 10 zika

    • 16 6

    • zapominasz że cena to nie tylko materiał

      to także praca ludzka, utrzymanie lokali itp., jak chcesz coś za 10zł/kg to idź do biedry tam na paletach leży masowy towar.

      • 6 2

    • nie zrozumiales przeslania:) jak kogos stac to niech se kupuje pralinke po 10 zl/szt, ale ogolnie to swietny prezent. Naprawde bardziej osobisty, bo mozesz zamowic cos dla konkretnej osoby. Tu nie chodzi o to, zeby te piekne pralinki wcinac jak ciastka:) Przeciez zaden szarak tak nie zrobi:) Ale one sa tak piekne, tak idealnie zrobione i naprawde pyszne, ze na okolicznosciowy prezent sie nadaja:) Ja bardziej bym sie ucieszyla z recznie robionych oralin, nawet kilku sztuk, niz calej bomboniery czy merci;) ale to kwestia gustu. Nie chodzi o to, zeby bylo duzo, tylko zeby to bylo cos dla mnie - poniekad cos dla mnie, bo wiadomo, ze w duzej czesci to masowo rbione, ale mozna wszystko spersonalizowac i o to chodzi, i to jest fajne:)

      • 3 0

  • A moze dopisze autorka cos o Leonidasie?

    Albo moze o Neuhauss?

    • 1 2

  • Dzieckiem będąc...

    ...myślałem, że PRALINY to są te mydliny, które wypuszcza pralka. ;)

    • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane