- 1 Nie tylko city break na wiosenny urlop (28 opinii)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (3 opinie)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Poznaliśmy najlepsze dania z Trójmiasta
Lody z karmelizowanego topinamburu, żebro wołowe z kwaśną śmietaną czy marynowany łosoś z dressingiem z rokitnika - to najlepsze dania trójmiejskich szefów kuchni według autorów plebiscytu Gault & Millau Tour 2017. Wręczenie nagród odbyło się w poniedziałek w sopockim Sheratonie.
Gault & Millau Tour to cykl spotkań dla szefów kuchni reprezentujących restauracje, które znalazły się na kartach prestiżowego przewodnika Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska (oraz mają szansę tam trafić w kolejnej jego edycji). Na każdym oceniani są szefowie z poszczególnych regionów kraju. W Warszawie gościli kucharze z Polski centralnej i Lubelszczyzny, w Poznaniu - z Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej i Dolnego Śląska, a w Krakowie - z Małopolski, Podkarpacia i Bieszczak. W poniedziałek w sopockim Sheratonie odbyła się edycja poświęcona Polsce Północnej: Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.
Podczas imprezy przyznano nagrody w pięciu kategoriach, tym samym wskazując pięć najciekawszych szefów kuchni z regionu oraz pięć wyjątkowych dań, których można spróbować spod ich ręki. Uroczystość wręczenie nagród poprowadził duet: Justyna Adamczyk, szefowa Gault & Millau Polska oraz kucharz i prezenter telewizyjny Mikołaj Rey. Każdy z nagrodzonych przygotował na żywo swoje popisowe danie.
Trójmiejscy szefowie zdobyli trzy nagrody. Szefem Roku został Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika, który w swojej restauracji odważnie inspiruje się kuchnią Kaszub i Żuław, windując ją na poziom fine-dining. Popielarz jako jedyny nagrodzony zaproponował deser - lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowanym bzem.
Szefem Jutra autorzy przewodnika Gault & Millau wskazali Pawła Stawickiego z gdańskiego Mercato. Zamiłowanie do eksperymentów i kulinarną perfekcję pokazał on przygotowując konfitowane żebro wołowe z kwaśną śmietaną, jeżynami i odrobiną trufli.
Również z Trójmiasta, a dokładniej z sopockiego autorskiego bistro Tu'gether pochodzi Młody Talent, którym okazał się Tomasz Grota. Zaledwie 21-letni kucharz, nagrodzony w ubiegłym roku innym wyróżnieniem od Gault & Millau, postawił na wykwintną prostotę - marynowanego z ziołami łososia, którego podał z dressingiem rokitnikowym i piklowaną dynią.
W kategorii Kobieta Szef wyróżnioną Olgę Lompę z Gospody Galiny w okolicach Bartoszyc, która przygotował gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem oraz sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii. Najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej został Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort. Szef z Jastrzębiej Góry podał tatara z piersi gęsi marynowanej w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem.
W wydarzeniu w Sheratonie wzięło udział kilkadziesiąt osób z trójmiejskiej i regionalnej branży gastronomicznej. W przerwach pomiędzy wręczaniem nagród i pokazami gotowania można było zapoznać się z ofertą producentów współpracujących z Gault & Millau Polska. Były m.in. ekologiczne sery owcze z Rancza Frontiera, specjały z gęsiny od państwa Osojców, właścicieli Gęsiny Tradycyjnej czy Piwo Starogdańskiej warzone według mającej ponad pół wieku receptury piwowara Lucjana Iwanowicza.
Miejsca
-
Tu'gether Sopot, Grunwaldzka 65
-
Mercato Gdańsk, Targ Rybny 1
-
Restauracja Biały Królik Gdynia, Folwarczna 2
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (27) ponad 10 zablokowanych
-
2017-09-19 08:41
cały konkurs sprzedany!!!
a gdzie pięterko z Burgermanii?
- 3 0
-
2017-09-18 23:42
Język polski?
A coś napisać po polsku proszę?
- 21 0
-
2017-09-18 22:46
Trójmiejskie ceny!
Właśnie wróciłam z wakacji. Hiszpania, Chorwacja, Włochy i jestem zaskoczona bo tam w restauracjach płaciłam podobnie lub taniej niż w restauracjach z podobnej półki w Trojmiescie. Chyba branża przesadza...
- 41 4
-
2017-09-18 22:23
te dania, jak wymyślne efekty konkursów fryzjerskich:
są nagradzane - ale przecież nie na co dzień
- 19 1
-
2017-09-18 21:35
Właśnie to wczoraj jadłem przed pracą
Dzień jak codzień
- 12 1
-
2017-09-18 20:07
Dajcie sobie spokój z promowaniem lokalu, których i tak jest na pęczki, NUDAAAA!!!;;
- 35 6
-
2017-09-18 18:59
gęś sous-vide
to taki rodzaj jak np bernikla?- 3 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.