wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Poznaliśmy najlepsze dania z Trójmiasta

Szef Roku - Marcin Popielarz (Biały Królik), Szef Jutra - Paweł Stawicki (Mercato), Justyna Adamczyk (Gault & Millau Polska), Młody Talent - Tomasz Grota (Tu'gether), Kobieta Szef - Olga Lompa (Gospoda Galiny), Szef Kuchni Tradycyjnej - Mariusz Kucharczak (Natura).
Szef Roku - Marcin Popielarz (Biały Królik), Szef Jutra - Paweł Stawicki (Mercato), Justyna Adamczyk (Gault & Millau Polska), Młody Talent - Tomasz Grota (Tu'gether), Kobieta Szef - Olga Lompa (Gospoda Galiny), Szef Kuchni Tradycyjnej - Mariusz Kucharczak (Natura). fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Lody z karmelizowanego topinamburu, żebro wołowe z kwaśną śmietaną czy marynowany łosoś z dressingiem z rokitnika - to najlepsze dania trójmiejskich szefów kuchni według autorów plebiscytu Gault & Millau Tour 2017. Wręczenie nagród odbyło się w poniedziałek w sopockim Sheratonie.



Gault & Millau Tour to cykl spotkań dla szefów kuchni reprezentujących restauracje, które znalazły się na kartach prestiżowego przewodnika Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska (oraz mają szansę tam trafić w kolejnej jego edycji). Na każdym oceniani są szefowie z poszczególnych regionów kraju. W Warszawie gościli kucharze z Polski centralnej i Lubelszczyzny, w Poznaniu - z Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej i Dolnego Śląska, a w Krakowie - z Małopolski, Podkarpacia i Bieszczak. W poniedziałek w sopockim Sheratonie odbyła się edycja poświęcona Polsce Północnej: Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Podczas imprezy przyznano nagrody w pięciu kategoriach, tym samym wskazując pięć najciekawszych szefów kuchni z regionu oraz pięć wyjątkowych dań, których można spróbować spod ich ręki. Uroczystość wręczenie nagród poprowadził duet: Justyna Adamczyk, szefowa Gault & Millau Polska oraz kucharz i prezenter telewizyjny Mikołaj Rey. Każdy z nagrodzonych przygotował na żywo swoje popisowe danie.

Trójmiejscy szefowie zdobyli trzy nagrody. Szefem Roku został Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika, który w swojej restauracji odważnie inspiruje się kuchnią Kaszub i Żuław, windując ją na poziom fine-dining. Popielarz jako jedyny nagrodzony zaproponował deser - lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowanym bzem.

Szefem Jutra autorzy przewodnika Gault & Millau wskazali Pawła Stawickiego z gdańskiego Mercato. Zamiłowanie do eksperymentów i kulinarną perfekcję pokazał on przygotowując konfitowane żebro wołowe z kwaśną śmietaną, jeżynami i odrobiną trufli.

Również z Trójmiasta, a dokładniej z sopockiego autorskiego bistro Tu'gether pochodzi Młody Talent, którym okazał się Tomasz Grota. Zaledwie 21-letni kucharz, nagrodzony w ubiegłym roku innym wyróżnieniem od Gault & Millau, postawił na wykwintną prostotę - marynowanego z ziołami łososia, którego podał z dressingiem rokitnikowym i piklowaną dynią.

W kategorii Kobieta Szef wyróżnioną Olgę Lompę z Gospody Galiny w okolicach Bartoszyc, która przygotował gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem oraz sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii. Najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej został Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort. Szef z Jastrzębiej Góry podał tatara z piersi gęsi marynowanej w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem.

W wydarzeniu w Sheratonie wzięło udział kilkadziesiąt osób z trójmiejskiej i regionalnej branży gastronomicznej. W przerwach pomiędzy wręczaniem nagród i pokazami gotowania można było zapoznać się z ofertą producentów współpracujących z Gault & Millau Polska. Były m.in. ekologiczne sery owcze z Rancza Frontiera, specjały z gęsiny od państwa Osojców, właścicieli Gęsiny Tradycyjnej czy Piwo Starogdańskiej warzone według mającej ponad pół wieku receptury piwowara Lucjana Iwanowicza.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (27)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia