• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Poznaj smak carskiego przysmaku

Jakub Jakubowski
15 marca 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Czarny kawior Czarny kawior

Uznawany za afrodyzjak, a przy tym bardzo zdrowy, smaczny i luksusowy - kawior kiedyś był ulubionym przysmakiem rosyjskich carów, dziś jedzą go smakosze i koneserzy na całym świecie. Dla jednych jest to doskonała przystawka i wytworny dodatek do szampana, dla innych ważny element dania głównego.



Tosty z czarnym kawiorem Tosty z czarnym kawiorem
Kawior ikura Kawior ikura
Czym jest kawior? To uznawana za bardzo ekskluzywne danie ikra pozyskiwana ze szlachetnych ryb. Kawior występuje pod trzema postaciami - czarny, czerwony i najcenniejszy - biały. Jest coraz droższy i ciągle pozostaje symbolem wykwintnego posiłku.

Ale trzeba wiedzieć jak go podawać i z czym komponować, by w pełni rozkoszować się jego smakiem. Przede wszystkim: kawioru nigdy nie podajemy samego. Ma smak tak intensywny, że spożywany bez dodatków może nam po prostu nie smakować. Do jedzenia należy używać małych łyżeczek z masy, rogu lub drewna. Metal i srebro psują smak kawioru. Podaje się go z kwaśną śmietaną, ciemnym chlebem, owocami morza i schłodzonym szampanem. Znakomicie pasuje też lekkie białe wino, wytrawne lub półwytrawne.

- W naszej restauracji, na specjalne zamówienie podajemy gościom szlachetniejszą odmianę tego specjału, czyli kawior czarny z jesiotra lub bieługi. Zazwyczaj podajemy go na lodzie z tostami, ewentualnie z kawałkiem cytryny lub z przepiórczym jajeczkiem. Z kolei bardziej powszechny kawior czerwony z pstrąga lub łososia serwujemy na zimno jako dodatek do dania lub do wszelkiego rodzaju przekąsek. To potrawa luksusowa, dla smakoszy z zasobnym portfelem - przekonuje Janusz Małyszko, szef kuchni restauracji Pod Łososiem w Gdańsku.

Niezależnie od pochodzenia i ceny, wszystkie odmiany kawioru są bardzo odżywcze. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witaminy A i E, a także fosforu, dzięki czemu działają regenerująco na skórę w tak wysokim stopniu, że znalazły zastosowanie w kosmetyce. W przemyśle kulinarnym możliwości zastosowania kawioru są praktycznie nieograniczone. Dowodem na to jest choćby sushi - mistrzowie japońskiej kuchni śmiało sięgają po rosyjskie dziedzictwo kulinarne.

- Świetnie smakuje kawior ikura z dzikiego łososia alaskańskiego występujący pod postacią pomarańczowych kuleczek o średnicy do 5 mm czy też kawior tobiko z ryby latającej. Ten ostatni dodawany jest do maki i powoduje przyjemny efekt chrupania pod językiem. Występuje w 20 różnych kolorach i smakach - mówi Michał Frąckiewicz, sushi master z restauracji Avocado w Sopocie. - Osobiście polecam też kawior masago, którym zastępujemy sezam w California Maki, a który też doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, tatarów i małż św. Jakuba - dodaje.

W restauracjach cena kawioru czarnego kształtuje się między 400 a 600 zł za 50 gram. To sporo, ale koneserów nie brakuje. Jest to przysmak drogi, pożądany i poszukiwany. Połowy ryb, z których pozyskuje się ikrę, są obłożone rygorystycznymi ograniczeniami, dlatego też cena kawioru jest bardzo wysoka.

Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, że za najdroższy kawior na świecie trzeba zapłacić ponad 70 tysięcy złotych za kg. Kawior ten pochodzi z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego. Można go kupić w londyńskim Caviar House & Prunier a zapakowany jest w puszki z 24. karatowego złota.

Zobacz także

Opinie (58) 4 zablokowane

  • (7)

    Aż mi ślinka cieknie...szkoda zem za malo zarabiam co by zjesc kawiora

    • 19 19

    • (4)

      żadna strata, to przereklamowany szajs. w smaku wali rybą, nie wiem dlaczego ludzie bulą tyle kasy za to.

      • 17 10

      • (3)

        a czym ma walić jak to rybie jaja ? schabowym ? ananasem ? czekoladą ?

        • 24 3

        • (2)

          zjedz surową rybę, podobnie smakuje i pachnie

          • 9 2

          • surowe mięso jest najsmaczniejsze

            • 3 4

          • Surowy łosoś, czy tuńczyk

            to rewelacja. Kto nie próbował, niech się nie wypowiada, bo nie wie, jak smakuje ryba.

            • 5 2

    • jedz do Kaliningradu tam w pierwszym CPNie za granicą na półkach stoją puszki z kawiorem -będzie cię stać

      • 5 0

    • Real

      Możesz zjeść rozpuszczalny, sypany albo z ekspresu! Jest duuuuużo tańszy :):):)

      • 0 0

  • PYSZNOSCI ! JAK KAWIOR TO TYLKO Z SZAMPANEM :) (1)

    TEGO SIE NIE JE ! TYM SIE NALEZY ''DELEKTOWAC ''! Dzis tzw. odmiana kawioru czyli ''ikra jak i tez zblizony do oryginalu kawior moze sprobowac kazdy gdyz jest to towar ogolnie dostepny i cenowo rowniez . Nie potrzeba calego kilkograma lecz maly sloiczek kilkugramowy a takie sa w sklepach dostepne. Oczywiscie podane wysokie ceny sa za najdrozszy kawior i z wyjatkowych odmian ryb jak rowiez cena ta wynika z nalozonego chyba kilka lat specjalnego ''embarga , cel i ochrony pewnych gatunkow ryb. Ale jezeli ktos chce ogolnie zapoznac sie ze smakiem to ''inny'' kawior , ikra nie odbiegajacy walorami jest rowniez w sklepach. Smacznego !

    • 17 16

    • z czym? z jakim szampanem?

      z plackami ziemniaczanymi ...to smakuje

      • 0 0

  • 50 gramów (nie 50 gram) (1)

    50 gramów (nie 50 gram)

    • 26 6

    • już nie ma "pięćdziesiątek", nalewają "czterdziestki"

      • 1 2

  • nic szczególnego w kawiorze, ani smak, ani konkretne wartości (8)

    potrawa dla snobów "trzeba jeść bo drogi"

    • 45 28

    • znalazł się znawca... (5)

      nasmaż sobie kartofli, to będziesz miał wartości konkretne. Przy okazji, kawior to praktycznie najczystsze białko zwierzęce, a propos wartości

      • 12 11

      • podobnie jak szczątki płodu po aborcji (2)

        • 10 5

        • Chińczycy jedzą zupki z płodów i łożyska

          więc nie rób sensacji.

          • 4 1

        • haha bon apetit ^^

          • 1 0

      • trzeba by wiadro zjeść by zaspokoić dzienną potrzebę organizmu na białko, głupku

        • 3 1

      • znalazł się smakosz białka zwierzęcego

        idź do sixty9 na białko z kija

        • 4 2

    • Widać...

      ... że w życiu nie jadłeś kawioru...

      • 0 3

    • Tak mówią biedni ludzie :P

      Niektórym może to po prostu smakować, cena nie gra roli, gdyby był tańszy byłoby wg. mnie lepiej.

      • 0 0

  • Poznaj smak carskiego przysmaku .

    Bardzo chetnie prosze napisac gdzie bedzie degustacja :)

    • 18 1

  • Zawsze gdy konczę grac w prestiżowego krykieta lubie sobie zjesc (1)

    pumpernikla z kawiorem i zapić Tyskim.

    • 26 7

    • tyskie to pije nawet nie moja sasiadka tylko jej słuzący :)

      • 3 3

  • Obrzydliwe

    na trzeźwo nigdy bym tego nie tknął a po wódce z przyjaciółmi rosjanami to i owszem. Z tym że u nich puszka 1200g kosztuje chyba 5 dolarów a w Gdańskim bylejakim barze 50 dolarów za dwie łyzeczki :-)

    A z szampanem to sie jada truskawki a nie kawior

    Kawior i szampan = tumaneria z PRLu

    • 42 12

  • Te kawiory dostepne w gdańskich knajpach

    pochodzą z hodowli i mają tyle wspólnego z naturalnym kawiorem co sztuczny miód z miodem.
    Ale smacznego i płaćcie dużo za ten przysmak plebsu.

    • 25 4

  • Kawior...tylko z jesiotra,a nie ze śledzia;/

    • 15 3

  • chciałby zobaczyć te 100letnie białe bieługi bo nauka twierdzi że już ich nie ma (1)

    a ten kawior w gdańskich knajpach to chyba dla leszczy ze sledzi

    • 23 4

    • no to właśnie ten kawior ze znalezionych ścierw białych bieług, dlatego stuletni

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja