• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Powitaliśmy Beaujolais Nouveau

ASo
15 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina. Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina.

Trzeci czwartek listopada to święto młodego wina z Beaujolais. Beaujolais Nouveau ma w Polsce zagorzałą grupę przeciwników i powoli rosnącą grupę zwolenników. Co zachwyca w nim Francuzów? Może nie chodzi o sam smak, a o atmosferę świętowania?



Czy próbowałeś kiedyś Beaujolais Nouveau?

- Owocowe, bez wyraźnej goryczki w smaku, świeże i przyjemne dzięki większej zawartości cukru - opisuje tegoroczne Beaujolais Nouveau Marc Petit, współwłaściciel sopockiej restauracji Cyrano i Roxanne.

Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina, które zyskało serca i podniebienia Francuzów. Pytanie czy wino, czy może sama okazja do zabawy?

- We Francji każda okazja jest dobrym powodem do świętowania w gronie przyjaciół - śmieje się Marc Petit. - Święto Beaujolais Nouveau to jedna z nich.

Nietrudno znaleźć osoby, które nie kibicują podbijaniu kolejnych serc przez Beaujolais.

- Poza metalicznym posmakiem, problemem jest także nietrafiony moment, w którym trafia do Polski. Kiedy jest jesień, zimno i plucha za oknem chętniej sięgamy po coś rozgrzewającego, a młode wino powinno się podawać w temperaturze 12 - 16 stopni - mówi Witold Makowski, właściciel winiarni Oliwa i Wino, który - podobnie jak wielu trójmiejskich winiarzy - nie zdecydował się w tym roku na sprzedaż Beaujolais Nouveau.

Ale nie znaczy to, że w Trójmieście zabraknie miejsc do celebrowania święta i degustacji tego specyficznego trunku. Zarówno w Sopocie, Gdyni i Gdańsku możemy znaleźć restauracje, w których degustacja Beaujolais Nouveau to podstawowy punkt kilku najbliższych wieczorów. Tym bardziej, że to wino pasuje zwłaszcza do lekkich przystawek, takich jak sery, paszteciki i kanapki.

Może więc warto z przyjaciółmi poddać się marketingowemu szaleństwu i spędzić listopadowy wieczór z młodym winem nie tyle dla smaku, a dla atmosfery, francuskiej kuchni i muzyki Edith Piaff?

Gdańsk
Restauracja Filharmonia zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na menu degustacyjne i degustacje Beaujolais Nouveau.

kiedy: 15 - 18 listopad
koszt: 95 zł/osobę

Restauracja Malinowy Ogród zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na Bufet Francuski i degustacje Beaujolais Nouveau.

kiedy: 15 listopada, godz 17:30 - 22:00
koszt: 65 zł/osoba

Klub muzyczny Dobry Wieczór zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na degustację wina i kuchni francuskiej przy dźwiękach znad Sekwany, a po 22:00 karaoke.

kiedy: 15 listopada, godz. 20:00
koszt: 30 zł/osoba

Gdynia
Restauracja Sztuczka zobacz na mapie Gdyni
Zaprasza na włosko-francuskie menu degustacyjne połączone z pojedynkiem pierwszych tegorocznych win z tych krajów.

kiedy: 15 - 18 listopada
koszt: 150 zł/osoba, menu degustacyjne, pięciodaniowe, wino bez limitu

Caffe Anioł zobacz na mapie Gdyni
Zaprasza na degustację młodego wina, koncert muzyki francuskiej i wernisaż obrazów.

kiedy: 15-17 listopada
koszt: zależny od zamówienia

Sopot
Winiarnia Cyrano zobacz na mapie Sopotu
Zaprasza na kolację połączoną z degustacją i muzyką na żywo.

kiedy: 15 listopada, godz. 19:00
koszt: 145 zł/osoba

W okolicach Trójmiasta
5 smaków pełnia życia zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na lampkę wina i francuskie przekąski.

kiedy: 23 - 25 listopada
koszt: 20 zł/osoba
ASo

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) ponad 10 zablokowanych

  • taaaa (1)

    zagorzałych fanów to my mamy ale naszej maliny

    • 18 3

    • obrzydliwe, ohydne wino. Moja kolezanka pracujac w sklepie z winami miala olbrzymi klopot podczas degustacji Beaujolais, bo nikt tego nie chcial pic, nawet za darmo. PRzepraszam degustowac... Wino obrzydliwe. Uwazam, ze robi "kariere", bo ma dobry pr i "wypada" je lubic. Wino gorsze niz niejeden sikacz za >10 zl.

      • 5 1

  • Małe sprostowanie ... (6)

    Jestem właścicielem Sklepu winiarskiego "Oliwa i wino" . Mam na imię Witold, a nie Waldemar, nie jestem zagorzałym przeciwnikiem święta młodego wina, nie wspomniałem o metalicznym smaku wina i nie postuluję zmiany terminu obchodzenia w Polsce Beaujolais Nouveau np. na trzeci czwartek lipca.
    Pijam różne wina: młode, stare, białe, różowe, czerwone i zielone.
    W rozmowie wspomniałem, że nie handluję Beaujolais Nouveau ponieważ w latach ubiegłych wino nie sprzedawało się zbyt dobrze, a jako konsument nie przepadam za winami owocowymi o wysokiej kwasowości, lekko gazowanymi i z lekkim metalicznym posmakiem. Tyle tytułem sprostowania. Amen.

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 63 9

    • (5)

      Witold, coś się gubisz w zeznaniach. piszesz: nie wspominałem o metalicznym smaku wina, a potem, że nie przepadasz za winem z metalicznym posmakiem... na moje oko to zabolało Cię przekręcenie imienia i trochę popłynąłeś...

      • 7 7

      • czytać i rozumieć to jest sztuka (3)

        • 6 2

        • no właśnie, to przeczytaj to jeszcze raz... (2)

          bo sam nawija o tym lekko metalicznym smaku.

          • 2 4

          • może "smak" i "posmak" to dla znawcy różnica? (1)

            ale to tylko mój domysł. Poza tym wypowiedź dotyczyła chyba ogółu Beaujolais Nouveau, a nie tego konkretnego tegorocznego i może stąd sprostowanie ..?

            • 3 1

            • a może do czegoś trzeba sie przyczepić dla własnej reklamy?

              • 1 0

      • Z tzw. dziennikarzem to trzeba mówić prostym językiem

        Zdanie które ma więcej niż 4 słowa na pewno przekręci. Przekręci też
        nazwisko lub zamieni imię...

        • 8 3

  • brawo...

    Panie Witoldzie....
    tak pracują 'zawodowcy'...
    next time proszę się zastanowić z kim Pan rozmawia, bo ponownie może się okazać, że to amatorzy...

    • 45 4

  • refleksja

    Młode wino to nam się kojarzy z ciężka pracą fizyczną w winnicach, bo tylko taką "ścieżkę kariery" przewidziano dla Polaków w Europie (no..., jeszcze można się realizować na taśmie w chłodni).

    • 10 2

  • brawa dla francji za wypromowanie swieta sikacza;] a ludzie to kupili:)

    • 33 1

  • Ciekawy Artykuł (1)

    Sprzedaliśmy kika tyś butelek w niespełna 3 dni do wielu restauracji , czemu piszecie o marginalnej grupie która chwali się żę nic nie sprzedała bo właściwie nie lubią tego wina a pozatym to wogule już nie piją .
    Portal pyta się tam gdzie świadomość winiarza ogranicza się do tego co ma za ladą .
    Pamiętajmy tylko najwięksi producenci światowi mogą zapewnić jakość młodemu winu jakim jest Beaujolais .
    Więc do zabawy jest wiele miesc gdzie Beaujolais dziś panuje i tańcuje .

    • 3 16

    • Tylko czy te restauracje się nie przeliczyły :D coraz mniej z nich stawia na beaujolais, bo nie jeden restaurator sam dopijal sikacza w tamtym roku, i w tym juz sie wycofal

      • 6 1

  • Na pewno masowo nie piją go Francuzi (1)

    To typowy produkt "marketingowy", wypuszczany głównie ku radości gawiedzi zagranicznej. Ktokolwiek pija wina, wie, że to wino to cienkusz podbudowany nutką romantyzmu, instynktem stadnym i zwykłą ciekawością, Kilka razy na przestrzeni lat, stawiałem sobie pytanie z rodzaju:.. "a może w tym roku będzie lepsze, bo w zeszłym pół butelki wlałem do bigosu"?

    • 19 1

    • to tylko zepsules bigos

      • 6 1

  • Zacząć należy od nowomowy polskiej oraz... (2)

    analfabetyzmu nowodziennikarskiego. Nie pisze się "posmakować", tylko "spróbować", "popróbować". Dokładnie tak samo, jak nie pisze się "doprawiać", tylko "przyprawiać".

    • 9 2

    • już nie masz sie do czego przyczepić. (1)

      • 1 0

      • a nie "doczepić"?

        • 2 0

  • Oliwa i wino

    oj tak, jutro pędzę :)

    • 4 2

  • a nasze polskie bożole stoi przez cały rok na okrągło w spożywczakach na półkach (2)

    i nikt z tego afery na skalę światową nie robi

    • 20 1

    • Bożolę (1)

      jak już :)

      • 1 1

      • patykiem pisane !

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja