• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Posiłek z gwiazdką Michelin za niecałe 6 zł - tak, to możliwe

Olga Miłogrodzka
11 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Chan Hon Meng oraz Joël Robuchon podczas gali wręczania nagród przewodnika Michelin. Chan Hon Meng oraz Joël Robuchon podczas gali wręczania nagród przewodnika Michelin.

Gwiazdkę Michelin często utożsamiamy z wykwintną restauracją, menu degustacyjnym, wysoką ceną. Czy słusznie? Michelin, choć nie zdarza się to często, nagradza lokale w różnych kategoriach. W Singapurze, znanym z różnorodnej oferty kulinarnej, gwiazdkę przyznano właśnie dwóm barom ulicznym. O czym dokładnie świadczy to zaskakujące wyróżnienie? Odpowiedzi udzielili nam Kamil Sadkowski, Matylda Grzelak oraz Krzysztof Szulborski.



Popularny na świecie czerwony przewodnik kulinarny właśnie zadebiutował w Singapurze. Spośród 200 restauracji wyróżnionych przez pierwszą edycję publikacji, 34 przydzielono słynne gwiazdki (w Polsce na tytuł ten zasłużyły dwa warszawskie lokale: restauracja Senses oraz Atelier Amaro). Największe wyróżnienie, czyli 3*, otrzymała restauracja znanego, francuskiego szefa kuchni - Joëla Robuchon'a (Michelin nagradzał go już wcześniej ponad 30 razy). Nie on jednak wzbudził największą sensację. Światło reflektorów padło na Chan Hon Meng'a - pochodzącego z Malezji właściciela skromnej budki sprzedającej makaron i ryż z kurczakiem (Soya Sauce Chicken Rice&Noodle).

Czytaj także: Lunch z gwiazdką Michelin: Andrea Camastra dla gdańskiego Mercato

Mały lokal mieści się w jednym z tzw. singapurskich hawker centres, czyli zadaszonych hal z dużą liczbą otwartych barów. Budka, na pierwszy rzut oka, nie kryje w sobie nic specjalnego - za ladą widać otwartą, dymiąca kuchnię, wiszące w rzędach upieczone kurczaki oraz neon z krótkim menu. Ot, uliczny stragan. Lokal jednak wyróżniono gwiazdką. Co prawda w swojej kategorii (Hawker Centre), nie zmienia to jednak faktu, że w Singapurze zjemy najtańszy na świecie "gwiazdkowy" posiłek. Miska ryżu z kurczakiem kosztuje tu 1.5 dolara, czyli niecałe 6 zł. Oprócz wyżej wymienionego, przewodnik docenił także drugi, podobnej klasy lokal - Hill Street Tai Hwa Pork Noodle serwujący gwiazdkowe mielone z makaronem.


O gwiazdkach Michelin rozmawiamy w Europie w kontekście restauracji drogich, luksusowych, serwujących menu degustacyjne, w których stolik rezerwować należy z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem. W jaki sposób dwa wyżej wymienione wyróżnienia wpłyną na słynną gwiazdkę? Zdewaluują czy po prostu zmienią jej postrzeganie?


Matylda Grzelak z gdańskiej restauracji Metamorfoza

Cieszy mnie to wyróżnienie. Pokazuje, że Michelin potrafi oceniać według swoich pierwotnych założeń.
- Gwiazdka dla Hawker Center stall nie stawia wielu nowych pytań. W ubiegłym roku nagrodę otrzymał pierwszy na świecie ramen noodle bar Tsuta w Tokyo z jedzeniem w podobnie niskich cenach, czy wcześniej liczne już puby, bary tapas czy choćby Bubbledogs, gdzie serwują hot dogi. Przyznawanie takim miejscom wyróżnień uważam za właściwą praktykę przewodnika Michelin. Jedzenie jest tu faktycznie dobre, wyróżnia się. Michelin większością swoich praktyk, marketingu i decyzji przez ostatnich parę lat skupił się głównie na ośrodkach high end i fine dining, a przecież 1* przyznaje się za bardzo dobre gotowanie w swojej kategorii. Redaktor naczelna przewodnika z Wielkiej Brytanii rozszerzyła kiedyś tę myśl mówiąc, że gwiazdki przyznaje się za jakość jedzenia i przede wszystkim konsekwencję w utrzymaniu tej jakości. Myślę, że idąc za zmianami, adaptując się do trendów i czasów Michelin zaczął reinterpretować swoje założenia, poszerzając gamę ocenianych lokali. Uważam, że jest to normalne, dobre zjawisko i na pewno nie dewaluuje przewodnika. Cieszę się wręcz takimi decyzjami. Pokazują one, że Michelin potrafi nagradzać według swoich pierwotnych założeń. To dobrze, bo zdarzało mi się tracić w niego wiarę, obserwując pewną stagnację.

  • Kolejka do straganu Soya Sauce Chicken Rice & Noodle.
  • Chan Hon Meng w trakcie pracy
  • Chan Hon Meng
  • Kurczaki na straganie Soya Sauce Chicken Rice & Noodle

Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti

To sygnał dla kucharzy - tworzenie pianek z powietrza i emulsji z rosy zbieranej o świcie jest passé.
- Rewelacją jest, że takie miejsca zostały zauważone. Ten gest pokazuje kierunek, że doskonały smak to nie przywilej restauracji z kilkudziesięcioma kucharzami na zapleczu, którzy serwują posiłki dla podobnej liczby gości. Mam wrażenie, że nagroda nie ucierpi, nie utraci swojej elitarności w świecie kulinarnym, wręcz odwrotnie. To sygnał dla kucharzy, że tworzenie pianek z powietrza i emulsji z rosy zbieranej o świcie jest passé. Podstawy sztuki kulinarnej pokazują kunszt każdego kucharza, niedorzeczne jest gotowanie potraw, które rozumie garstka ludzi. Oznaką dobrej kuchni jest szacunek do prostych składników i przygotowywanie smacznych potraw.

Krzysztof Szulborski
- Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, a także Pomorskiej Akademii Kulinarnej

Blichtr, egzotyczne potrawy i nowoczesna forma podania - wszystko to jest ważne, smak jednak najważniejszy.
- Nagroda rzeczywiście wzbudziła w branży sensację i oceniana jest pozytywnie. Dlaczego? Ponieważ w naszej branży najważniejszy jest smak. W singapurskim lokalu właśnie on został doceniony. Potrawy przygotowuje się tam z produktów regionalnych, świeżych, zdrowych - kurczaki kupuje na sprawdzonej farmie, gdzie są dobrze żywione, naturalną paszą, bez antybiotyków - właściciel nagrodzonego straganu dba o tę jakość, sprawdza jakość produktów.

Doceniam to, że przewodnik się zmienia, bo przecież coraz częściej, także w Europie, odżywiamy się na ulicach. Mocodawcy publikacji w Europie także powinni skupić się na tym, co ludzie, zwykli śmiertelnicy, jedzą i chcą jeść. Nie zawsze liczy się blichtr, egzotyczne potrawy i nowoczesna forma podania dania. To wszystko jest ważne, smak jednak - podkreślę raz jeszcze - najważniejszy.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (31) 1 zablokowana

  • 6 zł ?? (7)

    Rewelacyjna cena.
    Co to jest 6 zł ? Dwa piwa w Biedaromce.
    Ale, jak ze smakiem ??

    • 15 22

    • Co tu się odjaniepawliło?
      Niech ktoś wytłumaczy o co chodzi.

      • 7 3

    • Byłem w takich centrach "z budkami" w Singapurze - i to co tam podają to często po prostu rewelacja

      tanio i pysznie :)

      • 13 1

    • w Biedronce to 4

      • 2 0

    • Dolicz bilet do Singapuru

      • 4 0

    • u polskiego RESTAURATORA (1)

      przebitka musi być 300%
      i później płacz że nikt nie wpada na obiad

      • 4 1

      • nie 300 % a 400 %

        kolego nie 300% a % 400 tj 25 % Food Cost-u i takie normy sa przyjęte we wszystkch restauracjach na świecie ...i tu jest pole do popisu przez restauratorów bo najważniejsza jest cena zakupu produktu . Jak zupa w koszcie surowca wychodzi 1 zl za porcje to sprzedaje ja za 4 zł jak 50 gr to 2 zł . za coś musi utrzymac lokal i opłacić swoich ludzi ...sam też musi coś jeśc i inwestować

        • 2 0

    • + bilet lotniczy do Singapuru

      • 1 0

  • polscy gastronomicy (1)

    proszę zapamiętać ten artykuł i przestać sprzedawać ten chłam który nazywacie jedzeniem nastawiając się tylko na zysk.

    • 84 1

    • a najlepsze jest to, co powiedział p. Kamil Sadkowski:

      To sygnał dla kucharzy, że tworzenie pianek z powietrza i emulsji z rosy zbieranej o świcie jest passé.

      • 1 0

  • (2)

    u nas też za 6 złotych można dostać chleb ze smalcem

    • 42 5

    • (1)

      Na tym tandetnym jarmarku chyba nie...

      • 16 0

      • 10 zl

        Na jarmarku 10 zl

        • 2 0

  • (2)

    Niezły cyrk jednym słowem.

    • 17 1

    • (1)

      Viet-kong zamknie budę i będzie po gwiazdce.

      • 7 3

      • Jedałem taką kurę

        Jest ich tam tys , ale rewelacyjne w smaku bo starannie zamarnowane . Dla mnie najlepsza kura jaką jadlem to w papete za 5$ Juz 20 lat pamiętam ten smak .

        • 2 1

  • Balon pękł.

    Nareszcie. Zbyt wielu wspaniałych kucharzy oddało lub nie przyjęło gwiazdek, ponieważ chcą gotować dla ludzi smaczne potrawy.

    • 49 4

  • (1)

    Te gwiazdki są g***o warte i wcale nie świadczą o wysokiej jakości serwowanych dań

    • 14 29

    • Czy ja wiem? Jeśli miałbym się czymś sugerować przy wyborze lokalu, to raczej byłyby to gwiazdki Michelin, a nie zbiór anonimowych recenzji od "ekspertów" z popularnych serwisów internetowych, którzy "schabowego" nazywają klasykiem polskiej kuchni.
      Akurat Michelin bardzo dba o swoją renomę - wciąż inspektorzy Michelin są dla świata gastronomicznego sporą zagadką. Nie udaje się ich zidentyfikować, nie wiadomo jak dokładnie przebiega przyznawanie gwiazdek, nie jest to w każdym razie kolejny sponsorowany spis restauracji, tylko dobrze opracowywany przewodnik.

      • 18 2

  • kpina, trzeba dodać koszt biletu do Malezji... (2)

    • 23 6

    • (1)

      Kucharz jest Malezyjczykiem, ale gotuje w Singapurze..

      • 5 0

      • To zdecydowanie zmienia postać rzeczy

        • 15 2

  • w Polsce wiekszośc to ludzie nie mający zielonego pojecia o gotowaniu prowadzi bary i knajpy (4)

    Udowadnia to program Geslerowej ,ze większości to ludzie którzy chcą tylko mieć zysk i nic więcej ,jakość ich nie interesuje.Ludzi z pasją do gotowania jest tylko garstka !!Juz lepiej jesc w barze mlecznym bo przynajmniej wiadomo ze tutaj niczego nie udają a czesto jakosc tam jest wyzsza niz w restauracjach!!

    • 40 3

    • problem jest systemowy, w Polsce nikt nie wykonuje pracy na której się zna (3)

      a winę ponosi wciąż obowiązujący system feudalny
      i podległość Watykanowi,
      z tego powodu wybierani są mierni ale wierni popierani przez kościół
      a to z kolei skutkuje zaniedbaniami i brakiem profesjonalizmu w administracji
      w tym w urzędach pracy
      a na samym końcu cierpi społeczeństwo
      próbujące przetrwać w tym chaosie

      • 12 6

      • podległość Watykanowi ???chyba przesadziłes z dawką :) (2)

        ale to problem systemowy jak pisze na recepcie jedna tabletka psychotropowa ,to człowiek łyka cztery bo myśli ze szybciej wyzdrowieje:)

        • 5 8

        • nie "jak pisze" a "jak jest napisane" (1)

          to też błąd systemowy

          • 10 2

          • Pisze (w domyśle lekarz) na recepcie - to skrót myślowy, ale co ma powiedzieć człowiek z myśleniem strawionym przez marnego polonistę.

            • 1 3

  • A kuku

    Kto kiedykolwiek był w Singapurze ten wie , ze takich budek nie sposób zliczyć bo jest ich tysiące. Nikt mi nie powie ,ze owe jury sprobowalo z każdej budki i wybralo cos najlepszego. Jak to często bywa jest to mieszanie w glowie naiwnym (no bo gwiazdka Michelina- padajcie na twarz !) - co potwierdzają ponizsze wywiady z naszymi mistrzami patelni.
    Najbardziej rozsmieszyl mnie ów spec który wywodzil ,ze wlasciciel tej malutkiej budki zamawia kurczaki w specjalnie wybranej farmie -i zapewne sprawdza je przez swój QC Department.
    A kuku !

    • 2 1

  • Moja matka parzy (1)

    Boczek oraz baleron. Nie dostala nigdy gwiazdka ninja. Moj tata chroni ja deska drewniana przed zakonem zachłannego Michalina. Byly zakusy sby dostala gwiazka ale broni sie parzac boczek dla rodziny. Mam nadzieje, ze to jest jasne !!!

    • 6 1

    • Ja pier...

      Co,to znaczy ?

      • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja