• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Pokaz serowarski - Z miłości do sera

Odkryj smak świeżego sera, zrobionego ręcznie, w domowej kuchni. Zobacz jak cudowny jest proces warzenia i dojrzewania sera. Jak ekscytujące jest oczekiwanie na efekt pracy. Zaszalej z dodatkami, stwórz autorskie przepisy. Tylko w Gospodarstwie Kukówka na Kaszubach nauczysz się od najlepszych. Teraz Kukówka, w Pomorskiej Akademii Kulinarnej, prezentuje swoje najlepsze wyroby i zdradza tajniki domowego wyrobu sera. Zapraszamy na pokaz serowarski w dniu 20 maja 2014 o godz. 18:00

Program pokazu serowarskiego:
Gwiazdą pokazu będzie ser bundz i Parzenice Kaszubskie

1. Gospodarstwo Kukówka
Opowiemy o miłości do sera i pasji tworzenia, która zawiodła gospodarzy na Kaszuby, w dolinę rzeki Czystej, gdzie w otoczeniu przyrody pielęgnują dobre rzemiosło i w tradycyjny sposób robią sery, pieką chleb, uprawiają warzywa i wiodą iście wieśniacze życie. Zorganizowali pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie. Klara Łojko sztuki serowarskiej uczyła się od najlepszych serowarów w kraju

2. Teoretyczne podstawy wyrobu serów w domowej kuchni

Porozmawiamy o serach. Poznasz podstawy domowej produkcji serów, zasady dojrzewania serów oraz różnice między gatunkami. Zobaczysz jakie są niezbędne sprzęty serowarskie, surowce oraz produkty fermentacyjne. Dowiesz się jak sporządzać solankę oraz jak o nią dbać i przechowywać.


3. Pokaz - Ser bundz w roli głównej

Ser deserowy taki jak bundz, to wspaniały, delikatny w smaku, świeży, podpuszczkowy ser. Poznasz podstawowe zasady jak przygotować surowce do jego wyrobu, jak go warzyć, jak kształtować. Dowiesz się ile powinien dojrzewać zanim skosztujesz własnego wyrobu.
Następnie Klara zrobi pokaz robienia Parzenicy Kaszubskiej jak Oscypek, sera z masy parzonej, w efektownym kształcie.
Dowiesz się też jakie są podstawowe zasady wędzenia serów, w taki sposób, by uzyskać jak najlepszy smak.


4. Sery w dobrym towarzystwie czyli dodatki do serów


Dowiesz się co lubią sery i jakie dodatki są najlepsze. Które sery dobrze smakują z jakimi ziołami, które składniki można dodać do sera do środka, a które lepiej zastosować jako posypka.

5. Degustacja

Na zakończenie pokazu przewidziana jest degustacja niektórych serów będących specjalnością Kukówki. Uczestnicy pokazu będą mogli wymienić wrażenia, doświadczenia i porozmawiać z Klarą o tajnikach wytwarzania serów w domowych warunkach i o pasji do sera.

6. Zakończenie pokazu

Na zakończenie pokazu każdy uczestnik otrzyma świadectwo uczestnictwa i będzie miał możliwość zakupu serowarskiego zestawu startowego oraz Voucherów na warsztaty w Gospodarstwie Kukówka (Terminarz i szczegóły warsztatów znajdują się na stronie www.kukowka.pl w zakładce oferta.)

Miejsce: Pomorska Akademia Kulinarna, al Grunwaldzka 131A, Gdańsk

Data: 20 maja 2014 (wtorek)

Godzina: 18:00

Prowadzenie: Klara Łojko, Kukówka
Cena: 100 zł/os

Zniżki: 20% zniżki dla 3 pierwszych uczestników
oraz członków Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Zapisy: proszę o przesłanie danych swoich lub osoby,
która otrzyma voucher (imię, nazwisko, nr tel.) na adres
marketing@kucharze.pl wpisując w tytule "Kukówka".
W wiadomości zwrotnej, potwierdzającej dostępność wolnych
miejsc, otrzymają Państwo dane do przelewu.

Przeczytaj także

Opinie

Wydarzenia

Najnowsze artykuły