• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Podbiły podniebienia trójmiejskich smakoszy - pomidory premium

Michalina Domoń
5 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Trójmiejscy restauratorzy poszukują najlepszych gatunków pomidorów. Niektóre z nich pochodzą z ekologicznych upraw z Polski, inne sprowadzane są aż z Francji. Trójmiejscy restauratorzy poszukują najlepszych gatunków pomidorów. Niektóre z nich pochodzą z ekologicznych upraw z Polski, inne sprowadzane są aż z Francji.

Odkrył je Krzysztof Kolumb, posiadają niekończącą się listę właściwości prozdrowotnych, Hiszpanie używają ich jako oręża w czasie corocznych obchodów tomatyny, a Francuzi nazywają go jabłkiem miłości. Pomidor niejedno ma imię, smak, barwę i ... cenę. Poznajcie niezwykłe pomidory premium z trójmiejskich restauracji!



Żeby przygotować danie z pomidorów, nie trzeba posiadać trzeciego stopnia wtajemniczenia sztuki kulinarnej. Jednak żeby przygotować smaczne danie z pomidorów, potrzeba nie tylko wyczucia smaku, wyobraźni, ale i ... dobrych pomidorów. A, jak wiadomo, pomidor pomidorowi nierówny, o czym zapewne mógł się przekonać każdy z nas. Niektóre bywają słodkie i soczyste, inne mętne i pozbawione walorów smakowych. A że latem na pomidory apetyt rośnie, trójmiejscy restauratorzy poszukują najlepszych gatunków.

- W dzisiejszych czasach konsumenci przywiązują coraz większą wagę do jakości tego, co jedzą. Bez wątpienia produkty eko i premium są dla wielu z nas coraz ważniejsze. Aby wyjść naprzeciw potrzebom tych osób, postanowiliśmy podjąć współpracę z gospodarstwem w Łęgajnach, w którym uprawiane są nasze pomidory - mówi manager restauracji Mariaszek, Radosław Bogacki.

Najbardziej lubisz pomidory w postaci:

Co jest niezwykłego w warzywach z tej uprawy, co zachwyciło restauratorów z Mariaszka? - Pomidory z Łęgajn charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i świeżością. Głównym atutem, który wpływa na ich jakość jest woda. Gospodarstwo Ogrodnicze Łęgajny posiada własne studnie głębinowe, pobierające wodę z głębokości około 70 metrów, gdzie znajduje się ogromne, podwodne jezioro ze znakomitą wodą z okresu trzeciorzędu. Pomidory z Łęgajn są zatem podlewane wodą o jakości wody pitnej, bez domieszek wód deszczowych i podskórnych - wyjaśnia Radosław Bogacki.

W gospodarstwie nie ma mowy o stosowaniu chemicznych preparatów. - Pomidory chronione są metodami biologicznymi. Wprowadzane są pożyteczne owady, które są drapieżnikami szkodników - tłumaczy manager restauracji.

Dobrych odmian pomidorów poszukuje też szef kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers w hotelu Radisson Blu, w myśl tego, że należy czerpać, co najlepsze z sezonowych darów natury. - Od popularnych polskich jak: Malinowy, Bawole serce po odmiany zagraniczne: Black cherry, pomidor zebrowy, Cytrynek groniasty, Red pear czy Tigerella. Smak każdego jest inny: od łagodnych i delikatnych po intensywne i wyraziste. Część z nich jest modyfikowana genetycznie, stąd cała paleta kolorów. Te modyfikowane są zdrowsze, wyraźniejsze w smaku i bardziej trwałe. Sprowadzamy je prosto z Francji - tłumaczy szef kuchni, Krzysztof Kowalczyk.

Wspomniane odmiany różnią się między sobą kolorami i smakiem. Jedne są bardziej kwaskowate, inne bardziej słodkie, jeszcze inne delikatne. - Ale każdy z nich aromatyczny, bo wyhodowany i zerwany w najlepszym czasie, czyli w pełni lata i pełni słońca - zapewnia szef kuchni.

Dobry pomidor staje się narzędziem sztuki kulinarnej. - Piękniej będzie wyglądała mozzarella z trzema kolorami pomidorów lub prosta sałatka ze szczypiorkiem i oliwą z oliwek do steku wołowego w towarzystwie wielobarwnych pomidorów. To warzywo ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy zrobić z nich emulsje, suszyć je, faszerować, dusić długo z czosnkiem i bazylią, miksować na zupę lub puree - wymienia Krzysztof Kowalczyk.

W restauracji Brasserie de Verres en Vers serwuje się je w postaci salsy z zielonych pomidorów, jako dodatek do pescaccio z łososia czy jako ragout z ziołami i czosnkiem do piersi z perliczki. Dostępne też są pieczone pomidory z bawolą mozzarellą i listkami mizuny, a także risotto z kurkami, koprem włoskim i fioletowym pomidorem.

W Mariaszku klienci najchętniej zamawiają krem z pomidorów z dodatkiem pesto bazyliowego. - Jest to równie kultowa pozycja naszego menu, jak pierogi z kaczki na sosie grzybowym. Goście restauracji mogą się również napić świeżo wyciskanego soku z tych pomidorów - mówi manager restauracji.

  • Pomidor Cœur de bœuf.
  • Pomidor Green Zebra.
  • Pomidory różnią się nie tylko smakiem, ale i barwą.
  • Pomidory Noire Ronde.
  • Pomidory San Marzano.
  • Kolorowe pomidory różnych gatunków nie tylko wyśmienicie smakują, ale i pięknie komponują się na talerzu.


Za smak i jakość musimy zapłacić więcej. - Cena za kilogram waha się w granicach od 10 zł do 12 zł. Spowodowane jest to faktem, że nie jest to produkt często spotykany i hodowany głównie dla restauracji - wyjaśnia Krzysztof Kowalczyk.

W Mariaszku po zjedzeniu aromatycznej zupy możemy zabrać trochę pomidorów ze sobą do domu. Kilogram malinowych, śliwkowych czy Bawole serce kosztuje tu 8 zł. - Obecnie sprzedajemy około 500 kg pomidorów tygodniowo i ta liczba cały czas rośnie - mówi Radosław Bogacki.

O tym, że warto jeść pomidory, nikogo przekonywać nie trzeba. Zawarte w nich składniki odżywcze działają dobroczynnie na nasze zdrowie i urodę. Mają dużo karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, a także kwas foliowy i biotynę. Lista składników mineralnych też nie jest krótka. Znajdują się na niej potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan. Jednak ich najcenniejszym składnikiem jest likopen, antyutleniacz, który nadaje im czerwony kolor. To właśnie likopen pomaga chronić nasz organizm przed nowotworami i chorobami serca, co potwierdzają liczne badania naukowców. I pomyśleć, że niegdyś pomidory uważano za trujące.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (30) 7 zablokowanych

  • pomidory uwielbiam w każdej postaci. Oczywiście polskie pomidory

    A to "jedzenie" co jest na talerzach to wygląda jak jakieś resztki czy ochłapy. Mój pies ma ładniejszą miskę i lepsze jedzenie

    • 53 8

  • tylko z rynku (1)

    Ostatnio kupowałem w supermarkecie "premium" i niedługo potem na rynku. Malinowe. Pierwsze - lekki zapach, ale prawie bez smaku i twarde, za to te drugie... takie pomidory to można jeść jak owoce - zapach i smak jak sprzed lat. Jak się chce jednak można. Te marketowe jedzenie już nie raz mnie zawiodło...

    • 53 2

    • Teraz , nawet w sezonie trudno kupić dobre pomidory , nawet tradycyjne warzywniaki sprowadzają` szklarniowy syf . Bo taniej , a że klient już nie wróci, to nieważne .

      • 3 0

  • mniam (1)

    Nie ma to jak dobra malinowka z pieprzem i sola na swierzutkim pieczywue mniaaam

    • 44 3

    • świeRZutki to sobie słownik ortofgraficzny leć kup

      • 3 1

  • sałatka... jaka?

    pomidor na kanapce z solą i szczypiorkiem mmm

    • 25 0

  • Przeciez w hipermarkecie sa tylko napisy '' pomidor premium '' ! Czy to te ?

    W markecie pomidory premium sa bardzo tanie wiec skad te wysokie ceny w artykule ? kazdy market ma premium z upraw eko . Czy to sa te pomidory zdrowe ? bo Polskie sa juz chemia skazone podobno i tylko najlepsze sa zagraniczne .

    • 16 1

  • (...)

    (...) likopenu jest najwięcej w czerwonych pomidorach a nie jakiś MUTANTACH zrobionych np. zielonych czy w paski dzięki GMO!!!

    • 15 2

  • E tam...

    Pomidor premium tylko z puchy.

    • 6 5

  • parę razy jadłem w Mariaszku i szczerze powiedziawszy, to nic nadzwyczajnego - ot, poprawna kuchnia ale bez polotu. (3)

    Menu ciekawe ale z wykonaniem już gorzej. Największą moją irytację wzbudził łosoś podany na blinach z...wielką ilością śmietany - łosoś bardziej niż przeciętny (Aro?), bliny były ok, pseudo kawior (z Ikea?^^) i chyba całe opakowanie śmietany (z Biedry?), a już apogeum zniesmaczenia osiągnąłem jedząc tagliatelle z KREWETKĄ (nie mylić "z krewetkami"), może ze trzy oliwki i jakieś niezidentyfikowane ingrediencje, smakowo zjadliwe ale biegunowo odległe od oczekiwań - cena nie koresponduje z jakością potraw.

    • 22 4

    • te, Mariaszek, nie ma co się obrażać tylko karmcie uczciwie, to będę pozytywnie komentować^^

      • 14 0

    • prze....ne być takim francuskim pieskiem

      • 2 6

    • kuchnia u Mariaszka

      Po dzisiejszym obiedzie w Mariaszku moje dziecko się pytało wieczorem czy dziś obiad jadło bo nie pamięta,ot i to cała tajemnica kuchni Mariaszka.Ja w najbliższym czasie napewno tam nie zawitam.

      • 1 0

  • to juz tak GMO poszlo do przodu!

    wow. nie wiedzialam ,ze sa takie pomidory.

    • 10 2

  • tylko pomidory?

    Czy to jest art. o pomidorach czy reklama Mariaszka?

    • 27 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane