• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Perliczka - szlachecki przysmak

Marta Nicgorska
9 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Perliczkę można przygotować i podać na wiele sposóbow. Zobaczcie jak ją serwuje szef kuchni Restauracji Filharmonia.



Mięso perliczki jest niezwykle szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za wytworny smak dziczyzny oraz niezwykłe walory odżywcze. Kiedyś często gościło na polskich stołach. Dziś jest serwowane okazjonalnie, bo o perliczkę niełatwo.



Mięso z perliczki - czy mięso z perliczki jest dobre?



W przeszłości dania z mięsa perliczego były podawane na wytwornych przyjęciach, gdzie cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród całej szlachty. W późniejszym czasie perliczka ustąpiła miejsca pospolitemu kurczakowi. Słuch po niej jednak nie zaginął - wciąż uchodzi za szlachetny gatunek drobiu, który dzięki lekkiemu posmakowi dziczyzny zasługuje na miano mięsa wykwintnego. W tradycyjnej kuchni polskiej dania z perlicy zajmują wyjątkowe miejsce. W wielu kręgach uchodzą one za wytworne, a ich obecność podczas uroczystych biesiad niemal zawsze wzbudza zachwyt.

Perliczkę cechuje okrągła sylwetka, mała głowa, upierzenie szaro-czarne, nakrapiane biało, krótkie i zaokrąglone skrzydła, równie krótki ogon, głowa nieopierzona, z czerwonymi i niebieskimi płatami skóry oraz czerwonym lub żółtym wyrostkiem kostnym na czubku. Perliczkę cechuje okrągła sylwetka, mała głowa, upierzenie szaro-czarne, nakrapiane biało, krótkie i zaokrąglone skrzydła, równie krótki ogon, głowa nieopierzona, z czerwonymi i niebieskimi płatami skóry oraz czerwonym lub żółtym wyrostkiem kostnym na czubku.
Ptaki, rodem z Afryki, niegdyś były w Polsce dość popularne. W latach 70. utrzymywano duże stada. Dziś w przydomowych kurnikach stanowią rzadkość. Kupić perliczkę to nie lada sztuka - dostepne są w nielicznych sklepach czy na przykład w sieci MAKRO. Restauratorzy sprowadzają ten gatunek mięsa z Wielkopolski lub zza granicy ze specjalnych hodowli - drób ten ma jednak inny wygląd. Mięso perliczek karmionych kukurydzą cechuje żółte zabarwienie w odróżnieniu od białego mięsa perliczek z wolnego wybiegu.

Perliczka ceniona jest ze względu na szczególne walory smakowe i odżywcze. Znajduje zwolenników wśród fanów zdrowej żywności oraz osób, które dbają o linię. W oczach kucharzy z kolei perliczka zyskała uznanie z powodu łatwości w obróbce termicznej. Sekretem każdego kucharza pozostaje sposób w jaki przyrządza perliczkę, aby zachować jej soczystość i wydobyć z niej finezyjny aromat.

Czym różni się perliczka od kurczaka?



- Mięso perlicze jest bardzo chude, niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków - mówi Artur Wencel , szef kuchni Restauracji Filharmonia. - Kiedyś perliczkę szprycowano tłuszczem, dziś są inne sposoby na to, by w czasie obróbki termicznej nie stała się tak zwanym wiórkiem. Perliczka w naszej restauracji przyrządzana jest w urządzeniu do wolnego gotowania, gdzie w specjalnym próżniowym worku osiąga temperaturę pozwalającą na ścięcie białka bez utraty soków i cennych składników - wyjaśnia Wencel.

Pierś perliczki z pianką pomarańczową. Pierś perliczki z pianką pomarańczową.
W związku z tym, że perliczka jest najchudszym z wszystkich mięs drobiowych, trzeba bardzo ostrożnie obchodzić się z nią podczas pieczenia. Jeśli liczba kalorii nie jest istotna w przyrządzeniu potrawy, można upiec perliczkę z boczkiem czy odrobiną słoniny - wówczas mięso będzie bardziej soczyste. W wydobyciu smaku pomagają także owoce, na przykład duszone jabłka.

Jak przygotować mięso z perliczki?



- Perliczkę można przygotować fantazyjnie. Przygotowana u nas perliczka uzyskuje niebanalny smak w połączeniu z cytrusami. - mówi Andrzej Kosmol, właściciel Restauracji Filharmonia. - Jak na kuchnię molekularną przystało na talerzu znajduje się pomarańcza pod 4 postaciami: emulsji pomarańczowej, cząstek świeżych owoców, kandyzowanych skórek i... pianki z pomarańczy - dodaje Kosmol.

Perliczka jest delikatnym mięsem, bogatym w składniki mineralne: magnez, potas czy żelazo oraz witaminy: B1, B2 i E, wysoka zawartość białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera niewielką ilość tłuszczu dlatego stanowi świetną propozycję dla osób dbających o linię. Oprócz niskiej zawartości tłuszczu, także wartość kaloryczna jest niezwykle korzystna - 100 g mięsa zawiera ok. 160 kcal. Spożywanie mięsa perliczek jest szczególnie polecane osobom walczącym z otyłością i cukrzycą, ale także przebywających na wysokobiałkowej lub niskotłuszczowej diecie.

W to, że perliczka zapewnia doznania smakowe i wzbogaca dietę o wartościowe substancje nikt nie wątpi. Próżno szukać gatunku mięsa, który łączyłby - jak perliczka - wszystko, co najlepsze: małą ilość tłuszczów zwierzęcych przy dużym udziale wysokogatunkowego białka, a dodatkowo niezapomniany smak.

Danie z perliczki można przygotować szybko i ciekawie. Mały dodatek w postaci jadalnego kwiatu orchidei może sprawić, że będzie prawdziwym klejnotem na talerzu.

Miejsca

Opinie (28) 4 zablokowane

  • : ) (1)

    Ja tam wolę schabowy z kapustą i ziemniakami.Zresztą o tę perliczkę bardzo trudno a schaboszczak w sklepie obok.

    • 22 15

    • Perliczki też są w sklepach tylko trzeba zacząć korzystać z czegoś innego niż biedronka.

      • 6 3

  • JAKO SZLACHTA JADAM PERLICZKI TYLKO PRZYODZIANY W KONTUSZ ! :) (1)

    smak perliczki jest wyborny !.

    • 38 2

    • hehehe

      10/10

      • 2 0

  • Jakim trunkiem popijamy perliczkę? Czy mocne z biedronki bedzie dobre? (2)

    • 27 10

    • perliczki tylko duszone na winie !

      • 0 0

    • lepsze Porto, też z Biedronki :-)

      I perliczkę z Biedronki z tym porto właśnie upiekłam! Wyśmienita!

      • 0 0

  • PYTANIE

    DO KOGO ADRESOWANE SĄ TAKIE PROGRAMY?
    CZY DO TYCH CO, ŻEBY POJEŚĆ, JESZCZE CIĄGLE WYCIĄGAJĄ
    DREWNIANĄ ŁYCHĘ ZZA CHOLEWY GUMIAKA?

    • 9 21

  • Byłem dziś (1)

    Większość takich restauracji puste , nikogo nie stać aby pójść zjeść coś tak wykwintnego . Schabowy m de Volai czy zraz to teraz lux jedzonko droga pani redaktor .

    • 17 7

    • No patrz pan a w restauracjach, w których ja bywam muszę dokonywać rezerwacji, bo z ulicy ciężko o wolne miejsce. I gdzie niby ten kryzys skoro w miejscu, gdzie za obiad dla dwóch osób zostawiasz minimum 150-200zł ciągle jest praktycznie komplet?

      • 2 0

  • Kupiłem mrożone perliczki i nie bardzo wiem jak je przyrządzić.Nie wydaje mi się że dodanie wędzonki da odpowiedni smak Wędzonka (2)

    "zabije smak perliczki
    A tak apropo niektórych wpisów . Piszą byle co aby zaistnieć.Wychowani na kaszance i pasztetowej za 7zł.kg. nigdy nie zasmakują delikatesów na deser są jeszcze parówki po 4,50 w Tesco.

    • 16 3

    • takie parówki to tylko nadają się dla woli i tysia (1)

      • 1 0

      • bo są do d..y

        • 0 0

  • zostawcie te biedne perliczki (1)

    i zacznijcie wpieprzać gołębie, których jest zatrzęsienie i obsrywają wszystko pod sobą

    • 17 2

    • dobre są pieczone w glinie na rożnie ..-:)

      • 0 0

  • Dajcie sobie spokój z tym de-luxe (6)

    W mieście robotników budowlanych z kaszub o szlachcie :-) do tego artykuł pisze osoba z awansu społecznego :-)

    Na całych kaszubach coś takiego jak szlachta nie występowało!
    Gdyby nie duchowieństwo to zapewne kaszubi nie znaliby tależy sztućców a do pługa by dalej baby przyczepiali te bardziej otyłe.

    Alwe co najważniejsze na mazowszu to akurat plebejskie jadło :-)

    pozdrowienia dla wszystkich kaszubów

    • 19 8

    • (2)

      a co to znaczy osoba z awansu społecznego?

      • 0 0

      • Trudno to ująć w ramy (1)

        chodzi o kogoś kto nie ma uzdolnień ani majątku ale dzieki raczej mało chwalebnym zasługom rodziców czy to rodziny staje się kimś ważnym często budząc kontrowersje.
        Przykładowo np dawni I sekretarze PZPR czy np Adam Michnik albo Piotr Kraśko czy dzieci Wałęsy Tuska albo wielu tzw "profesorów".

        • 8 0

        • o ty aydytoru ty!

          ;P
          ale to cena zawirowań, z chłopa pana nie będzie więc te bydlęta dalej nie pociągną i w następnym pokoleniu zejdą na należne im miejsce w rynsztoku.

          • 4 0

    • a skąd robotnicy budowlani z Kaszub w Gdańsku i po co? (1)

      • 0 0

      • ktoś musi rowy kopać ( do tego nie trzeba wiele intelektu)

        • 1 0

    • mylisz się

      moja prababka była z rodu szlacheckiego na Kaszubach, rody te zwykle miały dwu członowe nazwiska np. Wnuk-Lipiński.

      • 1 1

  • Uwielbiam tego typu potrawy z perliczek, kaczek, królików, owoców morza i inne cielęcinki itp. Codziennie coś innego. Człowiek od razu lepiej się czuje niż jak by miał żreć tylko schabowego jak plebs. A wy się cieszcie, że raz w tygodniu jecie kurczaka czy inną świnię.

    • 7 7

  • Jest stary dość kawał dotyczący gęsinej piersi .

    Podczas obiadu-Marysiu dodaj piersi księdzu biskupowi.

    • 3 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja