• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Paweł Zyner otworzył w Trójmieście swoją pierwszą restaurację

Olga Miłogrodzka
17 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum. Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.

Paweł Zyner - restaurator, kojarzony przede wszystkim z tradycyjną kuchnią żydowską, otworzył w sobotni wieczór pierwszy w Trójmieście lokal. Bagażownia Restauracja Zynera, bo taką nosi nazwę, zajęła jedyny oryginalny obiekt, który pozostał po starej zabudowie Sopotu - mały, ceglany budynek, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze

.

W sobotni wieczór otwarto w Trójmieście Bagażownię - nowy lokal firmowany nazwiskiem jednego ze znanych polskich restauratorów - Pawła Zynera. Z tej okazji, przy nowo wybudowanym Sopot Centrum, zebrali się liczni goście, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz Michalczewski, Francis Lapp. Wieczór inaugurujący działalność restauracji umilił zespół Long Street Brass oraz przygotowane z tej okazji zimne przekąski.

Tradycje rodzinne Pawła Zynera w branży gastronomicznej sięgają początków XIX wielu. Jego dziadek prowadził wówczas w Kaliszu jedną z najstarszych karczm żydowskich w mieście. Kolejne pokolenia konstytuowały tę tradycję, ale już w Łodzi. Anatewka - najlepiej znany lokal Pawła Zynera - zlokalizowany jest blisko ul. Piotrkowskiej. Drugi znajduje się w Salzburgu. Sopocką Bagażownię poprowadzi we współpracy z synem.


Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa.
Bagażownia Restauracja Zynera powstała w budynku jedynego obiektu, który pozostał po starej zabudowie dworcowej w Sopocie. Żółty, ceglany - służył przez lata jako zaplecze dla turystów przybywających do Sopotu, w szczególności do Hotelu Grand, z którego boje hotelowi dostarczali gościom bagaże. Jego wnętrze zachowało wiele oryginalnych elementów. Meble, które znajdują się w obiekcie zostały sprowadzone z rzymskiego dworca Roma Termini, a blaty baru z zabytkowych budynków w Finlandii. Panuje tu domowa atmosfera. Na ścianach wiszą obrazy - o tematyce biblijnej - łódzkiego malarza, Iwana Kulika.

- Kochamy swoich klientów, to goście budują klimat naszych restauracji. Staramy się o domową atmosferę, to jest najważniejsze. Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa. Mam nadzieję, że moi klienci będą się czuć tutaj, jak u siebie - mówi Paweł Zyner.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Podczas otwarcia nie zabrakło też muzyki na żywo.
  • Restauracja znajduje się w budynku Sopot Centrum.

Menu lokalu opiera się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, jednak nie będzie to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązują do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.

- Kuchnia żydowska jest bardzo do polskiej podobna. Będąc kiedyś w Izraelu poprosiłem, aby zaprowadzono mnie do żydowskiej restauracji i tak trafiłem na kebab. Gdy powiedziałem, nie - chcę zjeść karpia w galarecie, zaprowadzono mnie do polskiej restauracji właśnie - mówi Paweł Zyner.
W menu dominować będą potrawy ze śledzi, wołowiny, gęsiny i morskich ryb. Dodatkowo zamówimy tu danie izraelskiej armii - szakszukę. Jego głównym składnikiem są warzywa i kozi ser. W ofercie znajdą się również surowa ikra ze śledzia oraz kaczka przygotowywana w prawdziwym węglowym piecu, który ma być duszą restauracji. Szefem kuchni został w Sopocie Tomasz Pieronek, pracujący wcześniej w Anatewce przez 15 lat.

Na jesień planowane jest również otwarcie kolejnej restauracji Pawła Zynera w Sopot Centrum, słynnej Anatewki, która znajdzie się na najniższej części Centrum, poziomie -1, w sąsiedztwie już funkcjonujących restauracji.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (143) ponad 20 zablokowanych

  • początek artykułu z 2013r

    "Jak zamienić zaniedbany, zniszczony, publiczny szalet w zabytkowym budynku w ekskluzywną, modną kawiarnię? Dodajmy, że obskurna toaleta, która przed laty pełniła funkcję bagażowni, stoi w sąsiedztwie nie mniej obskurnego budynku dworca kolejowego."

    • 8 3

  • A propos.

    Na przełomie lat 60-tych i 70-tych w gdyni na rogu ul.Starowiejskiej i 3maja jakiś Pan Pawelec prowadził lodziarnie.Perpigiani cy jakos tak.

    • 1 0

  • Znów na Krzysia

    Znów zaproszeni aby się napić najeść na KRZYSIA a później właściciele żałują ze zapraszają takich jak Michalczewski bo się napierd..... i żenada aby się reklamować przy takich wiesniakach z przymorza.

    • 3 0

  • Panie Zyner... "klienci" sa w domach publicznych... W restauracjach mamy "gosci"...

    • 3 0

  • Przyjaciel

    Znacie syna Pawła z Retkini co Pawel ich zostawił a matka z dzieckiem klepią teraz biedę i cała zydowska rodzina sie od nich odwróciła

    • 0 0

  • Cenzura

    Komentarze znikają

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja