• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarta Butelka. Degustacja win i kuchni molekularnej

Justyna Michalkiewicz
26 maja 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Goście degustowali wina Nowego Świata. Goście degustowali wina Nowego Świata.

Miłośnicy dobrych trunków po raz drugi spotkali się w Dworze Oliwskim na cyklicznym spotkaniu "Otwartej Butelki". Obok win i alkoholi z całego świata, goście mogli skosztować kuchni molekularnej oraz przekąsek szefa kuchni - Łukasza Cegłowskiego. Dochód z imprezy zostanie przeznaczony na cele charytatywne.



Całość miała charakter bankietowo-wystawowy. Goście, podchodząc do poszczególnych stoisk, mogli kosztować polecanych trunków oraz przekąsek, serwowanych mistrzów kuchni.
Istotnym punktem programu był pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu szefa kuchni restauracji Zappio - Kacpra Kocjana. Za pomocą ciekłego azotu oraz marmurowego blatu, który podgrzewał talerze, mistrz wyczarował trzy propozycje. Aby pobudzić kubki smakowe, zaserwował piankę waniliową, okraszoną emulsją z rukwi wodnej oraz miękką kulkę, z której po nakłuciu wypłynęła drogocenna kawa kopi luwak. Na deser, spod oparów ciekłego azotu wyłoniła się galaretka na agarze ze świeżych czereśni, z dodatkiem gorzkiej czekolady i sosu z Hennessy, uzupełniona śniegiem zsiadłego mleka. Całość została uwędzona aromatycznym dymem z wiśni.

Największym zaskoczeniem okazała się wariacja mięsna, czyli słone w smaku lizaki wieprzowe z żelem z wątroby, podane razem z sałatką na bazie rukoli, grzybków portobello i orzechów włoskich, wszystko aromatycznie okraszone ostrą i wyrazistą w smaku, sycylijską oliwą. Zdaniem niektórych gości, ta ostatnia propozycja doskonale komponowała się z białym winem, o lekko maślanym, aksamitnym smaku - Bicentenario Chardonnay od producenta Casa Donoso.

Degustację win Nowego Świata przeprowadzili sommelierzy z firmy Winers. Wśród szerokiej gamy tych szlachetnych trunków, goście mogli skosztować prawdziwych perełek, m.in. francuskiego, białego Les Benedictines Cuvee Prestige, 100 proc. Sauvignon Blanc, czyli białego szczepu winorośli pochodzących z regionu Bordeaux we Francji. Jest to wino oparte na dzikiej fermentacji, z zaznaczoną beczkową, prostą strukturą. Z powodu wyczuwalnej słonej nuty i lekkiego aromatu morskiego, w smaku przypominać może ostrygi.

Drugim, wartym uwagi białym winem było francuskie Chablis Cuvee Rene 1er Cru jednego z najbardziej znanych producentów w Chablis - Domines Jean Durup. Smak typowy dla win Chablis, czyli z mocną nutą jabłka. Wśród win czerwonych, prym wiodło Aalto, pochodzące z najbardziej znanych winnic w Ribera del Duero w Hiszpanii. To bardzo ciepłe, owocowe, z zaznaczonymi taninami wino ma ekstremalny potencjał starzenia. Na uwagę zasługuje również ikonowe wino od Casa Donoso - chilijskie Casa Donoso "D". Bazę stanowi klasyczny, czerwony szczep winny Cabernet Sauvignon. Dopełnieniem były szczepy pochodzące z Bordeaux - Merlot oraz Carmenere. Jego głębia i pełnia owocu jest zapamiętywana na długo, ponieważ posmak w ustach zatrzymuje się nawet na kilka minut.

Na miłośników złotego nektaru czekała niespodzianka od marki Grimbergen. Belgijskiego piwa, przygotowywanego według niemal 900-letniej receptury opactwa założonego w 1128 roku przez św. Alberta, można było skosztować na trzy różne sposoby, o nazwach: Blonde, Double i Blanche. Te lekkie i klarowne piwa o głębokiej złotej barwie, serwowane są wyłącznie w gastronomii, zazwyczaj w eleganckich kieliszkach, albo tych mniejszych, które podaje się na desce klasztornej.

- Są to piwa górnej fermentacji, naturalnie nasycone dwutlenkiem węgla, który wytwarza się podczas procesu fermentacyjnego. Są więc nie tylko wyśmienite, ale i zdrowe. Warto dodać, że ta wysublimowana poezja smaków kojarzona jest wyłącznie z najlepszą kuchnią - mówi Arkadiusz Świencicki z firmy Grimbergen.

Blonde to delikatnie łagodząca kubki smakowe, najstarsza wersja Grimbergena. Dobrze komponuje się z kuchnią śródziemnomorską. Z kolei ciemne piwo Double o delikatnym, słodkawym smaku pasuje zwłaszcza do potraw pikantnych, a także do czerwonych mięs i grillowanych dań. Double bardzo dobrze przyjął się również w kuchni indyjskiej. Ukoronowaniem smaku jest Blanche, czyli delikatne piwo pszeniczne o aromacie cytrusów. Podobnie jak Blonde, Blanche dobrze komponuje się z kuchnią śródziemnomorską.

Szef kuchni Dworu Oliwskiego przygotował dla gości smaczne przekąski. Szef kuchni Dworu Oliwskiego przygotował dla gości smaczne przekąski.

O kubki smakowe gości zadbał również gospodarz, czyli szef kuchni Dworu Oliwskiego, Łukasz Cegłowski. Przygotował m.in. miniszaszłyki owocowe, galaretki z owoców sezonowych, miniserniczki waniliowe, ciasteczka z sera pleśniowego, paszteciki z dziczyzną oraz z musem z wątróbki, a także tartaletki z łososiem.

Gościom, którzy degustowali różne rodzaje trunków oraz organizatorom przyświecał cel charytatywny. Kwota uzbierana z dobrowolnie wpłacanych cegiełek, zostanie przekazana na protezę nogi dla Alicji Hinz - dziewczyny chorej na osteosarcomę, czyli nowotwór złośliwy kości.

- Zawsze lubiliśmy pomagać i robiliśmy to w różnych miejscach. O Alicji dowiedzieliśmy się przypadkowo i postanowiliśmy zorganizować akcję charytatywną we wnętrzach naszej restauracji. Wiem, że do zakupu protezy pozostało już niewiele, więc ideę będziemy kontynuować przy okazji następnych imprez - mówi Katarzyna Bolda, kierownik restauracji w Dworze Oliwskim.

Podsumowując, wnętrza Dworu Oliwskiego na kilka godzin miały zamienić się w salonik towarzyski, pełen żywych rozmów, wyśmienitych dań oraz orzeźwiających trunków. Niestety, mimo szczytnego, charytatywnego celu, druga edycja "Otwartej Butelki" nie powtórzyła sukcesu pierwszej. Część dostawców nie dotarła na czas, a wnętrza restauracji momentami świeciły pustkami. Organizatorzy jednak się nie poddają i zapowiadają kolejną, trzecią edycję imprezy po wakacjach.
Justyna Michalkiewicz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (23) 10 zablokowanych

  • (9)

    Idę o zakład że 99,9% tych smakoszy i znawców nie odróżni tych drogich cudownych win od średniej półki z winami w Biedronce czy Lidlu.
    Nie ma to jak wąchać kieliszek i robić z siebie wielkiego znawcę :)

    • 66 13

    • zakaz wąchania (2)

      to już nawet wąchać nie można?

      • 6 9

      • Kadzidło można wąchać w kościele. (1)

        • 9 5

        • taaa, czemu tak peełno w szpitalu na Srebrzysku ?

          • 1 0

    • Ela, zachowuj się i subtelnie wąchaj. Jak pachnie?
      - No... jak wino.

      • 17 1

    • A ja się z Tobą chętnie założę, że odróżnię. O co?

      • 4 9

    • (1)

      Tak twierdzi tylko lamer chlejący na codzień wódę.
      Żeby odróżnić smak wina od napoju wino podobnego nie trzeba być znawcą trunków, wystarczy choć raz spróbować.
      Zapewniam ciebie ,że nawet prosty chłop ze wsi odróżni smak wina od kwasu z Lidla.

      • 5 9

      • Przecież w Lidlu można kupić bardzo dobre jakościowo wina!

        • 1 3

    • i trzeba pamiętać aby paluszek odpowiednio odchylić!

      • 9 2

    • To już przegrałeś zakład.

      Nie musi być drogie (40 zeta w kraju pochodzenia, u nas zwykle 80) nie tylko odróżnisz, ale poczujesz, że to nie breja z marketu :)

      • 2 1

  • Zawsze chciałem spróbować kuchni molekularnej. (1)

    Mam nadzieję, że kiedyś powstanie taka restauracja z prawdziwego zdarzenia w trójmieście.

    • 13 5

    • idź do sztuczki w Gdyni lub do Mercato w Gdańsku, to posmakujesz

      • 0 0

  • A na zdjęciu to jest Marcin. (2)

    To jest dopiero gość :)

    • 11 5

    • A jaki gruby

      • 5 0

    • Bynajmniej rozpoznawalny...

      • 1 2

  • Zdjęcie mnicha nalewającego piwa... (1)

    Mnich z obrączką to ciekawostka :-)

    • 19 2

    • Bo to jest nowoczesny mnich.

      • 3 1

  • Ostatnie zdjęcie rekompensuje całe wcześniejsze wrażenie. (1)

    Ta istota na szczęście nie jest molekularna ani fusion.

    • 2 2

    • Degustowałbym.

      j.w.

      • 0 0

  • Macie pod nosem dobre firmy a szukacie nie wiadomo gdzie.

    • 4 4

  • Ale szkoda tego miejsca.

    Kiedyś tętniące życiem z dobrą kuchnią i serwisem. No ale jaki dyrektor takie rządy.

    • 3 1

  • ...

    Masakra to była kto myśli o 3 edycji ??!! dajcie sobie spokój bo żal

    • 1 4

  • :)

    kuchnia molekularna interesuje mnie ale jakoś nie mam odwagi :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja