Sopot zyskał kolejną, ciekawą restaurację. W czwartkowy wieczór odbyło się otwarcie restauracji Nowosopockiej znajdującej się przy samej plaży w zabytkowym budynku. Ponad 60 gości wypełniło przestrzeń lokalu. Przygotowano reprezentacyjny poczęstunek, a spotkanie umiliły występy artystyczne tancerzy oraz wokalistki, Pauliny Czapli.
Otwarcie nowego miejsca na trójmiejskiej mapie gastronomicznej odbyło się w czwartkowy wieczór.
Restauracja Nowosopocka mieści się w zabytkowym budynku należącym do
Politechniki Gdańskiej, tuż
przy samej plaży w Sopocie . Wnętrze wypełnione jest elementami nawiązującymi do nadmorskiego klimatu, a dwie duże sale imponują wielkością. W tym samym budynku mieści się również
hotel Eureka Sopot.
Wśród zaproszonych gości pojawili się przedstawiciele władz Politechniki Gdańskiej, którzy w kilku słowach opowiedzieli o historii obiektu. Nie zabrakło także przedstawicieli władz Sopotu i Gdańska. Wieczór poprowadził znany w Trójmieście konferansjer,
Tomasz Podsiadły.
Wieczór rozpoczął się od oficjalnego przywitania gości przez właścicielkę obiektu,
Bożenę Markindorf:
- Nasza restauracja funkcjonuje od dwóch tygodni, ale nadal doprecyzowujemy menu, żeby stworzyć jak najbardziej lekką kartę, z przewagą ryb. W lato, do dyspozycji gości, będzie taras, na którym serwować będziemy orzeźwiające drinki, przygotowywane według własnych receptur, a także smaczne klasyczne dania, uwzględniając wersje dla wegetarian i wegan. Staraliśmy się stworzyć tutaj taki drugi dom, żeby każdy klient czuł się tu swobodnie i z chęcią do nas wracał.Właścicielka przeprosiła także za nieobecność współwłaściciela restauracji, Ryszarda Kokoszki, któremu udział w otwarciu uniemożliwiła choroba.
Po oficjalnych przemówieniach gości zaproszono na kolację. Zaserwowano m.in. barwenę na pomidorowym chimichurri, pieczoną doradę w liściu bananowca z borowikami czy konfitowaną kaczkę z jabłkami.
- W naszej restauracji serwujemy kuchnię nowoczesną, świeżą, na regionalnych produktach. Zamierzamy łączyć kilka kuchni europejskich, m.in. francuską i włoską, starając się trafić w gusta większości gości. Na dzisiejszy wieczór przygotowaliśmy przegląd naszego menu - powiedział nam szef kuchni, Mirosław Dukszto.W trakcie poczęstunku pokazano prezentację ukazującą modernizację budynku, w którym dzisiaj znajduje się restauracja oraz hotel.
Podczas całego wieczoru odbywał się, z drobnymi przerwami, koncert
Pauliny Czapli, finalistki telewizyjnego show Must Be the Music. Swoimi klimatycznymi piosenkami i soulowym głosem wprowadziła romantyczny nastrój. Towarzyszył jej pianista,
Michał Urbaniak.
Po obfitym poczęstunku zaproszono gości do drugiej części sali, w której odbyła się kolejna niespodzianka -
występy artystyczne tancerzy turniejowych z klubu tańca sportowego Black Dance. Dwie pary zaprezentowały kolejno: rumbę, cha-chę i jive'a, które wywołały uśmiechy na twarzach gości.
Pod koniec spotkania rozlosowano trzy niespodzianki, przygotowane przez partnerów otwarcia: były to kolejno: weekend z BMW I3, voucher do sopockiej Fabryki Urody oraz zaproszenie dla dwóch osób do restauracji Nowosopockiej.