wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Otwarcie restauracji Nowosopockiej w artystycznej oprawie

W czwartkowy wieczór odbyło się oficjalne otwarcie restauracji Nowosopockiej. Wydarzenie umilił występ wokalistki Pauliny Czapli w towarzystwie pianisty Michała Urbaniaka.
W czwartkowy wieczór odbyło się oficjalne otwarcie restauracji Nowosopockiej. Wydarzenie umilił występ wokalistki Pauliny Czapli w towarzystwie pianisty Michała Urbaniaka. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Sopot zyskał kolejną, ciekawą restaurację. W czwartkowy wieczór odbyło się otwarcie restauracji Nowosopockiej znajdującej się przy samej plaży w zabytkowym budynku. Ponad 60 gości wypełniło przestrzeń lokalu. Przygotowano reprezentacyjny poczęstunek, a spotkanie umiliły występy artystyczne tancerzy oraz wokalistki, Pauliny Czapli.



Otwarcie nowego miejsca na trójmiejskiej mapie gastronomicznej odbyło się w czwartkowy wieczór. Restauracja Nowosopocka mieści się w zabytkowym budynku należącym do Politechniki Gdańskiej, tuż przy samej plaży w Sopocie zobacz na mapie Sopotu. Wnętrze wypełnione jest elementami nawiązującymi do nadmorskiego klimatu, a dwie duże sale imponują wielkością. W tym samym budynku mieści się również hotel Eureka Sopot.

Wśród zaproszonych gości pojawili się przedstawiciele władz Politechniki Gdańskiej, którzy w kilku słowach opowiedzieli o historii obiektu. Nie zabrakło także przedstawicieli władz Sopotu i Gdańska. Wieczór poprowadził znany w Trójmieście konferansjer, Tomasz Podsiadły.

Wieczór rozpoczął się od oficjalnego przywitania gości przez właścicielkę obiektu, Bożenę Markindorf:

- Nasza restauracja funkcjonuje od dwóch tygodni, ale nadal doprecyzowujemy menu, żeby stworzyć jak najbardziej lekką kartę, z przewagą ryb. W lato, do dyspozycji gości, będzie taras, na którym serwować będziemy orzeźwiające drinki, przygotowywane według własnych receptur, a także smaczne klasyczne dania, uwzględniając wersje dla wegetarian i wegan. Staraliśmy się stworzyć tutaj taki drugi dom, żeby każdy klient czuł się tu swobodnie i z chęcią do nas wracał.
Właścicielka przeprosiła także za nieobecność współwłaściciela restauracji, Ryszarda Kokoszki, któremu udział w otwarciu uniemożliwiła choroba.

Po oficjalnych przemówieniach gości zaproszono na kolację. Zaserwowano m.in. barwenę na pomidorowym chimichurri, pieczoną doradę w liściu bananowca z borowikami czy konfitowaną kaczkę z jabłkami.

- W naszej restauracji serwujemy kuchnię nowoczesną, świeżą, na regionalnych produktach. Zamierzamy łączyć kilka kuchni europejskich, m.in. francuską i włoską, starając się trafić w gusta większości gości. Na dzisiejszy wieczór przygotowaliśmy przegląd naszego menu - powiedział nam szef kuchni, Mirosław Dukszto.
W trakcie poczęstunku pokazano prezentację ukazującą modernizację budynku, w którym dzisiaj znajduje się restauracja oraz hotel.

Podczas całego wieczoru odbywał się, z drobnymi przerwami, koncert Pauliny Czapli, finalistki telewizyjnego show Must Be the Music. Swoimi klimatycznymi piosenkami i soulowym głosem wprowadziła romantyczny nastrój. Towarzyszył jej pianista, Michał Urbaniak.

Po obfitym poczęstunku zaproszono gości do drugiej części sali, w której odbyła się kolejna niespodzianka - występy artystyczne tancerzy turniejowych z klubu tańca sportowego Black Dance. Dwie pary zaprezentowały kolejno: rumbę, cha-chę i jive'a, które wywołały uśmiechy na twarzach gości.

Pod koniec spotkania rozlosowano trzy niespodzianki, przygotowane przez partnerów otwarcia: były to kolejno: weekend z BMW I3, voucher do sopockiej Fabryki Urody oraz zaproszenie dla dwóch osób do restauracji Nowosopockiej.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (31)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia