• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie restauracji Nowosopockiej w artystycznej oprawie

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
27 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W czwartkowy wieczór odbyło się oficjalne otwarcie restauracji Nowosopockiej. Wydarzenie umilił występ wokalistki Pauliny Czapli w towarzystwie pianisty Michała Urbaniaka. W czwartkowy wieczór odbyło się oficjalne otwarcie restauracji Nowosopockiej. Wydarzenie umilił występ wokalistki Pauliny Czapli w towarzystwie pianisty Michała Urbaniaka.

Sopot zyskał kolejną, ciekawą restaurację. W czwartkowy wieczór odbyło się otwarcie restauracji Nowosopockiej znajdującej się przy samej plaży w zabytkowym budynku. Ponad 60 gości wypełniło przestrzeń lokalu. Przygotowano reprezentacyjny poczęstunek, a spotkanie umiliły występy artystyczne tancerzy oraz wokalistki, Pauliny Czapli.



Otwarcie nowego miejsca na trójmiejskiej mapie gastronomicznej odbyło się w czwartkowy wieczór. Restauracja Nowosopocka mieści się w zabytkowym budynku należącym do Politechniki Gdańskiej, tuż przy samej plaży w Sopocie zobacz na mapie Sopotu. Wnętrze wypełnione jest elementami nawiązującymi do nadmorskiego klimatu, a dwie duże sale imponują wielkością. W tym samym budynku mieści się również hotel Eureka Sopot.

Wśród zaproszonych gości pojawili się przedstawiciele władz Politechniki Gdańskiej, którzy w kilku słowach opowiedzieli o historii obiektu. Nie zabrakło także przedstawicieli władz Sopotu i Gdańska. Wieczór poprowadził znany w Trójmieście konferansjer, Tomasz Podsiadły.

Wieczór rozpoczął się od oficjalnego przywitania gości przez właścicielkę obiektu, Bożenę Markindorf:

- Nasza restauracja funkcjonuje od dwóch tygodni, ale nadal doprecyzowujemy menu, żeby stworzyć jak najbardziej lekką kartę, z przewagą ryb. W lato, do dyspozycji gości, będzie taras, na którym serwować będziemy orzeźwiające drinki, przygotowywane według własnych receptur, a także smaczne klasyczne dania, uwzględniając wersje dla wegetarian i wegan. Staraliśmy się stworzyć tutaj taki drugi dom, żeby każdy klient czuł się tu swobodnie i z chęcią do nas wracał.
Właścicielka przeprosiła także za nieobecność współwłaściciela restauracji, Ryszarda Kokoszki, któremu udział w otwarciu uniemożliwiła choroba.

  • Widok na restaurację z zewnątrz. Nad restauracją znajduje się hotel Eureka Sopot.
  • Szef kuchni Mirosław Dukszto wykorzystuje do swoich dań regionalne produkty, a wśród nich dominować będą ryby.
  • W trakcie otwarcia gościom serwowano letnie drinki.
  • Restauracja serwuje nowoczesne dania łączące smaki kuchni europejskich.
  • W oficjalnym otwarciu wzięło udział ponad 60 gości.
  • Na gości czekała kolacja prezentująca menu, które obowiązywać będzie w restauracji.
Po oficjalnych przemówieniach gości zaproszono na kolację. Zaserwowano m.in. barwenę na pomidorowym chimichurri, pieczoną doradę w liściu bananowca z borowikami czy konfitowaną kaczkę z jabłkami.

- W naszej restauracji serwujemy kuchnię nowoczesną, świeżą, na regionalnych produktach. Zamierzamy łączyć kilka kuchni europejskich, m.in. francuską i włoską, starając się trafić w gusta większości gości. Na dzisiejszy wieczór przygotowaliśmy przegląd naszego menu - powiedział nam szef kuchni, Mirosław Dukszto.
W trakcie poczęstunku pokazano prezentację ukazującą modernizację budynku, w którym dzisiaj znajduje się restauracja oraz hotel.

Podczas całego wieczoru odbywał się, z drobnymi przerwami, koncert Pauliny Czapli, finalistki telewizyjnego show Must Be the Music. Swoimi klimatycznymi piosenkami i soulowym głosem wprowadziła romantyczny nastrój. Towarzyszył jej pianista, Michał Urbaniak.

Po obfitym poczęstunku zaproszono gości do drugiej części sali, w której odbyła się kolejna niespodzianka - występy artystyczne tancerzy turniejowych z klubu tańca sportowego Black Dance. Dwie pary zaprezentowały kolejno: rumbę, cha-chę i jive'a, które wywołały uśmiechy na twarzach gości.

Pod koniec spotkania rozlosowano trzy niespodzianki, przygotowane przez partnerów otwarcia: były to kolejno: weekend z BMW I3, voucher do sopockiej Fabryki Urody oraz zaproszenie dla dwóch osób do restauracji Nowosopockiej.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (31) 8 zablokowanych

  • (3)

    Wspaniale ! Brakowało na kulinarnej trójmiejskiej mapie miejsca dla seniorów :)

    • 50 6

    • (1)

      Poziom cenowy pewnie dla byłych ubekow

      • 30 11

      • Beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami.

        • 21 2

    • Klakierzy 60+ biorą niższe stawki.

      • 0 0

  • (7)

    podajcie cennik

    • 35 1

    • (1)

      Hot dogi po 5 zł
      Hamburgiery 10 zł

      • 22 2

      • Sos tysiąca wysp +2pln.

        • 10 0

    • (4)

      ok jest menu
      1. tatar z łososia 36 zł - 10 metrów dalej w Barze Przystań 16 zł - jeden z lepszych jakie są
      2. stek 89 zł
      3. zupa 16 zł
      4. kawałek kaczki 45 zł

      powodzenia ślepa Gienia

      • 25 14

      • (2)

        ..bar przystan byl fajny 20 lat temu, gdy byla jedna mala salka..po rozszerzeniu jej juz sie opuscilo, a po dobudowaniu drugiej i tarasow to juz cien dawnej przystani..

        • 20 1

        • (1)

          To czemu od rana do wieczora kolejka i tłumy w przystani?

          • 6 6

          • Turyści...

            • 11 2

      • w przystani drożej

        policz cenę w odniesieniu do wagi dania...
        ja tam wolę za 50zł zjeść w czystym lokalu niż przepychać się między ludźmi z tacą i trafić upieprzony stolik z brudnymi naczyniami.... Na dodatek w barze przystań ceny są za 100g ryby i nigdy nie wiesz ile zapłacisz

        • 13 0

  • Spisali się (1)

    Impreza z zewnątrz od strony promenady wyglądała ciekawie. Pobawili się światłami i efekt było widać z daleka.

    • 16 7

    • Oceniasz nawet tam nie będąc?
      Ok...

      • 4 6

  • a będzie szczupak a la Sopotę? (1)

    • 18 0

    • Nie szczupak tylko Szączupąk a la molllo

      • 13 0

  • artysta się wczuwa

    publiczność zaś wsuwa...

    • 25 1

  • Ale trafna nazwa! Chociaz na zdjeciach średnia wieku 70 lat, chyba z parkowej

    • 29 2

  • 1 (1)

    W naszej restauracji serwujemy kuchnię nowoczesną, świeżą, na regionalnych produktach.
    barwenę na pomidorowym chimichurri, pieczoną doradę w liściu bananowca

    nooooooooo

    • 34 2

    • Najgorsze jest to że wciska się ludziom kit.

      Dorada, bananowiec, barwena. Same lokalne produkty. Weganie i bez glutenu. Masakra. Za pół roku będzie kolejne otwarcie i darmowe drinki.

      • 5 0

  • Ksiadz (1)

    Ksiądz oczywiście musiał być.
    Ciekawe skąd desery dekoracje czekoladowe kupne

    • 14 3

    • Ksiądz

      • 0 0

  • Nowosopocka dla nowobogackich.

    • 20 2

  • To do kogo to należy?

    Pg czy ajwaj? Był jakiś przetarg czy rączka rączkę?

    • 15 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja