- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (21 opinii)
- 3 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
Orange Lips, Blue Blazer? Sylwestrowe propozycje sopockich barmanów
Witanie Nowego Roku standardowo kojarzy nam się ze strzelaniem korków od szampana i toastami wznoszonymi lampką musującego trunku z północno-wschodniej Francji. I, choć szampanem świętuje się rozmaite okazje, a pijąc go bez okazji - za Marleną Dietrich - "każdy dzień wydaje się być niedzielą", my pytamy: co zaserwować swoim gościom lub zamówić przy barze po północy? Przepisy na sylwestrowe drinki podsunęli nam barmani znani z sopockich klubów.
Drugą propozycją Kacpra jest oryginalna wersja słynnego Blue Blazer. Klasyczna odmiana drinka powstała w drugiej połowie XIX w. w San Francisco. Sporządził go po raz pierwszy sławny bartender Jerry Thomas, który zasłynął ze zręcznego zabawiania swoich gości. Podczas jednego z tych szczególnych wieczorów, kiedy odpowiednio duża widownia zebrała się przed barem, do dwóch srebrnych kubków wlał po 2 uncje szkockiej whisky, dolał tę samą ilość gorącej wody, powierzchnię płynu podpalił i zaczął żonglować płomieniem przelewając drink z jednego kubka do drugiego. Użyty przez Kacpra Four Roses to jeden z najsłynniejszych burbonów na świecie, destylowany zgodnie z tradycjami na terenie USA w stanie Kentucky od 1888 roku. Wyróżnia go bardzo łagodny, delikatnie owocowy smak, upijali się nim między innymi bohaterowie polskiego filmu "Sztos".
ROSE SENSATION
40 ml likieru z płatków róży i owoców domowej roboty
150 ml szampana G.H. Mumm
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlewamy bezpośrednio do kieliszka.
Po zamieszaniu serwować z płatkami róż.
KIR ROYAL
150 ml szampana G.H Mumm
20 ml Creme de Cassis
ORANGE LIPS
100 ml szampana G.H Mumm
100 ml świeżego soku z pomarańczy i 1 łyżka barmańska grenadiny
FLEXION BLUE BLAZER
80 ml Four Roses
80 ml gorącej wody
15 ml miodu płynnego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Do dwóch srebrnych kubków wlewamy Four Roses, dolewamy w tej samej ilości gorącą wodę i powierzchnię płynu zapalamy, po czym podnosimy wysoko oba płonące jak znicze kubki i po żonglersku przelewamy długim strumieniem zawartość naczyń z jednego do drugiego. Po przelaniu min. 3 razy gasimy niebieskie płomienie. Następnie do gorącego jeszcze płynu dodajemy miód, kawałek skórki pomarańczowej, gałkę muszkatołową i cynamon. Serwujemy najlepiej w glinianych kubkach z uchem.
Młody, bo zaledwie 23-letni Krzysztof Rathnau z Dream Clubu za barem pracuje już od 6 lat. Umiejętności zdobył szkoląc się sam, a od 2 lat aktywnie startuje w konkursach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zwycięstwo w międzynarodowym Finladnia Vodka Cup 2012, który odbył się w Helsinkach. Na sylwestrową noc przygotował również dwie propozycje. Pierwsza to Full Moon. Drink przygotowany na Bacardi Legacy Competition zapewnił mu miejsce w finale.
FULL MOON
Rum
Muddlowany Jałowiec
1 łyżka miodu
Sok z połowy limonki
Likier Rabarbarowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać w barmańskim shakerze. Ilość rumu zależy od preferencji smakowych.
Drugi proponowany drink to Old Fashioned w nowej odsłonie. Cocktail ten to absolutny klasyk, który powstał pod koniec XIX wieku. Teraz przechodzi swój renesans i podaje go się z oparami dymu z drewna jabłoni. W tej wersji można go będzie spróbować podczas sylwestrowej nocy w Dream Clubie. Do sporządzenia drinka używa się Angostury. To najsławniejszy klasyczny bitter na świecie. Wielu ludzi myśli, że nazwa Angostura pochodzi od drzewa angostura. W rzeczywistości kora tego drzewa nie wchodzi w skład bitteru, a nazwa trunku pochodzi od miasta założonego w 1746 roku nad rzeką Orinoko w Wenezueli. Bitter zawiera za to korę chinową, kłącze galangi, korzenie arcydzięgla, goryczki i imbiru oraz czerwone drzewo sandałowe. Całościowa receptura jest jednak zastrzeżona.
OLD FASHIONED
Skórka z pomarańczy
Brązowy cukier
kilka kropel Angostury
40 ml Burbon
Sposób przygotowania:
Do szerokiej szklanki na whisky wsypać cukier i zalać go Angosturą, wrzucić kostkę lodu i bardzo powoli wlewać bourbon. Wymieszać całość. Kiedy cukier się rozpuści - dodać pozostałe kostki lodu, wlać pozostałą część bourbonu, aż do końca, cały czas mieszając.
Kacper Kaźmierski, od dwóch lat head barman w sopockiej Galerii 63 Restaurant & Club eksperymentuje łącząc różne gatunki alkoholi w jedną całość. Jednym z powstałych w ten sposób drinków jest znana gościom Galerii 63 Gramofonomanka, która łączy w sobie smak żurawiny, jabłek i pomarańczy. Na sylwestra Kacper zaproponował "dwatysiącetrzynaście" z infuzowanym szafranem ginem i malinami.
DWATYSIĄCETRZYNAŚCIE
40 ml Bacardi Lime
20 ml Gin Bombay infuzowany szafranem
Mrożone maliny
Świeża mięta
Syrop cukrowy
Moet & Chandon Imperial Brut
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza szampanem umieszczamy w shakerze i miksujemy. Przez drobne sitko przelewamy do kieliszka i dopełniamy Moet & Chandon Imperial Brut. Dekorujemy świeżą miętą.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (59) 8 zablokowanych
-
2012-12-30 17:27
Drinki nieosiągalne (2)
Nie można podać receptury na jakieś proste i łatwe drinki?
Mam wrażenie że takich drinków tez nie mieszają w klubach heheheh tylko leją zwykłe zamienniki. Szkoda artykułu.- 37 4
-
2013-01-01 19:35
Fakt (1)
O niektóre składniki to nawet nie wiadomo gdzie się pytać.
A w klubach i tak 90% osób bierze wódkę ze spritem, albo colą- 2 0
-
2013-01-07 10:21
Pod artykułem masz adresy klubów a w nich barmani którzy wykreowali te drinki, na pewno chętnie odpowiedzą na wszystkie twoje pytania. ''A w klubach i tak 90% osób bierze wódkę ze spritem, albo colą'', bo nie znają nic innego a wielkim wstydem jest podejść do barmana i zapytać go o coś dobrego do picia co wam zasmakuje. Nie musi być to słodki, kolorowy ulepek z palemka (bo tak większości ludzi kojarzą się koktajle) ale ciężki, wytrawny, goryczkowy smak w zależności od tego co lubisz
- 0 0
-
2012-12-30 14:21
Takie mieszadła (7)
To dla panienek i zniewiesciałych chłopców.prawdziwy facet pije whiskey czy wódke z lodem,ewentualnie dodatkiem wody aby nie zatracić smaku pitego alkoholu.
- 93 41
-
2013-01-07 10:02
Klasyk???
Zapewne nie znasz takich pozycji jak Martinez czy Old Fashioned . Ty mówisz raczej o klasycy upicia się, nie picia.
- 0 0
-
2012-12-30 18:28
Napisał krypto gej :) (3)
Bardzo męska ta Twoja wypowiedz :) Rekompensujesz w ten sposób swoją gejowatość? A tak na marginesie to gratuluje wizji tego co jest męskie, żal.pl
- 15 40
-
2013-01-01 17:15
...
Ania do je...nia
- 1 4
-
2012-12-30 19:29
Klasyk masz rację (1)
a Ty Ania nie wcinaj się do męskich drinków i pij sobie nawet jabola jak lubisz
- 28 10
-
2012-12-30 21:32
w ostatnim drinku jest coś dla facetów
w składzie jest STROP cukrowy. Raczej nie dla panienek...
- 6 2
-
2012-12-30 21:33
klasyk dzieciaku (1)
prawdziwy facet żre rozżarzony węgiel i popija benzyną. to co ty piszesz jest dla przedszkolaków
- 34 2
-
2012-12-30 22:58
faceti może jeszcze smierdzi potem i tytoniem
;)
- 12 1
-
2013-01-06 21:18
Błąd
... w ostatnim drinku... zamiast umieszczania w shakerze powinno byc w blenderze :)
- 0 0
-
2012-12-31 01:38
Haha (3)
Powodzenia w 'mixowaniu' w shakerze mrożonych malin!
- 6 0
-
2013-01-05 19:01
da rade
trzeba się tylko do tego zabrać z głową
- 0 0
-
2012-12-31 12:51
? (1)
Polecam wpaść do Kacpra do Galerii lub jakiegokolwiek innego dobrego baru i na pewno barmani Wam pokażą jak to się robi:)
- 1 3
-
2013-01-01 22:45
:)
jak juz to pewnie chodzilo o 'blender', chyba trudno 'zmixowac' w shakerze maliny, czy nie, panie znawco?
- 0 0
-
2012-12-30 16:34
head barman (6)
Nie podoba mi się to nowoczesne określania zawodów, nie mamy swojego języka?
- 41 3
-
2013-01-05 18:54
infuzowany
infuzowany to też takie polang, kiedyś w starej polskiej książce polskiego barmana używano słowa "nalew" dla określenia takich napojów. czasy inne język też jakiś taki inny.
- 0 0
-
2013-01-01 18:25
Nie zgodzę się, wiele zawodów to są zapożyczenia. Nikogo przecież nie razi oberkelner czy majster.
- 0 2
-
2012-12-30 20:33
przeciez musimy byc za wszelka cene super pro zachodni (1)
- 18 0
-
2012-12-31 10:31
Tylko w zarobkach wschodni ;)
- 11 0
-
2012-12-30 21:10
(1)
to spoko trening języka
jak długonosy cień angeli wprowadzi euro to wszyscy poznamy zagraniczne nazwy zawodów
takie jak kloszard
żigolak itp
oraz odświeżymy nasze własne jak
gołodupiec
czy żebrak- 8 1
-
2012-12-31 09:00
główny nalewczy
kierownik stołu z alkoholami, dyspozytor rozlewiska
- 7 0
-
2013-01-02 08:30
Przepis
Jako Barman mam swój sprawdzony przepis - dużo wody i lodu - zapewniam SPRAWDZA SIĘ
- 2 0
-
2012-12-30 14:43
proponuję nastepujące specyfiki (5)
- Zimna wódka luksusowa w kielonki. Popijamy dowolnym napojem
ew dla bardziej wymagających:
- zimna wódka luksusowa, sok pomarańczowy, 2 kostki lodu
- zimna wódka luksusowa, coca cola, 2 kostki lodu
- szkocka, sprite, limonka/cytryna, 2 kostki lodu
a najlepiej to kupcie sobie np po Ciechanie zamiast pic jakieś "rowerowe" wynalazki (nie dot. Pań)- 33 9
-
2012-12-30 16:01
?? (2)
szkocka + sprite??!!
- 5 1
-
2012-12-30 16:51
(1)
dziwnie brzmi ale dobrze smakuje
- 4 0
-
2013-01-01 19:19
chyba dziewczynom
- 0 0
-
2012-12-30 20:38
luksusowa to najbardziej guaniana wódka na rynku zaraz obok bolsa (1)
- 6 2
-
2012-12-31 18:21
pitolisz stworzenie boże... lusia jest na ziemniaczak i ma dużo witamin
- 2 0
-
2013-01-01 18:50
bary i wódka
bzdury, co może powiedzieć jak ma 23 lata, BARMAN? Mój zaprzyjzniony zawsze mówił: tu cytuję: pół litra to 12 pięćdziesiątek !
A ...., zawsze jestem chory wychodząc z baru (czyt. restauracji) po wódce szczególnie w sopocie. Piepsze te wszystkie knajpy sopockie. Zwykli oszuście.- 4 2
-
2012-12-31 16:24
stare drinki
A ja dzisiaj testuje drinki z umba.pl
Podobno sa bardzo smaczne- 0 9
-
2012-12-31 15:57
Ja szampana zawsze mieszam z colą, mam taki kaprys i stac mnie na to.
I nikt mi nie bedzie mówił że tak jest źle.
- 5 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.