- 1 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Open Kitchen: nowa, bardzo otwarta restauracja
To nowy punkt na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Nietypowy, ponieważ bardzo otwarty. Ideą "Open Kitchen", jak sama nazwa wskazuje jest przede wszystkim otwarta kuchnia. Można nie tylko popatrzeć na proces przygotowywania posiłków czy porozmawiać z szefem kuchni, ale także być twórcą menu. Specjalnie dla was sprawdziliśmy to miejsce podczas oficjalnego otwarcia.
Miejsce jest prowadzone przez małżeństwo - Magdalenę i Ryszarda Piaseckich. Właściciele poznali się w restauracji, a pomysł na prowadzenie lokalu zrodził się z marzeń o własnym biznesie. Gdy wokół pojawili się odpowiedni ludzie - postanowili zaryzykować.
- To miejsce tworzy nasza mała gastronomiczna rodzina. Naszym celem jest kreowanie restauracji otwartej, zarówno na ludzi, jak i na smaki. Wszyscy mogą brać udział w tworzeniu menu restauracji. Jako prawdopodobnie jedyni w Trójmieście będziemy mieli chef's table przy którym razem z szefem kuchni będzie można spróbować smakołyków, które wychodzą z kuchni - powiedział nam właściciel Ryszard Piasecki.
Chociaż menu nie jest jeszcze do końca znane, szef kuchni Piotr Kuśnierek (wcześniej sous szef kuchni restauracji Malika) zapowiedział, że poza stałą kartą zawierającą niewiele pozycji, propozycje danego dnia będą zależne od różnych czynników, np. od sezonowości, a także... pogody czy nastroju. Kuchnia będzie więc zaskoczeniem nawet dla stałych bywalców. Mocnym punktem restauracji będzie starannie wyselekcjonowany bukiet win z różnych zakątków świata, który na oficjalnym otwarciu prezentował Tomasz Sowa.
Goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego, które nieco odsłania tajemniczość szefa kuchni. Dzięki temu, wiemy jakich połączeń smakowych możemy się spodziewać od poniedziałku.
Na pobudzenie apetytów zaproszeni otrzymali podwójny amuse bouche. Jako pierwszy- skorzonera przygotowywana według sekretnego sposobu, z dodatkiem gęstego i słodkiego kremu z białej czekolady i koziego sera. Do tego podano wino Mount Vernon Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Jako drugi - ptysie przełożone zielonym sosem ziołowym, w którym dominował aromat kolendry. Interesującym połączeniem smakowym było zestawienie dojrzewającego sera francuskiego Saint Agur, lekko podsmażonego sera Mascarpone, lodowej granity z cykorii oraz orzechów macadamia. Do tej kombinacji, sommelier zaproponował kalifornijskie wino Belle Ambience Chardonnay. Jako pierwszego dania głównego, goście posmakowali delikatnie marynowanego sashimi z sandacza, podanego na liściu sałaty chińskiej Bok Choy przygotowanej w tempurze, z dodatkiem kremowego sosu z avocado oraz imbiru. Dla podkreślenia smaku zaproponowano niemieckie wino Loosen Dr L Riesling. Daniem piątym był marynowany łosoś, z dodatkiem kapusty kimchi, żelu ze słodkiej soi oraz majonezu wasabi. Idealnym winem okazało się niemieckie Villa Wolf Rose Pinot Noir. Na deser podano Panacottę z selera, z dodatkiem pora, odrobiną galaretki jabłkowej oraz espumy z szampana. Pasującym winem okazało się z hiszpańskie Delapierre Brut CAVA. Na koniec podano kaczkę, która doskonale skomponowała się z sosem winno-miodowo-kawowym, a także rzodkwią i pasternakiem. Dla wydobycie smaku - wino Arzuaga La Planta Ribera Del Duero z Hiszpanii.
Amatorzy mocniejszych alkoholi mogli spróbować trunków zaproponowanych przez Tobiasza Sipowicza. Do wyboru były m.in. whisky Evan Williams Single Barrel Vintage 2006 czy koniak Bache Gabrielsen Vsop.
Na otwarciu pojawiło się około 100 gości. Podczas degustacji, która niestety nieco rozciągnęła się w czasie (nie wszyscy goście dotrwali do końca), czas umilał zespół Od A do Zet z mocnym wokalem Anny Heron.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (143) ponad 20 zablokowanych
-
2016-04-23 15:50
Mam wrażenie, ze im bardziej wymyślne nazwy, czipsy ro
Robione ze wszystkiego - łącznie z pietruszką i inne wynalazki - nie sa koniecznie tym, co sie chce wyczytać w karcie dań, a potem 10 min pytać kelnera - co to......
- 31 3
-
2016-04-23 16:03
Co za idiotyczne nazwy dań.kto tam będzie chodził?
- 27 6
-
2016-04-23 16:14
Gosc
Restauracja zarąbista😀 A wy wszyscy tu piszący te obelgi jesteście porąbani Pozdrowienia dla właścicieli i uśmiechajcie sie jeszcze więcej.
- 14 50
-
2016-04-23 16:37
Takiej knajpy w Gdyni brakowalo
Miejsce z klimatem. Polecam
- 14 43
-
2016-04-23 16:47
Syler (1)
Restauracja na mega poziomie, super wystrój, kompozycje smaków w daniach to istne szaleństwo, do tego wszystkiego super właściciele :) bardzo polecam
- 13 42
-
2016-04-23 16:58
Korzystaj póki nie zamknę tego przybytku.
- 24 0
-
2016-04-23 16:56
(3)
Super jedzenie i towarzystwo
Jimmy Oliver- 12 34
-
2016-04-23 22:10
jamie oliver (2)
tłuku
- 11 4
-
2016-04-24 00:34
ależ mi chodzi właśnie o Jimmi Olivera a nie jakiegoś jamie
Tłuku do szkoły imiona i nazwiska piszemy z dużej litery- 6 5
-
2016-04-27 12:39
milcz bakłażanie niedomyty
- 2 0
-
2016-04-23 17:19
(5)
panacotta z selera i pora??? przecież to słodki deser, fuj nie wyobrażam sobie takiego połączenia.. ale ceny i tak pewnie z kosmosu, więc niestety tam nie zawitam
- 21 16
-
2016-04-23 19:38
Panna Cotta (3)
To typ dania, a nie koniecznie deser... Polecam jednak wyjsc z domu...
- 3 16
-
2016-04-24 13:51
(1)
rozumiem że po wyjściu z domu na jakimś płocie będzie pisać co to jest panna cotta tak?
- 8 0
-
2016-04-24 21:50
Kaszubska Panna Kotta z buraka i rambarbaru. Kuchnia Open Kiczen 7 gwiazdek, była u nas Andżelika i Stefania z Tap Szpadel.
- 7 0
-
2016-04-24 20:21
skąd się tacy durnie biorą???? Panna Cotta to deser!!!!!!
- 6 2
-
2016-04-24 19:54
no szkoda
na pewno już im przykro że nie przyjdziesz
- 0 2
-
2016-04-23 18:30
Wspaniały lokal, jedzenie cudowne tak trzymajcie a ci co piszą o Was źle to debile nie przejmujcie się nimi bo tacy niech lepiej nie przychodzą! Polecam ten lokal fajnym klientom!!!!!
- 12 27
-
2016-04-23 19:55
Patrzę na zdjęcia i stwierdzam, że... (2)
Polki w 90 % to piękne kobiety, natomiast Polacy w 90% mają takie męskie zapasione twarze bez wyrazu. Smacznego
- 16 6
-
2016-04-24 15:56
Mężczyzna na tym zdjęciu jest po lewej. (1)
- 6 1
-
2016-04-26 21:20
To nawet nie mężczyzna . To z metra cięte coś.
- 0 1
-
2016-04-23 20:31
Ładna restauracja
odwiedzimy ,natomiast rzuciło mi się zdjęcie pokaźnego oświetlonego modułu witryn z winami .Naświetlacie wina zepsują się !!!
- 23 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.