- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (34 opinie)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Oficjalne otwarcie restauracji Modern w Sopocie
Restauracja Modern Food&Wine to nie do końca nowy, ale na pewno mocno odmieniony punkt na kulinarnej mapie Sopotu. Powstała w miejscu dawnej Laguny Smaku. Oficjalne otwarcie restauracji odbyło się w swobodnej atmosferze, pod hasłem czterech zmysłów.
Restauracja Modern znajduje się tuż przy wejściu na sopockie molo, po jego prawej stronie. Wcześniej, w tym samym budynku mieścił się lokal Laguna Smaku. Poza budynkiem i pięknym widokiem, niewiele ma łączyć Modern z dawną Laguną. Nowa restauracja stawia przede wszystkim na kuchnię wykwintną.
- Stworzyliśmy nowy zespół kucharzy, z szefem kuchni na czele. Opracowaliśmy zupełnie nowe menu, co podniesie jakość serwowanych dań. Będzie bardziej elegancko i wykwintnie. Nie zmienia się natomiast doskonała lokalizacja z widokiem na morze. Mamy taras zlokalizowany na deskach molo, z którego goście chętnie korzystają latem - mówi manager restauracji Kornelia Domagalska.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
Uroczystość oficjalnego otwarcia miała charakter tzw. standing party ze szwedzkim stołem i odbyła się pod hasłem czterech zmysłów. Za zmysł smaku odpowiadał szef kuchni Patryk Pollak. Wraz z zespołem kucharzy przygotował skromne, ale smaczne menu w formie finger foodów, na słodko i na wytrawnie. Goście mogli skosztować m.in. ryb, owoców morza, serów, sałat i słodkich deserów.
Za zmysł węchu, a jednocześnie uzupełnienie smaku odpowiadał Przemysław Gwardzik. Sommelier w humorystyczny sposób opowiedział, jak obchodzić się z procentowymi trunkami i przez cały wieczór częstował nimi wszystkich zainteresowanych gości. Zmysł wzroku pobudził Bartosz Szubert, uczestnik programu "Mam Talent" znany jako iluzjonista Mago. Po krótkim pokazie iluzjonistycznym, goście wzięli udział w loterii wizytówkowej z upominkami.
Po części oficjalnej, uczestnicy spotkania oddali się kuluarowym rozmowom przy winie. Muzycznie towarzyszyła im finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka. Całość odbyła się w kameralnej atmosferze. Za organizację i prowadzenie imprezy odpowiedzialna była Paulina Marwińska.
- Założyliśmy, że dzisiejsze spotkanie będzie miało swobodny charakter, aby nasi goście mogli potraktować ten wieczór prywatnie i móc się wyluzować, a jednocześnie nawiązać fajne kontakty biznesowe - mówiła Paulina Marwińska.
Po oficjalnym otwarciu przed restauracją Modern ważne zadanie. Musi zdobyć zaufanie i sprostać wymaganiom przyszłych klientów, aby stać się mocnym punktem sopockiej gastronomii. Lokal jest kameralny, ale jak mówi manager - jest w stanie pomieścić nawet do 60 gości podczas przyjęć zamkniętych. Z górnego piętra rozpościera się widok na molo i morze. Na parterze znajduje się kilka stolików, ale ta przestrzeń będzie w niedalekiej przyszłości ponownie aranżowana.
Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście
Kuchnia w Modern będzie bardzo różnorodna. Szef kuchni na tę chwilę nie chce się zamykać w żadnych konkretnych ramach. Menu będzie odświeżane 2-3 razy w ciągu roku. Będą przygotowywane wkładki sezonowe oraz weekendy tematyczne. Są również plany, aby kucharze gotowali, uwzględniając specjalne życzenia gości.
- Będziemy korzystać z produktów z różnych regionów, w oparciu o sezonowość i świeżość. Mimo że znajdujemy się w Sopocie, co mogłoby sugerować, że nasza restauracja będzie serwowała głównie ryby, zbalansowaliśmy ich ilość na równi z mięsem. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W tym sezonie szczególnie polecam halibuta z ziemniaczkami Ratte w emulsji cytrynowej, z dodatkiem puree z selera, boczniaka mikołajkowego oraz musu z dynii i rokitnika (48 zł), a także karkówkę z dzika z puree z topinamburu, ziemi żytniej, demi z porto i kasztanów, wiśnią oraz babką ziemniaczaną (48 zł). Na deser polecam tartę z rokitnikiem z dodatkiem opalanej bezy włoskiej i malinowym puree (16 zł) - dodaje Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern.
Miejsca
-
Modern Sopot, pl. Zdrojowy 2B
Opinie (60) ponad 20 zablokowanych
-
2019-01-28 18:17
Już lecę, tylko zawinę kiecę
No wprost ambuszy i momentów się doczekać nie mogę.
- 4 1
-
2019-01-28 18:28
Brawo
Pani Asiu-tak trzymać :)
- 4 4
-
2019-01-28 21:43
Polecam
Sobotnie otwarcie nowej restauracji Modern uznaje za bardzo udane i przemyślane w 100%. Cała organizacja i przygotowanie niezwykle profesjonalne, a także na bardzo wysokim poziomie. Restauracja Modern to na trójmiejskim rynku na pewno coś nowego i zapewne godnego polecenia. Dania serwowane podczas otwarcia były wykwintne i przepyszne, co zapewne przyciągnie wielu klientów. Wcześniejsza restauracja Laguna Smaku według mnie również zasługiwała na miano prestiżowej i świetnej restauracji, co było również zasługą przemiłej i sympatycznej obsługi. Nowe Modern jednakże podczas otwarcia również skradło moje serce zarówno smakiem dań jak i panującą tam atmosferą, dlatego też na pewno będę Państwa częstym klientem i z całego serca będę polecała Państwa restauracje, bo uważam że jest tego warta. Pozdrawiam
- 2 6
-
2019-01-28 22:06
Chwila!
Przecierz w Gdańsku jest szwalnia Modern. To nie plagiat nazwy?
- 3 3
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-01-29 05:54
Modern?
Dla mnie to jakieś słabe, że zakłada się za małe marynarki jak to widać na zdjęciu nr 6. Czy to ma być sopockie... modern?
No i kto pozwala reklamować alkohol ?!- 6 1
-
2019-01-29 12:15
Leniwe tam po czemu?
- 2 0
-
2019-01-29 14:18
Chleb z masłem był obłędny
- 13 0
-
2019-01-29 17:48
Wykwintna...
Powodzenia. Ale nie tu gdzie sezon trwa 4 miesiace
- 2 0
-
2019-01-30 15:11
Karta będzie sezonowa i stworzona z lokalnych, świeżych produktów
Mam jednak ważne pytanie: Czy będzie krótka?
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.