• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Oficjalne otwarcie restauracji Modern w Sopocie

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
27 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Z okazji otwarcia restauracji odbyło się kameralne spotkanie. Z okazji otwarcia restauracji odbyło się kameralne spotkanie.

Restauracja Modern Food&Winezobacz na mapie Sopotu to nie do końca nowy, ale na pewno mocno odmieniony punkt na kulinarnej mapie Sopotu. Powstała w miejscu dawnej Laguny Smaku. Oficjalne otwarcie restauracji odbyło się w swobodnej atmosferze, pod hasłem czterech zmysłów.



Restauracja Modern znajduje się tuż przy wejściu na sopockie molo, po jego prawej stronie. Wcześniej, w tym samym budynku mieścił się lokal Laguna Smaku. Poza budynkiem i pięknym widokiem, niewiele ma łączyć Modern z dawną Laguną. Nowa restauracja stawia przede wszystkim na kuchnię wykwintną.

- Stworzyliśmy nowy zespół kucharzy, z szefem kuchni na czele. Opracowaliśmy zupełnie nowe menu, co podniesie jakość serwowanych dań. Będzie bardziej elegancko i wykwintnie. Nie zmienia się natomiast doskonała lokalizacja z widokiem na morze. Mamy taras zlokalizowany na deskach molo, z którego goście chętnie korzystają latem - mówi manager restauracji Kornelia Domagalska.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Uroczystość oficjalnego otwarcia miała charakter tzw. standing party ze szwedzkim stołem i odbyła się pod hasłem czterech zmysłów. Za zmysł smaku odpowiadał szef kuchni Patryk Pollak. Wraz z zespołem kucharzy przygotował skromne, ale smaczne menu w formie finger foodów, na słodko i na wytrawnie. Goście mogli skosztować m.in. ryb, owoców morza, serów, sałat i słodkich deserów.

  • Wieczór czterech zmysłów w restauracji Modern Food&Wine.
  • Pokaz iluzjonisty.
  • Restauracja Modern Food&Wine w Sopocie.
  • Gościom towarzyszyła finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka.

Za zmysł węchu, a jednocześnie uzupełnienie smaku odpowiadał Przemysław Gwardzik. Sommelier w humorystyczny sposób opowiedział, jak obchodzić się z procentowymi trunkami i przez cały wieczór częstował nimi wszystkich zainteresowanych gości. Zmysł wzroku pobudził Bartosz Szubert, uczestnik programu "Mam Talent" znany jako iluzjonista Mago. Po krótkim pokazie iluzjonistycznym, goście wzięli udział w loterii wizytówkowej z upominkami.


Po części oficjalnej, uczestnicy spotkania oddali się kuluarowym rozmowom przy winie. Muzycznie towarzyszyła im finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka. Całość odbyła się w kameralnej atmosferze. Za organizację i prowadzenie imprezy odpowiedzialna była Paulina Marwińska.

- Założyliśmy, że dzisiejsze spotkanie będzie miało swobodny charakter, aby nasi goście mogli potraktować ten wieczór prywatnie i móc się wyluzować, a jednocześnie nawiązać fajne kontakty biznesowe - mówiła Paulina Marwińska.
Po oficjalnym otwarciu przed restauracją Modern ważne zadanie. Musi zdobyć zaufanie i sprostać wymaganiom przyszłych klientów, aby stać się mocnym punktem sopockiej gastronomii. Lokal jest kameralny, ale jak mówi manager - jest w stanie pomieścić nawet do 60 gości podczas przyjęć zamkniętych. Z górnego piętra rozpościera się widok na molo i morze. Na parterze znajduje się kilka stolików, ale ta przestrzeń będzie w niedalekiej przyszłości ponownie aranżowana.

Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście


Kuchnia w Modern będzie bardzo różnorodna. Szef kuchni na tę chwilę nie chce się zamykać w żadnych konkretnych ramach. Menu będzie odświeżane 2-3 razy w ciągu roku. Będą przygotowywane wkładki sezonowe oraz weekendy tematyczne. Są również plany, aby kucharze gotowali, uwzględniając specjalne życzenia gości.

- Będziemy korzystać z produktów z różnych regionów, w oparciu o sezonowość i świeżość. Mimo że znajdujemy się w Sopocie, co mogłoby sugerować, że nasza restauracja będzie serwowała głównie ryby, zbalansowaliśmy ich ilość na równi z mięsem. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W tym sezonie szczególnie polecam halibuta z ziemniaczkami Ratte w emulsji cytrynowej, z dodatkiem puree z selera, boczniaka mikołajkowego oraz musu z dynii i rokitnika (48 zł), a także karkówkę z dzika z puree z topinamburu, ziemi żytniej, demi z porto i kasztanów, wiśnią oraz babką ziemniaczaną (48 zł). Na deser polecam tartę z rokitnikiem z dodatkiem opalanej bezy włoskiej i malinowym puree (16 zł) - dodaje Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern.

Wydarzenia

Wieczór czterech zmysłów - otwarcie Restauracji Modern Food&Wine

degustacja

Miejsca

Opinie (60) ponad 20 zablokowanych

  • Chleb z masłem był obłędny

    • 13 0

  • Leniwe tam po czemu?

    • 2 0

  • Polecam (1)

    Byłam na otwarciu, wszystko smaczne, organizacja na najwyższym poziomie , ciekawie zapowiadająca się karta menu i oczywiście jedyne w swoim rodzaju miejsce tuż przy wejściu na molo. Na pewno niedługo z mężem pojawimy się na obiedzie lub kolacji. Pozdrawiam załogę restauracji Modern:)

    • 12 41

    • Karta menu, mówisz...?

      • 11 0

  • wytrzyma rok . . nie dłużej (6)

    jak cała (prawie) gastronomia w Sopocie, ktoś kogoś musi zostawić z zadłużemiem / zobowiązaniem. I cyk za rok coś nowego. Szacun dla Gastroludków czyli ludzi z branży

    • 48 11

    • SOPOT się zwija (1)

      Wszyscy zorientowani już od dawna przenoszą lokale do Gdańska

      • 17 1

      • bo sopot to tylko sezon

        • 0 0

    • (3)

      jak myśle o obiedzie to wybieram Gdańsk lub Gdynię

      • 13 1

      • jak mysle o sniadaniu to wybieram Tczew (2)

        • 10 4

        • jak mysle o wyproznieniu to wybieram (1)

          deluks

          • 3 1

          • Mam to wszystko z głowy. Ja nie myślę.

            • 5 0

  • Modern?

    Dla mnie to jakieś słabe, że zakłada się za małe marynarki jak to widać na zdjęciu nr 6. Czy to ma być sopockie... modern?

    No i kto pozwala reklamować alkohol ?!

    • 6 1

  • Super (1)

    Ciekawy pomysł na imprezę, świetne wykonanie. To dobrze, że powstają oryginalne lokale w naszym mieście!

    • 16 36

    • Dobrze Pani właścicielko

      • 8 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Chwila!

    Przecierz w Gdańsku jest szwalnia Modern. To nie plagiat nazwy?

    • 3 3

  • Polecam

    Sobotnie otwarcie nowej restauracji Modern uznaje za bardzo udane i przemyślane w 100%. Cała organizacja i przygotowanie niezwykle profesjonalne, a także na bardzo wysokim poziomie. Restauracja Modern to na trójmiejskim rynku na pewno coś nowego i zapewne godnego polecenia. Dania serwowane podczas otwarcia były wykwintne i przepyszne, co zapewne przyciągnie wielu klientów. Wcześniejsza restauracja Laguna Smaku według mnie również zasługiwała na miano prestiżowej i świetnej restauracji, co było również zasługą przemiłej i sympatycznej obsługi. Nowe Modern jednakże podczas otwarcia również skradło moje serce zarówno smakiem dań jak i panującą tam atmosferą, dlatego też na pewno będę Państwa częstym klientem i z całego serca będę polecała Państwa restauracje, bo uważam że jest tego warta. Pozdrawiam

    • 2 6

  • panowie noszą wieśniackie koszule (2)

    i przydługie spodnie. poza tym ujdzie

    • 11 8

    • Zgadzam się. Sebiksy w średnim wieku.

      • 0 0

    • nie ma słowa" przydługie"

      • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja