- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (28 opinii)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
Oficjalne otwarcie restauracji Modern w Sopocie
Restauracja Modern Food&Wine to nie do końca nowy, ale na pewno mocno odmieniony punkt na kulinarnej mapie Sopotu. Powstała w miejscu dawnej Laguny Smaku. Oficjalne otwarcie restauracji odbyło się w swobodnej atmosferze, pod hasłem czterech zmysłów.
Restauracja Modern znajduje się tuż przy wejściu na sopockie molo, po jego prawej stronie. Wcześniej, w tym samym budynku mieścił się lokal Laguna Smaku. Poza budynkiem i pięknym widokiem, niewiele ma łączyć Modern z dawną Laguną. Nowa restauracja stawia przede wszystkim na kuchnię wykwintną.
- Stworzyliśmy nowy zespół kucharzy, z szefem kuchni na czele. Opracowaliśmy zupełnie nowe menu, co podniesie jakość serwowanych dań. Będzie bardziej elegancko i wykwintnie. Nie zmienia się natomiast doskonała lokalizacja z widokiem na morze. Mamy taras zlokalizowany na deskach molo, z którego goście chętnie korzystają latem - mówi manager restauracji Kornelia Domagalska.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
Uroczystość oficjalnego otwarcia miała charakter tzw. standing party ze szwedzkim stołem i odbyła się pod hasłem czterech zmysłów. Za zmysł smaku odpowiadał szef kuchni Patryk Pollak. Wraz z zespołem kucharzy przygotował skromne, ale smaczne menu w formie finger foodów, na słodko i na wytrawnie. Goście mogli skosztować m.in. ryb, owoców morza, serów, sałat i słodkich deserów.
Za zmysł węchu, a jednocześnie uzupełnienie smaku odpowiadał Przemysław Gwardzik. Sommelier w humorystyczny sposób opowiedział, jak obchodzić się z procentowymi trunkami i przez cały wieczór częstował nimi wszystkich zainteresowanych gości. Zmysł wzroku pobudził Bartosz Szubert, uczestnik programu "Mam Talent" znany jako iluzjonista Mago. Po krótkim pokazie iluzjonistycznym, goście wzięli udział w loterii wizytówkowej z upominkami.
Po części oficjalnej, uczestnicy spotkania oddali się kuluarowym rozmowom przy winie. Muzycznie towarzyszyła im finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka. Całość odbyła się w kameralnej atmosferze. Za organizację i prowadzenie imprezy odpowiedzialna była Paulina Marwińska.
- Założyliśmy, że dzisiejsze spotkanie będzie miało swobodny charakter, aby nasi goście mogli potraktować ten wieczór prywatnie i móc się wyluzować, a jednocześnie nawiązać fajne kontakty biznesowe - mówiła Paulina Marwińska.
Po oficjalnym otwarciu przed restauracją Modern ważne zadanie. Musi zdobyć zaufanie i sprostać wymaganiom przyszłych klientów, aby stać się mocnym punktem sopockiej gastronomii. Lokal jest kameralny, ale jak mówi manager - jest w stanie pomieścić nawet do 60 gości podczas przyjęć zamkniętych. Z górnego piętra rozpościera się widok na molo i morze. Na parterze znajduje się kilka stolików, ale ta przestrzeń będzie w niedalekiej przyszłości ponownie aranżowana.
Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście
Kuchnia w Modern będzie bardzo różnorodna. Szef kuchni na tę chwilę nie chce się zamykać w żadnych konkretnych ramach. Menu będzie odświeżane 2-3 razy w ciągu roku. Będą przygotowywane wkładki sezonowe oraz weekendy tematyczne. Są również plany, aby kucharze gotowali, uwzględniając specjalne życzenia gości.
- Będziemy korzystać z produktów z różnych regionów, w oparciu o sezonowość i świeżość. Mimo że znajdujemy się w Sopocie, co mogłoby sugerować, że nasza restauracja będzie serwowała głównie ryby, zbalansowaliśmy ich ilość na równi z mięsem. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W tym sezonie szczególnie polecam halibuta z ziemniaczkami Ratte w emulsji cytrynowej, z dodatkiem puree z selera, boczniaka mikołajkowego oraz musu z dynii i rokitnika (48 zł), a także karkówkę z dzika z puree z topinamburu, ziemi żytniej, demi z porto i kasztanów, wiśnią oraz babką ziemniaczaną (48 zł). Na deser polecam tartę z rokitnikiem z dodatkiem opalanej bezy włoskiej i malinowym puree (16 zł) - dodaje Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern.
Miejsca
-
Modern Sopot, pl. Zdrojowy 2B
Opinie (60) ponad 20 zablokowanych
-
2019-01-27 16:20
wytrzyma rok . . nie dłużej (6)
jak cała (prawie) gastronomia w Sopocie, ktoś kogoś musi zostawić z zadłużemiem / zobowiązaniem. I cyk za rok coś nowego. Szacun dla Gastroludków czyli ludzi z branży
- 48 11
-
2019-01-27 16:30
SOPOT się zwija (1)
Wszyscy zorientowani już od dawna przenoszą lokale do Gdańska
- 17 1
-
2019-01-29 09:11
bo sopot to tylko sezon
- 0 0
-
2019-01-27 16:31
(3)
jak myśle o obiedzie to wybieram Gdańsk lub Gdynię
- 13 1
-
2019-01-27 20:44
jak mysle o sniadaniu to wybieram Tczew (2)
- 10 4
-
2019-01-27 20:54
jak mysle o wyproznieniu to wybieram (1)
deluks
- 3 1
-
2019-01-28 19:07
Mam to wszystko z głowy. Ja nie myślę.
- 5 0
-
2019-01-27 16:27
Bylam i polecam
Świetne jedzenie, bardzo sympatyczna atmosfera, dobra organizacja. Gratuluję!
- 14 50
-
2019-01-27 16:38
Super (1)
Ciekawy pomysł na imprezę, świetne wykonanie. To dobrze, że powstają oryginalne lokale w naszym mieście!
- 16 36
-
2019-01-29 00:42
Dobrze Pani właścicielko
- 8 0
-
2019-01-27 16:45
Polska jezyk trudna język..
Modnie jedzenie i wino - ale nie trzeba makaronu nałożyć na uszy ..
- 35 3
-
2019-01-27 17:20
kazdy restaurateur pragnie zeby bylo elegancko i wykwintnie (3)
ale bez zadęcia. a konczą na zaleganiu z czynszem i rozmowami z kucharzami w stylu "musisz tyle tego nakladac??"
- 56 6
-
2019-01-28 13:25
To nic, przy alkoholu to się cuda dzieją ...
- 5 0
-
2019-01-30 00:02
dobry kucharz to teraz dostaje 6000 na reke minimum (1)
- 0 0
-
2019-01-30 22:15
i wtedy sie obudziles
jak rozumiem za 170h na 8 godzinnych zmianach na umowie o prace? czy na zleceniu, rąbiac po 270h na 12h zmianach?
- 0 0
-
2019-01-27 17:20
Polecam (1)
Byłam na otwarciu, wszystko smaczne, organizacja na najwyższym poziomie , ciekawie zapowiadająca się karta menu i oczywiście jedyne w swoim rodzaju miejsce tuż przy wejściu na molo. Na pewno niedługo z mężem pojawimy się na obiedzie lub kolacji. Pozdrawiam załogę restauracji Modern:)
- 12 41
-
2019-01-29 12:11
Karta menu, mówisz...?
- 11 0
-
2019-01-27 18:14
restauracja
W Lagunie Smaku tez było dobre jedzenie i stosunkowo nie drogie. Organizowalam ta 3 imprezy. Obsluga była bardzo mila Ciekawa jestem jakie beda ceny?
- 25 2
-
2019-01-27 18:35
Świetnie! (1)
Byłem wczoraj wieczorem na tym wydarzeniu. Fajna zapowiedź jedzenia, ładny lokal, miłe Panie kelnerki, sympatyczne prowadzenie wydarzenia. Przyjdę w tygodniu testować kartę
- 10 35
-
2019-01-28 18:10
a nie lepiej przetestować coś do jedzenia?
- 9 0
-
2019-01-27 21:40
(1)
Jak będę milionerem to też mnie tam zaproszą
- 17 5
-
2019-02-22 17:11
a czemu nie jesteś??
- 0 0
-
2019-01-28 08:59
Polecam (1)
Restauracja bardzo ładna i przytulna z widokiem na morze.Jedzenie pyszne szczególnie zupa rybna.Polecam
- 6 24
-
2019-01-28 18:30
znajdz w trójmieście świeże ryby, hahahahahha, powodzenia
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.